CORONA VİRÜS VE TEDBİRLER.

              XXI yüzyılde, sanayi, tarım, turizm, iletişim, basın ve medya gibi unsurlar, hayatımızın, birçok alanında, büyük yer etmeye başlasa da sağlık sektöründeki gelişmeler, en önemli gelişmelerdir. Çünkü...

 


             XXI yüzyılde, sanayi, tarım, turizm, iletişim, basın ve medya gibi unsurlar, hayatımızın, birçok alanında, büyük yer etmeye başlasa da sağlık sektöründeki gelişmeler, en önemli gelişmelerdir. çünkü toplumlar ve her insan için, dünya da en büyük zenginlik sağlıktır.


              Sağlık sektörü, çok hızlı gelişen teknoloji ve buna paralel dijitalleşen dünyada, olduğu gibi, ülkemiz ve Eskişehir’ de de her geçen gün, tanı, tedavi, tedavi sonrası, koruyucu sağlık gibi, süreçlerde, büyük adımlar atılıyor.


             Eskişehir’ de,  Corona virüe/Covid19) ile mücadele de başarılı performan sergiledi.. Elbette bu başarı da en büyük pay, sağlık sektöründe, hayatları pahasına, mücadele eden,  yönetici, hekim ve diğer sağlık çalışanlarınındır..


             Corona Virüs(covid19) ile mücadelede,  İl Sağlık Müdürü, Prof. Dr. Uğur Bilge başarılı çalışmaları ile dikkat çekiyor.  Nitekim yeni normalleşme süreci ile ilgili doğru, maske kullanımının önemine yönelik, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.


             1 Haziranda ülke genelinde, hayata geçen, yeni normalleşme döneminde kurallara riayet etmenin, COVID-19’ la mücadelenin önemli olduğunu her vesile vurguluyor.


             Prof. Dr. Uğur Bilge göre İlk olarak çin’in Vuhan Eyaleti’nde ortaya çıkan Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), daha çok solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı), tat duyusunda azalma ile ortaya çıkan, tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan bir hastalıktır.


              Belirtisiz olgular olabileceği bildirilmekle birlikte, bunların oranı bilinmediğinden,, Corona Virüs(Covid19) hasta bireylerin öksürmeleri aksırmaları ile ortama saçılan, damlacıkların solunması ile bulaşır.


             Ayrıca Corona Virüs(Covid19) hastalarının, solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan, yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir..


            Maskeyi takmadan önce, eller en az 20 saniye su ve sabun ile yıkanmalıdır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda eller alkol içerikli el antiseptikleri ile eller ovalanmalıdır.


              Maske burun, ağız ve çeneyi tamamen kapatacak, kenarlardan hava geçişine izin vermeyecek şekilde takılır. Sadece ağzı kapatıp burnu açıkta bırakacak şekilde maske takılması fayda sağlamamaktadır. Maske kullanırken gerekmedikçe çıkarılmamalı maskeler cebe konup, çene altında veya alında bekletilip tekrar kullanılmamalıdır.


            Maskenin burun, ağız ve çeneyi içerisine alan ön kısmına, hiçbir zaman dokunulmamalıdır. Maskenin ön yüzünde birikmiş olan mikroorganizmalar elimiz ile çevremize yayılabilir, Kazara dokunuldu ise eller 20 saniye su ve sabun ile yıkanmalı veya alkol içerikli el antiseptikleri ile eller ovalanmalıdır.


             Maske burun, ağız ve çeneyi içine alan, yoğun kirlenmenin gerçekleştiği, ön kısmına dokunulmadan,  kulak arkasındaki lastiklerden tutarak çıkarılmalıdır. çıkarılan maske lastiklerinden tutularak çöpe atılmalıdır. Maskeyi çıkardıktan sonra eller en az 20 saniye, su ve normal sabunla yıkanır. Su ve sabunun olmadığı durumlarda eller alkol içerikli el antiseptiği ile ovalanmalıdır.


              Maske kullanım sırasında kirlenir, nemlenir veya yırtılır ise mutlaka yenisiyle değiştirilmelidir. Maskeler, hiçbir zaman ortak kullanılmamalıdır.


             Bez maske olarak; Yüzünüze uygun ölçüde ve rahat nefes alıp vermenizi sağlayan pamuklu kumaştan yapılmış bir maske kullanılmalıdır. Kullanıp çıkarılan bez maskeler, su ve deterjan ile yıkanmalıdır. Maskeleri yıkadıktan sonra, kuruması beklenip, kullanmadan önce sıcak ve kuru ütülenmelidir,


             İl Sağlık Müdürü, Sayın Prof. Dr. Uğur BİLGE’ ye; göre,  normalleşme döneminde kurallara riayet eder, tedbiri elden bırakmazsak, eski normal hayatımıza geçiş o kadar hızlı ve kolay olacaktır,


            Hülasa COVID-19'un yayılmasını, önlemek için de,eller, sık sık temizlemeli, sabun, su veya alkol bazlı bir dezenfektan kullanılmalı, öksüren veya hapşıran kişilerle, aradaki güvenli mesafeyi korumalı, gözlere, burna veya ağza dokunulmamalıdır..


              öksürürken veya hapşırırken, burun ve ağız dirseğin, iç kısmıyla veya bir mendille kapatılmalı, kendini iyi hissetmiyenler, evde kalmalıdır. Ateş, öksürük ve solunum güçlüğü şikâyetleri varsa tıbbi yardım alınmalı,  sağlık kurumlarının, talimatlarına uyulmalıdır. Sağlık tesislerine, gereksiz yere gidilmemelidir.


            Salgın bitti, tehlike geçti gibi, davranmaya devam edilmemelidir. çünkü  Corona Virüs, tedbirsizliği affetmiyor.  Bazı kişi/kişilerin, tedbirsizliğinin, faturasını hepimiz ödüyoruz. Bu mücadeleyi, hep birlikte yürütmek zorundayız.


             Nişan, söz, sünnet, taziye, asker uğurlama gibi, törenlerde, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uygun olarak ve yeni normlara göre, hareket edilmeli, akraba , büyüklerimiz, komşularınızla, temasta, el öpme, sarılıp, kucaklaşmaktan sakınılmalı. ortak yemek, kahvaltı ve partilerden, kaçınılmalıdır.


            Halkımızın, karantina şartlarına eksiksiz uymasının, virüsün yayılmasını engellemede, birincil etkendir. Corona virüs yayılımını engelleyecek en önemli yöntem, insanların, bir araya gelmesini engellemektir.


            Corona Virüs(Covid19)’ un, teşhis ve tedavi aşamasında, hizmet veren, başarılı da performans sergileyen, yöneticileri, doktorları ve sağlık personelini, Kutluyoruz.

Haberleri