ÇÖLLEŞME KAPIDA

Ülkemiz’ de ve Eskişehir’ de kuraklık kapıda olmasına rağmen, tedbir almak yerine, kuraklığa ve çölleşmeye ivme kazandıracak, fosil yakıtlı projeleri, hayata geçirilmek için gayret sarf ediliyor. Nitekim ülkemizde, 80 termik...

ülkemiz’ de ve Eskişehir’ de kuraklık kapıda olmasına rağmen, tedbir almak yerine, kuraklığa ve çölleşmeye ivme kazandıracak, fosil yakıtlı projeleri, hayata geçirilmek için gayret sarf ediliyor. Nitekim ülkemizde, 80 termik santral ve Eskişehir’ de, Alpu termik Santralinin, yapımı gündemdedir.
               Eskişehir’ de Alpu termik santrali gerçekleşirse, Eskişehir’ de  tüm tarım alanları, özellikle de 51 bin hektar Alpu ovası asit yağmuru nedeniyle verim azalacak ,hatta çölleşme ile karşı karşıya kalacaktır.
 ülkemizde, çölleşmenin en önemli sebebi, toprak erozyonudur. Erozyon dışında, doğanın tahribi, meralarda aşırı ve düzensiz otlatma, dağınık yerleşim ve arazilerin, tarım tekniklerinin, sulama tekniklerinin yanlış kullanımı, yetersiz su kaynakları, aşırı gübre ve zirai mücadele ilacı kullanımı, kırsal fakirlik, tabii kaynakların kullanımı ile alakalı eksik eğitim, çölleşmenin diğer sebepleridir.
Kuraklık, çölleşmeyi başlatır veya daha kötüleşmesine sebep olur. Ancak insanların dört faaliyeti, çölleşme açısından, genellikle çok daha etkili olmaktadır; Yanlış arazi ve tarım uygulamaları, toprağı tüketmekte; aşırı toprağı erozyondan koruyan bitki tabakasını ortadan kaldırmakta; yanlış sulama, tarım arazilerin tuzlanmasına neden olmakta; ormanların tahrip edilmesi de çölleşmeye neden olmaktadır.
Küresel ısınmanın da en büyük nedeni, fosil yakıtlardır, Nitekim NASA Kar Uzmanı Dr. Thomas Painter, küresel ısınma nedeniyle, Türkiye’ye, az kar, çok yağmur yağacağını, Daha çok sel yaşanacağını söyledi.
Ankara Ticaret Odası’nın hazırladığı “Küresel Isınma kıskacında Türkiye” raporuna göre, Türkiye iklim değişikliğinin, olumsuz etkileri açısından “risk grubundaki ülkeler” arasında yer alıyor. Türkiye’de kuraklaşma, seller hızla artıyor, içme suları ise azalıyor. Son 70 yılda 70 istasyonda kaydedilen sıcaklık verilerine göre, Türkiye'nin yıllık ortalama sıcaklıkları artma eğiliminde.
Küresel ısınma,  nedeniyle, Kar yağışı, giderek azalacak. Hatta kış mevsimi ortadan kalkacak. İklim değişiklikleri, göçlere neden olacaktır. Türkiye'de yaşayanlar, kuzeye yerleşmeye çalışacak. Araştırmalara göre, 2030’da Türkiye’nin büyük bir kısmı oldukça kuru ve sıcak bir iklimin etkisine girecek, sıcaklıklar 2-3 derece artacaktır.
Türkiye’de, her yıl, 500 bin hektar toprak çölleşiyor. Toprağa aşırı ekim toprağın yorulmasına neden oluyor. Aşırı otlatma erozyonu önleyen bitki örtüsünü yok ediyor. Plansız sulama ise ekim alanlarının, tuzlanmasına neden oluyor. Neticede yılda 500 bin hektar toprağın çölleşmesine yol açıyor.
Nitekim NASA bilim adamlarının, yaptığı araştırmalara göre, Türkiye toprakları bu şekilde kullanılmaya devam ederse, 2040’da çöl olacak. çölleşme Ege ve Akdeniz’den başlayacak. Doğanın korunması amacıyla yenilenebilir enerjiye geçilmesi gerekiyor
Yine NASA’da yapılan modellemelere göre, 70’lerden beri, atmosfere yapılan etkinin bir örneği daha yok. Bu kadar hızlı bir artışı, atmosferdeki karbondioksit seviyesini hesaba katmadan açıklayamıyor ama. Dünyada, sera gazı salımı nedeniyle, hava daha çok ısınacak, daha çok kuraklık olacak, kuraklıktan sonra, birdenbire aşırı yağış gelebilecektir.  
NASA’a göre, pek çok bölgede kuyular kuruyacak, bunlar kurudukça daha derinini kazmak gerekecek. Fakat sonunda bunlar da kuruyacak.  Oysa dünyada ve ülkemizde, nüfus artıyor, su azalıyor. özellikle kurak yıllarda,  tarım büyük darbe alacak. Dünyada, ve ülkemizde, pek çok çiftçi de çok zor durumda kalacaktır,
ülkemizde ve dünya da kuraklık ve çölleşmenin, tek sorumlusu, dünya ve ülkemizde yaşayan ve yaşamakta olan insanlarıdır. çünkü dünyada, her yıl Nijerya'nın yüz ölçümüne denk gelen, 16 milyon hektarlık orman yanıyor. Sorumsuz yaklaşımlar nedeniyle, dünyada, dakikada 21 hektar, orman alanı kaybediliyor. üstelik, bu alandaki çalışmalara, destek verilmiyor.
Nitekim TEMA Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti, nedeniyle, Türk Dünyası Ormanı gerçekleştirmek için, ajansa 123 bin TL tutarında bir bütçe sundu. Ancak nedendir bilinmez, gereksiz paralar harcanmasına rağmen. bu proje ajans tarafından kabul görmedi. Oysa ağaçlandırma projesi, küresel ısınmanın gündemde olduğu dünyamızda, hem insanlık, hem de ülkemiz ve Eskişehir açısından, en önemli projelerden biriydi. 
ülkemiz, küresel ısınma yanında, erozyonla da mücadele etmek zorundadır. Bu alanda TEMA Vakfı, erozyonla mücadeleyi ikinci bir İstiklal Savaşı kabul ederek, erozyon tehlikesi ile mücadele edilmesi için, her türlü fedakârlığı yapıyor. çünkü Türkiye topraklarının, yüzde 80’inden fazlası, erozyon tehdidi altındadır. Her saniye, 16 ton, her yıl 500 milyon ton verimli tarım toprağımızı, erozyonla kaybediyoruz.

Haberleri