ÇANAKKALE ZAFERİ

Dünya tarihine geçen, 18 Mart Çanakkale Zaferi, Türk Tarihi’ndeki, eşsiz zaferlerden biridir. 103. yıl dönüm, tüm yurtta kutlanırken, Çanakkale Savaşı’nın, tarihteki yeri, önemi, yurt genelin de ele alınacaktırÇanakkale...

Dünya tarihine geçen, 18 Mart çanakkale Zaferi, Türk Tarihi'ndeki, eşsiz zaferlerden biridir. 103. yıl dönüm, tüm yurtta kutlanırken, çanakkale Savaşı'nın, tarihteki yeri, önemi, yurt genelin de ele alınacaktır
çanakkale savaşı, 18 Mart 1915 - 9 Ocak 1916 tarihleri arasında gerçekleşmiştir.  Birleşik Krallık ve Fransa gemilerinden, oluşan, donanma, ilk saldırıları, 1915 Şubat ayında başlatıldı. En güçlü saldırı ise 18 Mart 1915 günü, uygulamaya konuldu. Ancak Birleşik Donanma, ağır kayıplara uğradı ve deniz harekâtından vazgeçilmek zorunda kalındı.
Deniz harekâtıyla, İstanbul'a ulaşılamayacağı anlaşılınca, kara harekatıyla, Osmanlı sahil topçu bataryalarını ele geçirmek, planı gündeme getirilmiştir. Bu plan çerçevesinde, hazırlanan, İngiliz ve Fransız kuvvetleri, 25 Nisan 1915 şafağında Gelibolu Yarımadası'nın güneyinde beş noktada karaya çıkarılmıştır. Ancak başarılı olamadılar.
çanakkale’ye, Anadolu’nun, her yerinden yüz binlerc asker gelmişti. Bu askerler orada bulunduğu sırada, Kaymakam (Yarbay) Mustafa Kemal Bey’in, verdiği doğru kararlar ve adeta ölüme karşı meydan okuyuşuyla, gerçek bir lider olduğunu görmüşlerdi. İlk önce düşmanın, karaya asker çıkaracağı yeri, doğru olarak tespit etmiş, daha sonra verdiği isabetli ve cesur kararlarla da savaşın gidişatı üzerinde ekili olmuştu.
Ayrıca çanakkale Muharebeleri'ne; 20 tümen, 39 tümen komutanı; 10 kolordu, 52 alay, 104 alay komutanı; 18 kolordu komutam; iki ordu, iki ordu komutanı; binlerce subay, yüz binlerce ecdat katılmıştır. Bu büyük zaferde, rahmet ve şükranla andığımız, pek çok şehit ve gazilerimizin payı vardı.
çanakkale Savaşı, Atatürk, ön plana çıkıyor. çanakkale, Zaferi O'nun, yüce adıyla özdeşleşiyor, O nedenle de çanakkale denilince akla, “MUSTAFA KEMAL” gelir...
19. Tümen Komutanı, Kurmay Yarbay Mustafa Kemal, Arıburnu’nda askeri birliklere, şu emri veriyordu: “Ben size, taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize, başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir.” emri sayesindedir ki Türk askerine, azim, sebat ve cesaret veren, “MUSTAFA KEMAL”, Arıburnu’ nda, düşman kuvvetlerinin, hiç tahmin etmediği, büyük bir zafer kazanmıştır.
çanakkale Savaşı, Türk Milleti için, önemli yanı, Milli Mücadele ruhunun, ilk meşaleleri, burada yakılmış ve Türk Milletine,” Mustafa Kemal Atatürk’ ün, üstün özellikleri, çanakkale Savaşın’ da, dikkat çekti. üstün başarılarından dolayı da, Daha çanakkale Savaşı devam ederken ,"İSTANBUL’U, KURTARAN KAHRAMAN”, " “PAYİTAHT KURTARAN KAHRAMAN" unvanı ile anılmaya başladı.
Mustafa Kemal in, askeri dehasıyla, bir ulusun kaderini değiştirdiği çanakkale Zaferi dolayısıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl Cuma hutbesi hazırlıyor. 2011 yılına kadar, çanakkale ve Şehitler Haftası dolayısıyla, hazırlanan hutbelerde, Mustafa Kemal Atatürk’ ün, kahramanlığından söz eden, Diyanet, artık çanakkale hutbelerinde, çanakkale zaferinin mimarının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusunun, ismine yer vermiyor,
Diyanet, hutbelerde, yer vermese de, tarih, çanakkale Savaşı’ nı, kaydederken, hiç şüphesiz, ” MUSTAFA KEMAL” ismini de altın harflerle yazacaktır
Kim ne düşünürse düşünsün, çanakkale Savaşları sırasındaki “emirler, “yazışmalar”, “mektuplar”, “raporlar” bugün arşivlerde. Bunlara bakılınca, Mustafa Kemal’in, çanakkale’de nasıl bir “inanç” ve “cesaretle” mücadele ettiği, askerlerinin, en önünde,nasıl hücumlara kalktığı, nasıl savaşıp, kazandığı, net bir şekilde görülecektir.
Yine Avustralyalı savaş tarihçilerinden, Mat McLachlan, Avustralyalılar, Atatürk'ün, büyük bir asker olmasını, kendilerine karşı muazzam bir mücadele vermesini, önemsediğini söyledikten sonra, '' “ATATüRK OLMASAYDI, çANAKKALE SAVAŞI’ NI KAZANABİLİRDİK.” Askeri kabiliyeti ve Türkiye'de, yaptıklarından ötürü, Avustralya, Atatürk'e, çok büyük saygı duyuluyor.” dedi.
çanakkale Savaşı, yedi düvele karşı yapıldı. Bu durumu, Mehmet Akif , ““Eski dünya, yeni dünya, bütün akvam-ı beşer Kaynıyor kum gibi, tufan gibi, mahşer mi, hakikat mahşer çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk, Sade bir hadise var ortada; vahşetler denk Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela” diyerek, en güzel şekilde dile getirmiştir.
çanakkale muharebesinde, düşman tüm maddi üstünlüklerine rağmen, başarıya ulaşamamıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün, yüksek sevk ve idare kuvveti ve O’nun yenilmez azim ve iradesi ile dünya harp tarihinde, yurt savunması için, örnek gösterilen, çanakkale Zaferi’ni yaratmış ve tüm mazlum milletlere de özgürlük ve bağımsızlık yolunda, örnek ve önder olmuştur.
çanakkale Zaferi’nin, 103. yıldönümünde, 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk’le birlikte, bu zaferde yer alan komutan ve Mehmetçiklerimizi, saygıyla anıyor, hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz…

Haberleri