Büyükşehir Yasası ile birlikte, 29 Büyükşehir belediyesinde, toplam 1.023 belde belediyesi,16.082 köy kaldırılmaktadır, Büyükşehir belediyesinin, mülki sınırları içinde kalan, tüm köy ve belediyelerin, kamu tüzel kişilikleri kaldırıldı. Bunun sonucunda, köyler mahalle oldular. Belediyeler ise her biri parçalanmadan, kendi isimleriyle mahalle oldular. Kapatılan belediyelerin, Personel, mal varlığı, borcu ve alacağı bağlandığı belediyeye aktarıldı.
Mahalleye dönüşen köylerde, bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla, 25/4/2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa göre oluşturulan ulusal adres bilgi sistemine kayıtlı konut ve imar planı gerektirmeyen tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ruhsatlandırılmış sayılacak.
Büyükşehir belediye hudutlarında, İl Genel Meclisi üyeliği kaldırıldı. İl Özel İdaresinin yetkileri, Anakent Belediyesine aktarıldı. Valilerin, yetkileri de daraldı. İlçelerde köylere, hizmet götürme birlikleri kaldırıldı. Kaymakamların, yetkileri azaldı.
Elbette hizmette süreklilik esastır. O nedenle de her makam, kırsal kesime hizmet götürmek zorundadır. Nitekim Elektrikle ilgili şikâyetler üzerine, Sivrihisar' a gelen, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Murat Mercan, Sivrihisar ilçesinde mahalle muhtarlarıyla toplantı yaptı. Sıkıntının, giderilmesi için, ilgililere talimat verdiğini söyledi.
Ayrıca yerel seçimler sonuçlandı, belediye başkan ve meclis üyeleri belli oldu. Ancak Anakent Belediye Meclisi' nde, AK Parti' nin çoğunlukta olması tartışmaları da beraberinde getirdi. Oysa belediye başkanları ve meclis üyeleri, parti kimliklerini geride bırakarak, çalışmak zorundadır. Çünkü söz konusu olan partiler değil Eskişehir'dir.
5. Nisan 2014 tarihli yazımızda, "Seçim bitmiştir. Bugünden sonra söz konusu olan, Eskişehir' dir. O nedenle de siyaset, kentin sorunlarının çözümünde, engel teşkil etmemelidir. Çünkü siyaset, sorun yaratma değil, sorun çözme sanatıdır. " demiştik.
Ancak Anakent Belediye meclisinde, ilk günden itibaren tartışmalar başladı. Bu durum, önümüzdeki günlerde, pek çok gelişmeye gebedir. Oysa doğru tektir. Bütün kesimlerin siyasi ve ideolojik düşüncelerinden arınarak, Eskişehir' e, hizmet etmelidir. Çünkü Eskişehir'de, yıllardır, "SEN-BEN" kavgası, kente zarar verdi. O nedenle de tüm kesimler, kısır çekişmişleri bir tarafa bırakarak, kentin sorunlarına odaklanmalıdır.
İl tamamının sorumluğu, Anakent Belediye Başkanlığına verildi ama kurulan komisyonda, köylerin büyük arazilerini ilçelere bıraktı. Gayrimenkullerinden hiçbiri verilmedi. Taşınmaz mallardan, 100 tane mezarlık bırakıldı. Bunun dışında hiçbir şey verilmedi. İller Bankasından alınan tüm borçlar ise Anakent Belediyesine bırakıldı. Elektrik, su paraları alınmadığından, bunların takibi de Anakent Belediyesine bırakılmıştır.
Hülasa Özel idareden, Anakent Belediyesine, çuvallar dolusu evrak dışında, elle tutulur bir şey kalmadı. Özel idare tarafından Anakent Belediyesine, dişe dokunan hiçbir şey bırakılmadı. Ayrıca bir ay gibi kısa sürede, köylere hizmet götürmek veya kırsal kesimle ilgili proje üretmekte mümkün değildir.
Elbette köylere, hizmet götürmek zaman alacaktır. Çünkü Anakent Belediyesi hazırlıksız olarak, köylerden, sorumlu tutuldu. Ayrıca köylerin işi de hayli zordur. Gerçi yasada, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlara beş yıllık, vergi muafiyetinin getirildi. Ancak yasa çıkmadan önce de köylerde, yaşayan vatandaşlardan vergi alınmadı. Aynı şekilde köylerde yaşayanlar, su parası da ödemedi. Köylünün, kendi oturacağı veya hayvanının barınacağı yerler için, bir imar mevzuatı hükümleri uygulanmıyordu.
5 yıl sonra ise köylerde, Büyükşehir belediye kanunları geçerli olacak. Yasada değişiklik yapılmaz ise köylü vergisini, suyun parasını, kanalizasyonu yapılmadığı halde kanalizasyonun parasını, atık su parasını ödeyecek. Büyükşehir belediyesinin, merkezinde yaşayan, bir kentliyle, köylü vatandaş aynı yükümlülüğün altına girecek. 5 yıl sonra köylü vatandaş yasanın zararlarını anladığında, iş işten geçmiş olacak.
Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri tarafından, köy muhtarlıklarına iletilmek üzere hazırlanan yazılarla, yerleşim alanlarına yakın bölgelerde hayvancılık "umumi hıfzıssıhha kararı" gereğince yasaklanacağı söyleniyor. Buna göre ilçe merkezi, belde ve köylerdeki ahır, ağıl ve kümesler, ivedi olarak ortadan kaldırılacak
Yasa hakkında, partiler arasında, konsonsuz yok, CHP, Büyükşehir Yasası'nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuş, MHP Grubu ise Büyükşehir belediyeleri siyasi bir yapı. Büyükşehir oy aldığı yerlere daha fazla yatırım yapacak. Nüfus az olan yerlere ise hizmet götürmeyecek" görüşünde, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Numanoğlu ise "Elbette ki eksiklerimiz vardır. Büyükşehir Yasası'yla beraber, daha güzel hizmetler yapılacak" dedi ama Büyükşehir yasası, köylüyü mutlu etmedi. Çünkü Anakent Belediye yasası, köylere hizmet değil, külfet getirmiştir.
BÜYÜKŞEHİR YASASI VE KÖYLER
Büyükşehir Yasası ile birlikte, 29 Büyükşehir belediyesinde, toplam 1.023 belde belediyesi,16.082 köy kaldırılmaktadır, Büyükşehir belediyesinin, mülki sınırları içinde kalan, tüm köy ve belediyelerin, kamu tüzel kişilikleri...