ÇOCUK VE RESİM

Resim, çocuğun, içsel dünyasını ortaya koyan, duygu ve düşüncelerini yansıtan, bir araçtır. Aynı zamanda çocuğun, el-göz koordinasyonu, zihinsel kapasitesi, yani gelişimi hakkında da bilgi verir. O nedenle de, resim yarışmalarında,...

Resim, çocuğun, içsel dünyasını ortaya koyan, duygu ve düşüncelerini yansıtan, bir araçtır. Aynı zamanda çocuğun, el-göz koordinasyonu, zihinsel kapasitesi, yani gelişimi hakkında da bilgi verir. O nedenle de, resim yarışmalarında, çocuğun yaşı, temel alınmalıdır. Çünkü her yaşın çizebileceği, resimler farklıdır.
Resim yarışmaları ise, öğrencilerin yaşamlarını, heyecanlı bir bölümünü oluşturur. Çünkü yarışmalar, öğrenciler, unutulmaz deneyimler kazandırırken, kişiliğini ve toplumu da geliştirir. Öğrencilerin, bilgi ve becerilerini, geliştirmelerine de yardımcı olur.
Resim yarışmaları, öğrencilerin kişilik ve becerilerini geliştirmeleri yanında,, özellikle de kendilerine güvenmeleri açısından, en önemli etkendir. Çünkü çocukların, resim yapmaları, hem hayal güçlerinin gelişmesine, hem de el becerilerinin artmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle çocuklar için, düzenlenen resim yarışmaları, çocuk gelişimi ve kişiliği üzerinde, önemli bir yer teşkil eder.
Perşembe günü, Özel Çağdaş Okullarının İlköğretim okulları arasında 5. Geleneksel Resim Yarışması'nda, derece alan öğrencilerin, ödül töreni vardı. Törende, 600 yarışmacı arasında birinci olan, Şehit Yunus Baykal İlköğretim Okulu' dan, 5/B örencisi Berfin SAYAN, ödülünü alırken, yaşadığı haz ve sevinç görülmeye değerdi.
Aslında Şehit Yunus Baykal İlköğretim Okulu, Özel Çağdaş Okullarının, 2. Geleneksel Resim Yarışması'nda da 6. sınıf öğrencisi, Melih UĞURLU, birinci, 5. Sınıf öğrencilerinden, Selin Sude BİNİCİ, ikinci, olmuştu.
Şehit Yunus Baykal İlköğretim Okulu, Görsel Sanatlar dersinde, en başarılı okulumuzdur. Öğretmenleri, Sayın Fatuma SÖNMEZ rehberliğinde,"SEVİNCİ, DÜŞLERİ, DRAMI, HAYALİ, DİLİ VE SEVGİYİ," çizgi ve renklerle, çok iyi ifade ediyorlar. Katıldıklar, her yarışmada, başarılı oluyorlar...
Bu başarıların mimarı olan, Resim-iş öğretmeni, Sayın SÖNMEZ, düşünce ve davranışlarıyla, öğrencileri için, örnek bir modeldir, Öğrencilere karşı, güler yüzlü, hoşgörülü ve sevecendir. Her çalışmasında, başarıya odaklanır. Öğrencilere, karşı güvenilir, dürüst, objektif, sırdaş ve dosttur. Öğrencileri, güdülmeyici meziyetleri ile de bir örnektir.
Sayın SÖNMEZ' e göre, Resim, derslerde, bir kısım bilgileri derinleştirilmesi ve tamamlanması, bazı problemlerin ifade ve açıklanması, resimle mümkündür. Çocukların, ilk ilgili alanı da resimdir. Küçük yaşlarda, resim yaparak, sorumluluk alır. Yaptıklarından da büyük haz ve keyif alır. Yaşama daha da sıkı bağlanır. Resim yapmak, insanımızın, bilhassa da öğrencilerin, serbest zamanlarını, en iyi şekilde değerlendirme, zararlı akımlardan koruma, en önemlisi de İnsanımızın ruh sağlığı açısından da önemli bir uğraştır.
Japonya' da ,"Resim ve Yazı" insanların, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. Japonya'da, öğretmenler, öğrencilerini tanımayı ve değerlendirmeyi, yazı ve resimlerine bakarak yaparlar. Kişinin yazısının ve fırça darbelerinin kişiliğini, ayna gibi yansıttığına inanırlar.
Ülkemizde ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, yeniden düzenlenen, her dereceli okullardaki haftalık ders çizelgesinde, "RESİM" dersi, seçmeli olarak yerini aldı. Oysa Resim dersi, bir ifade dersidir. Türkçe dersi ile eşdeğerdir.
Ayrıca çocuklar, gözlem, izlenim, duygu, düşünce ve heyecanlarını,"RESİM" ve "FIÇA DARBELERİ" hatta "RENKLERLE" ile ifade ederler. Kendi kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini, keşfederler. Kendi, kendilerini tanırlar. Gizli güç ve yeteneklerini keşfederler. Resim dersi, bir takım temel becerileri kazandırır. Çocuklarda düşünce ve duyguyu da geliştirir. Düş kurmalarına da yardımcı olur.
Psikologlara göre, RESİM ve RENK, beynimizde uyanan bir duyumdur. Bireylere, dinamiklilik ve canlılık kazandırarak, enerji aşılayarak, yaşama sevinci verir. Bu nedenle de asırlardır, insanın, yaşam içinde ve yaşantısında vazgeçilmez bir unsur olmuştur.. Resim eğitimi, öğrencilerin, öncelikle psikolojik gereksinmelerinin de bir sonucudur. Resim yapan birey, ruhen sağlıklı olur.
Yıllarca, resim derslerine kullanılan, her bir renk, Anadolu insanının, dostluklarını, sevgilerini pekiştiren, duygu, düşünce ve coşkularının yönlendirilmesinde, kullanılan renk ve desen bir araçtır. Anadolu kadını, ilmik, ilmik dokuduğu, halı da, kilim de peşkir de, renk ve desenlerle adeta konuşmuştur. Duygusunu, düşüncesini, heyecanını, sevgisini, sevdasını ve mutluluğunu da desen ve renklerle aktarmıştır.
Ayrıca resim dersinin, öğrencilerin kişilik oluşumunda, iş ahlakı kazanmasında, güzellik duygularının gelişmesinde ve ortaklaşa çalışmaya alışmasında da önemli rolü vardır
Resim dersi, düşünce ve yaratıcık eğitiminin, olmazsa olmaz unsuru, hatta alfabesidir.
Resim dersi, insanımızın, ruh sağlığı, ülkenin kalkınması, her ders ve sektör için, önemlidir. Nitekim ATATÜRK, "Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz; itiraf etmeli ki, o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur."demiştir.
Öğretmen Sayın Fatuma SÖNMEZ ve ÖĞRENCİLLERİNİ kutluyoruz...

Haberleri