Doğa, insan için, tartışılamayacak derecede öneme sahiptir. İnsanın, temel gereksinimleri doğadan sağlanır. Daha bunların yanında sayılamayacak kadar, faydası olan doğayı, insanlar korumak yerine, büyük zararlar verebiliyor.
Kesilen ağaçlar ve orman yangınları, konut yapımı ve sorumsuz fabrikalar, insanların doğaya verdiği temel zararlardır. özellikle de yeni yaşam alanları oluşturmak veya yaşam alanlarını genişletmek, maden işletmek, amaçlı kesilen ağaçlar, sadece bugünün insanlarını değil, yarının toplum fertlerini de derinden etkilemektedir.
İnsan için, hayati önem taşıyan doğa, insanlardan, hak ettiği değeri göremiyor.. çevre insanlar tarafından kirletilmekte ve dünya yaşanmaz hale getirilmektedir. Maalesef insan yaşamı için, bu kadar öneme sahip olan, doğanın, en büyük düşmanı da yine insandır.
Elbette günümüzde, doğayı koruyan, isimsiz kahramanlar da var. Bu kahramanlardan biri de Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı, Sayın Halit GüRSOY’ dur.
Gürleyik’ de, doğayı, özellikle de Gürleyik Şelalesini, yok ettirmemek için, Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sayın Halit Gürsoy ve ekibinin, hukuksal ve lobi mücadelesi, her kesime örnek teşkil edecek niteliktedir.
Gürleyik Mahallesi, Eskişehir’e, 123 kilometre uzaklıktadır. Doğası, özellikle de Subaşı Şelalesi, bir doğa harikasıdır. Subaşı Şelalesi, adeta doğal bir havuz konumundadır. Derinliği 1-7 metre arasında değişen, bu havuz, doğal kaynak suyuyla dolmakta ve sürekli akış nedeniyle temizlenmektedir
Gürleyik Mahallesi’nin, Değirmen mevkiinde subaşı, kişilere, "Cennet denilen yer burası olsa gerek" dedirtecek niteliktedir. Nitekim ESOGü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Sayın Prof Dr. Naime ASLAN, " Gürleyik, doğal güzellikleriyle ve Gürleyik çayı ile erderrik bitki ve hayvanlarıyla, Cennetten bir köşedir. " demiştir.
Dernek Başkanı, Sayın GüRSOY’ a göre, birey olarak, toplum olarak, ulaşmamız gereken nokta, sürdürülebilir bir yaşam, sürdürülebilir bir çevre olmalıdır. Bunun için de bugün, neler yapmalıyız, çevre bilincini, nasıl daha üst seviyelere taşıyabiliriz, insanları nasıl daha bilinçli yapabiliriz. Bir arayış içinde olmalı ve herkesi de bu yöne davet edilmelidir.
Gürleyik Mahallesi, doğa sporlarına, elverişli bir şelale bulunduruyor. çevresi yeşilliklerle dolu olan, bu bakir bölgenin, deresinden akan su tertemizdir. Aynı zamanda yürüyüş, piknik yapmak veya hafta sonunu değerlendirmek içinde ideal bir yerdir. Gürleyik doğası, sürdürebilir doğa turizm için de önemli bir bölgedir.
Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği, Gürleyik doğasına, sahip çıkan, basın mensuplarını unutmadı, Basın mensuplarının isimlerinin yer aldığı bir anıtı gerçekleştirdi.
Gürleyik köyünün, sesini, görsel ve yazılı basında duyuran, basın mensuplarına teşekkür mahiyetinde yapılan anıt, ziyaretçilerin bilgisine sunuldu. Bu örnek davranış, doğayı koruyanların sayısını artırırken, her kesime de örnek oldu.
Açılan anıtın, Türkiye’nin, ilk basın anıtı olduğunu kaydeden, Başkan Sayın Gürsoy, Kameraman, kurgucu, haber spikeri ve köşe yazarları olarak, Gürleyik’, Mahallesi’nin doğasının korunmasında, çok büyük katkıları olduğu her vesile söylüyor.
Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği’ nin Gürleyik Köyü doğası için, gösterdiği mücadele, her kesim tarafından örnek alınmalıdır. çünkü ülkemizde, doğa zenginliklerimiz her geçen gün azalmaktadır.
Sanayileşme ve kentlerdeki, nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur. Bütün ülkelerin, ortak sorunu haline gelen, çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını, tehdit eder boyutlara ulaşmıştır.
Sayın GüRSOY, bu tehdidin farkındadır. Gürleyik mahallesin’ deki doğayı, her türlü fedakârlığı yaparak, korumada kararlıdır. Ona göre Doğayı koruma ve doğadan yararlanma, insani değerler içinde, yer almaktadır..
Gürleyik’ teki, doğa bazen yok olma ile karşı karşıyadır. Nitekim Gürleyik şelalesi için, 2008 yılı ve sonra, hükümetin, birçok yerde aldığı karalardan birisi olan, HES projesini, hayat geçirmek için, bu güzel doğa harikası, yer için de, karar alındı. Ancak Dernek Başkanı Sayın Halit GüRSOY, haklı mücadelesi sonucunda, HES projesi, hayata geçirilemedi.
Eskişehir’de termik santralle ilgili gelişmeler karşısında, kentteki sivil toplum örgütlerinin ve halkımızın, tutumunu gördükçe, Hidroelektrik, Santral Projesini örnek olacak bir mücadele ile hayata geçirmeyen, Sayın GüRSOY’ u, daha çok takdir ediyoruz.
Şu bir gerçek ki doğa sevgi ile korunur. Doğa sevgisi, insanın, dili, dini, ırkı, yaşamsal alanı ve sosyo-kültürel yapısı, ne olursa olsun, toplumları, ayakta tutan ve sürekliliğin sağlanmasında, önemli rolü olan, bir evrensel kavramdır. Ayrıca insanların, hayatın, her aşamasında, doğayı sevmesi ve koruması, toplumsal bir gerekliliktir,
Cicero’ nun, söylediği gibi, Doğa insan olmadan da yaşar; ama insan doğa yok olduktan sonra yaşayamaz.
Sayın Halit GüRSOY’ u kutluyoruz…
DOĞA SEVGİ İLE KORUNUR
Doğa, insan için, tartışılamayacak derecede öneme sahiptir. İnsanın, temel gereksinimleri doğadan sağlanır. Daha bunların yanında sayılamayacak kadar,...