DÜNYA SU GÜNÜ VE ESKİŞEHİR

Birleşmiş Milletler Uluslararası Su ve Çevre Konferansı ile Birleşmiş Milletler Su ve Kalkınma Konferansında yapılan öneriler doğrultusunda, her yıl mart ayının 22 nci gününün" Dünya Su Günü" olarak kutlanmasına karar verilmiştir....

Birleşmiş Milletler Uluslararası Su ve Çevre Konferansı ile Birleşmiş Milletler Su ve Kalkınma Konferansında yapılan öneriler doğrultusunda, her yıl mart ayının 22 nci gününün" Dünya Su Günü" olarak kutlanmasına karar verilmiştir.
Japonya'nın Kyoto, Shiga ve Osaka şehirlerinde toplanan, Üçüncü Dünya Su Forumu; su, sağlık, gıda, eko sistem, şehirler, sanayi, risk yönetimi, su değerlendirme, kaynak paylaşımı, ortak anlayış geliştirilmesi ve yönetimi konular ele alınmış olumlu gelişmeler oldu.
Yine, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün, verilerine göre dünyada en fazla tatlı su kaynağı Brezilya'da. Yağmur ormanlarına ve dünyanın en büyük debisine sahip ırmağı olan Amazon'a sahip olan Brezilya, 8 trilyon 233 milyar metreküp toplam yıllık yenilenebilir su kaynağı ile açık farkla önde. Brezilya'yı 4 trilyon 507 milyar metreküp ile Rusya, 3 trilyon 51 milyar ile ABD, 2 trilyon 902 milyar ile Kanada takip ediyor Ülkemizde su ile ilgili çalışmalarda, kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin, etkin ve sorumlu su kullanımı konularında ciddî birikimleri var. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü' nün, sulama barajları, içme suyu kullanımı ve hidroelektrik barajlar alanlarında yaptığı çalışmalar ve yetiştirdiği elemanlarla, su literatüründe özel bir yeri vardır. Özellikle de Devlet Su İşleri önderliğinde kurulan sulama birlikleri ve sulama kooperatifleri ile sivil toplum örgütü niteliğindeki suya dayalı kalkınma organizasyonları ve Türkiye'nin su kullanımı konusundaki geldiği seviye, asla küçümsenmemelidir.
Yeterli midir? Elbette değildir. Tatlı su kaynakları açısından, çok da kötü durumda olmayan Türkiye, 180 ülke içinde 214 milyar metreküplük toplam yıllık tatlı su kaynağıyla 41'inci, kişi başına düşen 2 bin 950 metreküp tatlı suyla da 106. sırada bulunuyor. Türkiye, toplam tatlı su kaynağı açısından, Avrupa'da Rusya, Grönland, Norveç'in ardından dördüncü sırada. Ancak Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, sonbahar yağışlarının iç ve batı kesimlerde yaşanan kuraklığı önümüzdeki 4-5 aylık süreçte ortadan kaldırma olasılığını düşük görüyor. Meteorolojiye göre, Türkiye, deprem riski gibi, kuraklık riskiyle de yaşamasını öğrenmek durumunda.
Ayrıca su tasarrufu ve kuraklık konusu, ders programlarına da girecek. Öğrenciler, evde ve okulda, su tasarrufu yapmanın yollarını öğrenecekler. Önümüzdeki öğretim yılının ders programlarına, su tasarrufuyla ilgili dersler verilmesi için çalışmalar yapılıyor.
Ülkemizde, 2008 yılında su sıkıntısı çekileceğinden, su tasarrufu için seferberlik başlatılıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı "SUDEST" (Su yatırımlarını destekleme ve su tasarrufu projesi) için kolları sıvadı.
Pazartesi günü, Eskişehir'de, "Dünya Su Günü" kutlandı. DSİ 3. Bölge Müdürü Sayın Remzi Ertek, dünya ve ülkemizdeki su rezervleri üzerinde bilgi verdi. Eskişehir' de, bu yıl içme, kullanma ve sulama suyu konusunda sıkıntısı yaşamayacağını söyledi.
İsterdik ki toplantıda, Eskişehir'deki su rezervleri kapsamlı bir şekilde ele alınsın, hatta yerel su kaynakları ve kullanımı ile ilgili bir ünite hazırlanarak, Dünya Su Günü'nde örgün eğitim kurum/kuruluşlarında, öğrencilere aktarılsın.
Şu bir gerçek ki Eskişehir'de, yeteri kadar su rezervi var. Eskişehir'in kullanma suyu Porsuk Baraj'ından sağlanıyor. Aynı zamanda, Porsuk Barajı, sulama ihtiyacını da karşılıyor. DSİ 3. Bölge Müdürü' Sayın Ertek' in söylediğine göre, Porsuk Barajı' nda, su seviyesi biraz düşük. Ancak % 50' nin üzerinde doluluk oranına sahiptir. Şu andaki rezervi 2 yıl yetecek durumda. Barajda 260 milyon metreküp dolaylarında su var. Yıllık ortalama 40 milyon metreküp su evlerde, 60 milyon metreküp su da sulamada kullanılıyor.
Ayrıca DSİ 3.Bölge Müdürlüğü'ne göre, Eskişehir kent merkezinin de yer aldığı 353 Km2 lik bir alanın ve porsuk çayının kuzeyinde kalan 280 Km2 lik bir bölümde, 65 hm3/yıl su rezervi mevcuttur. Ayrıca Porsuk Çayı' nın, güney kısmında yer alan 73 Km2 lik bir saha da 21 hm3/yıl olarak toplam 86 hm3/yıl çekilebilir yeraltı suyu rezervi vardır.
BM'nin hazırladığı Su Raporu'na göre Türkiye, 2025 yılında su sıkıntısı çekecektir. Hal böyle olunca da, Eskişehir'de kurum/kuruluşlar, kişi/kişiler, özellikle de yerel yöneticiler, sivil toplum temsilcileri ve akademisyenler, susuzluk tehlikesine ve su havzalarının kullanılmasına ve korunmasına yönelik kalıcı çözüm üretmek ve birlikte hareket etmek ve bu konuda üzerine düşen sorumluluğu da yerine getirmek zorundadırlar. Çünkü gidebileceğimiz başka bir Türkiye ve Eskişehir yoktur.

Haberleri