COVİD19 ile ilgili, okuyuculardan sürekli görüş geliyor. Nitekim bir okuyucumuz “Cumhurbaşkanımız, düğün, taziye ve cenaze gibi alanları, virüsün yayılma alanları olarak gösteriyor ama yasaklamıyor.” diyerek, bazı istek ve açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Sayın ERDOĞAN, Corona VirüsCovid19’ un, son aylarda artış nedenleri olarak DüĞüN, CENAZE, TAZİYE, TATİl gibi. toplu etkinlikleri, yayılma alanı olarak gösterdi. Ancak bu etkinlikler, neden yasaklanmıyor veya kısıklama getirilmiyor bilinmez ama bu alanda insanlarımızın, kendilerine de düşen görevler var.
Nitekim Cumhurbaşkanı, Sayın ERDOĞAN “* çok çok sevdiklerimin dahi düğünlerine gitmedim, gitmiyorum. Kendilerini, makamıma davet ediyorum, kendileriyle görüşüyorum, hediyelerimi de makamımda veriyorum ve bir şekilde uğurluyorum. Taziyelerimizi, telefonla bildirmek, Fatihamızı uzaktan okumak aynı sonucu verir” sözleri, herkes tarafından, örnek alınmalıdır.
Uzmanlar, Covid19’ la korunma ve kontrol önlemlerini, “Kaynağa ”, “Bulaşma Yoluna ” ve “Sağlam Kişiye” yönelik, , üç boyutta yapıyorlar.
Kaynağa yönelik alınabilecek önlemler de kaynağın bulunması, hastalığın bildirilmesi, kesin tanı, hastaların tedavisi, izolasyon, taşıyıcı araması, şüphelilerin sürveyansı, sağlık eğitimi, zoonotik bir hastalıkta, hayvanların yok edilmesidir.
Bulaşma yoluna yönelik alınabilecek önlemler ise çevre koşullarının düzeltilmesi (dezenfeksiyon), yiyecek ve içecek maddelerinin denetimi, sağlık eğitimi, kişisel temizlik ve koruyucu ekipman kullanımı, konut koşullarının düzeltilmesi, nüfus hareketlerini kısıtlamaktır.
Sağlam kişiye yönelik alınabilecek önlemler de aşılama, seroproflaksi, kemoproflaksi, karantina, gözlem, sağlıklı beslenmedir.
ülkemizde Corona Virüs(Covid19) un yayılmasında, en önemli nedenlerden biri de inancımızdaki “TEVEKKüL”, kavramının, bazıkişi/kişiler tarafından, yanlış anlaşılmasıdır..
Oysa TEVEKKüL kavramı, “hedefe ulaşmak için gerekli olan maddi ve manevi sebeplerin, hepsine başvurduktan ve tüm tedbirleri aldıktan sonra, Allah’a, dayanıp güvenmek ve işin sonrasını, Allah’ın, takdirine bırakmak”dır.
O nedenle de Kişi/kişler, Corona Virüs(Covid19)’le ilgili, tüm tedbirleri ve ilgililerin önerilerni de dikkat aldıktan, sonra, sonucu Allah’ın takdirine bırakmalıdır.
2019 yılının, son haftalarında, çin’in Wuhan kentinde, ortaya çıktıktan sonra, küresel bir salgın halini alan Corona Virüsü(COVİD19’) salgınının, tespit edildiği ilk günlerde, sıkı önlemler ve yasaklar getirerek, bulaşma hızını yavaşlatan, ülkelerde, dahi ikinci dalga paniği devam ediyor.
Ayrıca ülkemizde, üretimde, istihdamda, ihracatta hedeflerine ulaşabilmesinin yolu da salgının seyrini düşürmesinden geçiyor. O nednele de Corona Virüs’le, mücadlede kişiş/kişleri, temizlik, maske, mesafe kurallarına, sıkı bir şekilde riayet etmeleri gerekiyor.
Corona Virüs, bazı kişi/kişiler, taşıyıcsıı olduğu için, hastalığın ağır etkilerini hissetmiyor olabilirler ama bu kişiler, virüsü bulaştırdıkları kişinin, hayatını kaybetmesine, çok büyük acılar çektirmesine, neden olduklarını bilmeli, ona göre de harekeet etmelidir.
ülkemizde, Sağlık Bakanlığı’ nın, 30 Ağustos Pazar gününün tablosuna göre, son 24 saatte 42 kişinin hayatını kaybetmesi sonucu can kaybı 6 bin 326 oldu. Bugün bin 482 yeni vaka tespit edildi ve toplam vaka sayısı 268 bin 546'ya yükseldi.
ülkemizde, Sağlık Bakanlığı verileri ve istatistiklerine göre, artık yeni vakaların, en sık (yüzde 47.8) 25-49 yaş aralığında görüldüğünü, onu yüzde 14 ile 15-24 yaş grubu izliyor. Buna karşılık, ölüm en yoğun 80 yaş üstünde görülüyor (yüzde 27),en çok vakanın görüldüğü 25-49 yaş grubunda ise ölüm oranı yüzde 0.34’ dir.
Corona Virüs(Covid19)’ la, mücadlede, bulaşma riskine karşı, kendilerini de izole etmek durumunda kalan sağlık çalışanları, evlerinden ayrılıyorlar ya da ailelerini, başka bir yere gönderiyorlar. çocuklarını, eşlerini ve anne babalarını uzun süre göremeyen sağlık çalışanları, telefondan görüntülü konuşarak, hasret gidermeye çalışıyorlar.
Ayrıca ülkemizde, Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde 6 bin 768 Aile Sağlığı Merkezi ve 971 Toplum Sağlığı Merkezi'nde, toplam 26 bin 127 aile hekimi, Corona Virüsle, her türlü fedakârlığı, yaparak, mücadele diyorlar. Ancak çözüm bekleyen, ciddi sorunları da mevcuttur.
Ayrıca COVİD19’ la mücedeleyi, 3. DünyaSavaşı olarak gören kesimler var. O nedenle de ülkemiz bazında, Corona Virüs(Covid19)’ la, hayatları pahasına mücadele eden sağlık personeline, her ay ikramiye verilmeli, Bu mücedele de hayatlarını kaybeden Sağlık personeli, şehit sayılmalıdır.
Diğer yandan ülkemizde, Corona Virüs’ le mücadelede, şeffaf davranılmadığı, hasta sayıları ve alınan önmlerle ilğili bilgilerin, sağlık meslek örgütleri ve kamuoyuyla, doğru bir şekilde paylaşılmadığı, sürecin yönetimi konusunda da meslek örgütler ve sendikalarla işbirliği yapılarak, ortak bir çalışma sağlanamadığı söyleniyor.
Nitekim EkMM’ toplantısında, geçmişteki Eskişehir–Bilecik Tabip Odası Başkanı olan, Sayın Dr.Mehmet Akif Aladağ, salgının, Eskişehir’deki boyutuyla ilgili, resmi verilerin, hiçbir zaman kendileriyle, paylaşılmadığını ve yeterince de şeffaf yürütülmediğini, vurguladı.
Oysa Covid19’ la mücadelede, her kesimle, işbirliği yapılması, yeterince de şeffaf yürütülmesi. Kamuoyunun da sürekli sürekli bilgillendirilmesi, özellikle de halkımızın üzerine düşen görevleri, eksiksiz yeriene getirmesi , Covid19’la, mücadelede, başarıyı getirecektir.