ÇELİŞKİLİ DOĞALGAZ AÇIKLAMALARI KAYGI VERİCİ

Bir okuyucumuz, birkaç defa, ESGAZ’ la ilgili e-mail göndermişti. Son doğalgaz Faciasından sonra gönderdiği e- mail de "… Sizden cevap beklerken, Eskişehir ‘de, bir defa daha DOĞALGAZ faciası geçirdik. Evde korku içinde oturuyoruz....

Bir okuyucumuz, birkaç defa, ESGAZ' la ilgili e-mail göndermişti. Son doğalgaz Faciasından sonra gönderdiği e- mail de "... Sizden cevap beklerken, Eskişehir 'de, bir defa daha DOĞALGAZ faciası geçirdik. Evde korku içinde oturuyoruz. Esgaz ve diğer yetkililerin çelişkili açıklamalarını da inandırıcı bulmuyor daha da kaygılanıyoruz. Ne olur bu kaygımızı ilgililere iletin " diyerek istekte bulunmuş.
Okuyucumuz haklı, Eskişehir' de doğalgaz facialarında, hep aynı tablo yaşanıyor. Vali, Belediye Başkanları, daire müdürleri ve halk patlamalarla ilgili çok şey konuşur,
Kazaların nedenleri, yeteri kadar araştırılmadan kamuoyuna açıklamalar yapılır. Gerekli görülürse de ilgiller tarafından beyanat verilir. Hatta facianın sebepleri, bir müddet belirsizliğini korur, Araştırılmadan yapılan çelişkili beyanatlar, halkımızı daha da kaygılandırır. Halk yeteri kadar bilgilendirilmez. Gerekli önlemler, ne ESGAZ, ne de belediyeler tarafından, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde alınmaz. Sonra da unutulur.
Son olarak Tunalı Mahallesi, Gaffar Okkan Caddesi üzerinde Doğalgaz Patlaması da aynı tabloyu yaşadık. Önce patlamanın, doğalgaz olmadığı açıklandı daha sonra ise, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Yeter, parkecideki patlamaya, doğalgaz sıkışmasının neden olduğunu açıkladı. Gerekçe olarak da, binanın diğer katlarında doğalgaz kullanılırken, zemin kattaki parkeci ve bodrumda doğalgaz tesisatı olmamasına karşın, yakından geçen doğalgaz borularından, bodruma ve üst kata sızıntıyı gösterdi.
ESGAZ Genel Müdürü KARAHAN ise geçen hafta ESGAZ binası düzenlediği basın toplantısında, 15 Mayısta yaşanan patlamanın nedeninin, doğalgaz olmadığını vurguladı. Ve ""Yangın söndürme çalışmaları tamamlandıktan sonra; Cumhuriyet Savcılığı tarafından atanan görevliler nezaretinde, Gaffar Okan Caddesi 39 ve 41 numaralı binalarda teknik incelemeler başlatılmıştır. Öncelikle bu iki binaya gaz arzı sağlayan servis hatları ve bina kolon hatları kontrol edilmiş, doğal gaz kaçak arama işlemi yapılmıştır. Yapılan çalışma neticesinde, bina içindeki hatlarda, herhangi bir kaçak olmadığı tespit edilmiştir." dedi.
Bu durumda, Eskişehir halkı, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa YETER mi, yoksa ESGAZ Genel Müdürü İsmail KARAHAN' mı inansın?
Bu tablo, ESGAZ' la, belediyeler ve ilgili kurum/kuruluşlar arasında ciddi işbirliğinin olmadığının da bir tescilidir.
Hülasa Eskişehir' deki ilgili kurum/kuruluş yetkileri, her felaket sonra olduğu gibi, Gaffar Okan Caddesi' ndeki patlamada da çelişkili beyanatları ile kamuoyunu şaşırttıkları gibi daha da kaygılandırdılar. Oysa felaketler karşısında daha dikkatli olmak, kamuoyunun zihnini karıştıracak beyanatlarda da bulunmamak gerekir.
Şu bir gerçek ki Eskişehir' deki, doğalgaz facialarında öncelikli sorumlu, "ESGAZ " ve "BELEDİYELER" dir. Çünkü ruhsat verilirken ve kullanırken, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şeklide denetim yapılmış olsa idi, facialar, en azından bu boyutta olmazdı.
Bırakın denetimleri, ESGAZ ve belediye yetkililerine ulaşmak bile çok zor. Köşemize, "ESGAZ" la ilgili pek çok sorun gelir. Bu sorunların, büyük çoğunluğu ESGAZ yetkilileri ile ilgilidir. Aboneler, özellikle de teknik sorunları iletecek ilgili bulamadıklarından şikâyetçidirler. Buna bizde tanık oldu. Köşemize gelen sorunları görüşmek için, birkaç defa Teknik Genel Müdür Yardımcısı ile görüşmek istedik ama bir türlü mümkün olmadı.
ESGAZ yetkililerine, neden ulaşmak zor veya işleri mi çok bilinmez. Ancak abonelerinin isteklerine, özellikle teknik alandaki taleplerine "ESGAZ" ve cevap vermek zorundadır. Hatta bu alanda, bir birim mutlaka oluşturulmalıdır. Ayrıca kaza olsun veya olması, en az senede bir defa ESGAZ, abonelerinin, doğalgaz tesisatı ve kullanımı denetlenmeli, bu alanda şirketlere, yasal zorunluluk da getirilmelidir. Ayrıca aboneler, Doğal gazla ilgili gelişmelerden sürekli haberdar edilmelidir. ESGAZ tarafından, doğal gazla ilgili el kitabı hazırlanmalı, her aboneye de verilmelidir.
Belediyeler, hem ESAGAZ' ın, çalışmalarını, hem de abonelerin tesisatlarını denetim altında tutmalı, hatta bu alanda bünyelerinde bir birimi de oluşturmalıdır. Özellikle de evlerde yapılan tesisatlar, belediyeler ve ESGAZ tarafından da denetlenmeli görülen eksiklikler değerlendirilerek, gerekli görülen önlemler abonelerle paylaşılmalıdır.
ESGAZ ve ilgili kurum/kuruluşlar, "DOĞALGAZ" la ilgili, her kazadan sonra ciddi Ar-Ge çalışması yapmalı, kazanın oluş nedenleri çok iyi araştırılmalıdır. Belediyelerle, ESGAZ arasında mutlaka sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir işbirliği sağlanmalı, tutarsız ve çelişkili beyanatlardan kaçınılmalıdır. Kimse bu alanda, "BANA NE " de diyemez. Mazeret de üretmez. ESGAZ ve belediyeler, her türlü tedbiri de almak zorundadır. Çünkü söz konusu olan mal ve can emniyetidir.

Haberleri