Sivrihisar’da bir esnafımız “ …Virüs sebebiyle, gerekli tedbirlerin alınması, güzel ama kapalı olduğumuz sürece, işler daha da zora girdi. Elektrik, vergi kira ve özellikle bankalara olan borcu ödemekte, güçlük çekilecek. Sizce, Sivrihisar için, çözüm ne olabilir?” dedikten sonra, bazı açıklamlarda da bulundu.
Corona virüsü tedbirlerinden, yalnız Sivrihisar değil, ülke genelindeki esnafı da olumsuz etkilendiği, bir gerçektir. Ancak Sivrihisarlı, esnafın sorunlarına, kalıcı çözüm, ancak İlçe de gerçekleştirilecek, sürdürülebilir bir turizmle mümkündür.
Sivrihisar, barındırdığı, doğa, tarih ve kültür zenginliği ve ürün çeşitlliği ile Sürdürülebilir. Turizmin de, iddialı bir sunucu konuma sahiptir. İlçede oluşacak, bir kültür turizmi, İlçede, yeni yatırımları ve iş olanaklarını, ekonomik kalkınma yanında ilçenin her alanda rekabet gücünü de artıracaktır.
çünkü tipik Anadolu şehirlerinin, bütün özelliklerini barındıran Sivrihisar, aynı zamanda ünlü kral Midas’ın da memleketidir. M.ö 700 yıllarında, Frigler’ in, yerleşme yeridir. Pek çok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır.
Ayrıca Hristiyanlığın, yayılışına kadar, yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen, ulu ana tanrıça ”KİBELE” nin, büyük tapınağı da Sivrihisar sınırları içerisindedir. Geçmişi ise M.ö 3500’lere dayanıyor.
Sivrihisar, Eti ve Frig uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi önemli uygarlıklara da ev sahipliği yapmış, bünyesinden, Yunusemre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, gibi ilçenin bağrında, pek çok ünlü insan yetiştirmiştir.
İlçedeki Hamamlar, Bedestenler, Camiler, Kümbetler, Türbeler Sarnıçlar, Şadırvanlar, Mozaikler, Minyatürler Hatlar, Tezhipler, Ağaç Oyma, Kalem İşleri, Halı ve Kilimler, Giysiler, el işleri, İşleme ve Oyalar, gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm için büyük zenginliktir.
Sivrihisar’da, evler, taş kaplı sokaklar, hala aynı tazeliktedir. İlçede, evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir.
Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır.
Hanaya açılan odalarda, mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların, bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var.
Yeniden restorasyonuyapılan, Sivrihisar’ da, keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, demirci ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, saraçları, nalbantları, semercileri, mazide kaldı ama bazı sanat dalları hala aynı yerede, hayata geçirilebilir.
Sivrihisar’ da, yetişen, kendilerine has özellikleri olan ve damak zevkine doyum olmayan, kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünlerde tuzime kazandırılabilir.
İlçenin yemek kültürü, her beldeye nasip olmayacak kadar zengindir. Bazlama ile sıcak bamya çorbası içmek. Yufka ile kelem ve yaprak dolması yemek, bölgeye has baklava. Su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, etli çakmak ve pırasa dolması, met helvası, Bastı, zıralı ve çulluk köfte gibi daha pek çok yemekte, ilçe de turizm için önemli imkânlardır.
Sivrihisar, tarihi, kültürel, ürün çeşitlliği, yanında,” İNANç TURİZMİ "açısından da önemli bir yerleşim alanıdır.
İlçe kültürel ve tarihsel mirasını, özelliklede ürün çeşitlliğini üzerinde, halkla birlikte yapılacak çalışmalar yanında, kurslarla da ilçe halkı, kültür değerler üzerinde, söz sahibi yapılarak, ilçe ekonomisine, süreklilik kazandırılırken, tarihi, kültürel ve ürün çeşitliliği de korunacak, en önemlisi de bu değerler, gelecek nesillere de aktarılacaktır.
Bu alanda, Sivrihisar Kaymakamlığı ve belediye başkanlığı yanında, ilçedeki STK’ lara ve ilçe sakinlerine de görev düşmektedir. İlçede, her alanda birliktelik ve sürdürülebilir Turizm sağlandığı takdirde, hem ilçedeki tarih, kültürel değerler ve ilçeye has ürün çeşitliliği, muhafaza edilecek, hem de ilçe ekonomisine katkı, sürekli ve kalıcı olacak, ülke bazında, meydan gelen ekonomik krizlerden de etkilenmeyecektir.