BOS-DER

Örgütlenme, modern yaşamın ve demokrasi geleneğinin, en önemli öğesidir. Demokratik kuralların, işleyebilmesi için de örgütlenme şarttır. Örgütlenme, birey ve toplumun sorunlarını çözme yanında, toplumun ihtiyaçlarının,...

Örgütlenme, modern yaşamın ve demokrasi geleneğinin, en önemli öğesidir. Demokratik kuralların, işleyebilmesi için de örgütlenme şarttır. Örgütlenme, birey ve toplumun sorunlarını çözme yanında, toplumun ihtiyaçlarının, en uygun şekilde karşılanmasını da sağlar.
Sivil toplum örgütlerinin, toplum, hükümet ve devlet kuruluşlarını, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan, STK' lar, son yıllarda, her alandaki etkinlikleri ile de dikkat çekiyorlar. STK' lar, toplumda, oluşan tepkilerin esnetilmesinde de önem rol alıyor.
Ayrıca demokratik toplumlar, sivil toplum örgütleriyle sorunlarını daha bilinçli ve sağlıklı bir şekilde çözerler. Çağdaş demokrasilerde, kamuoyu oluşturmada sivil toplum kuruluşları, toplumun vazgeçilmez öğeleri arasındadır.
Toplumun, kendileri ile ilgili olaylarda karar verme sürecine katılması halinde, alınan kararlarda, toplumun ihtiyaçlarının daha iyi yansıtılması mümkün olabilir. Ayrıca örgütlenme, toplumdaki kaynakların harekete geçmesini sağlar. Bu nedenle de son yıllarda ülkemizde örgütlenme hız kazandı.
27.04, 2013 tarihinde, Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, Sivrihisarlılar Derneği (BOS-DER) düzenlenen törenle açıldı. İlçede yaşayan ve sayıları 2 bini geçen, Sivrihisarlıları, bir çatı altında toplamak için kurulan BOS-DER' in, açılışına, çok sayında, davetli katıldı.
Elbette Bozüyük' te ikametgâh eden, Sivrihisarlılar, göç hareketinin temelinde yatan en büyük unsur, kırsal alanın, ekonomik, sosyal, eğitim gibi yetersizliği yanında, iş bulma ümidi olmuştur. Ancak bu tür gelişmelerde, bireyler, iş bulma, barınma ve kentte yaşayanlar tarafından kabul görme gibi, sorunlarla yüzleşmektedirler.
Şu bir gerçek ki son yıllarda, kentlerde, bireyler dayanışma yoluna giderek, karşılaştıkları sorunlara, yardımcı olabilecek örgütlenmeler kurmuşlardır. Bu örgütlenmelerden biri, sivil toplum örgütü olan hemşeri dernekleridir. Bu yapılar, kırsal alanda yaygın olan akrabalık ilişkilerinin, diğer bir ifadeyle insani ilişkilerinin, kentte de sürdürülmesine imkân veren örgütlenmelerdir.
Kente gelen kişilerin, uyum sürecinde, hemşeri dernekleri, tampon kurum işlevi görmektedir. Böylece kentleşme sürecinin ve kentlileşmenin, değişim sürecindeki etkileri kente yeni göçen kişiler için, daha kolay üstesinden gelinebilir olmaktadır.
Bozüyük'te, faaliyet gösteren hemşeri dernekleri de aynı yöreden göç etmiş insanların, bir araya geldikleri ve hemşeri ilişkilerinin ve dayanışmasının, ön planda tutulduğu yerler olarak dikkat çekmektedir. BOS-DER, bu derneklerimizde biridir.
BOS-DER, bir hemşeri derneğidir. Bozüyük' e göç eden, Sivrihisarlıların, değerlerini koruyarak, yaşam biçimlerini sürdürebilmeleri için, ortam oluşturacaktır. Ayrıca hem Sivrihisar' dan, Bozüyük' e, göç eden kişilere, ilçe ve kırsaldan getirdikleri kendi örf, adet, gelenek ve göreneklerini, sürdürme imkânı verecek, hem de Bozüyük kültürüne zenginlik kazandıracaktır.
BOS-DER' de, hemşerilik ve bir ilişki biçimi olarak, hemşerilik ilişkileri, bir aidiyeti ifade edecektir. BOS-DER, hemşerilik gibi, ilişki biçiminin oluşması ve kurumlaşması, doğdukları yerler dışında, aynı yerlerden gelmiş olan ve bir aidiyet duygusunu paylaşan nüfusun, varlığını ve yoğunluğunu ifade edecektir.
BOS-DER, üyelerinin ve Bozüyük' ün, sorunlarının çözümünde, ciddi güç olacaktır. Çünkü çağımızda, toplumların ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir. Ayrıca kişi/kişiler, kendi aralarında, birliktelik oluşturmuş, sorunları da birlikte çözme gayret ve çabası içinde ise hedeflere ulaşmak, daha da etkili ve sonuç alıcı oluyor.
BOS-DER' e, Bozüyük' de sahip çıktı. Nitekim BOS-DER' in, açılışında konuşan Bozüyük Belediye Başkan Vekili Sayın Bakıcı, böyle bir derneğin, Bozüyük'te kurulmuş olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra, " Derneği kurduktan sonra onu devam ettirebilmek de önemli. Bunun için de maddi ve manevi destek, özverili bir çalışma ve herkesin üzerine düşen görevi, yerine getirmesi gerekiyor" dedi
BOS-DER, Bozüyük'te yaşayan Sivrihisarlıları, bir çatı altında toplayacak, Sivrihisar' ın, örf, adet, gelenek ve göreneklerini yaşatırken, Bozüyük kültürüne de katkıda bulunacaktır. Ayrıca BOZÜYÜK' te, yaşamı da mevcut derneklerle birlikte renklendirecektir.
Aslında doğum yeriniz, ya da nüfusa kayıtlı olduğunuz yer, Sivrihisar olabilir veya olmayabilir. Ancak yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak ve Sivrihisarlı olmak, bir ayrıcalıktır.

Haberleri