Ülkelerin, en önemli sorunu, fikir-bilgi ve teknoloji üretimi ve bunları üretecek bireylerin eğitilmesidir. Anca bu başarı, eğitim-öğretim alanında yapılacak kaliteli çalışmalarla da orantılıdır. Elbette bu tablonun gerçekleşmesi ve insanlarımızın, fikri, ahlaki ve bedeni değerlerinin geliştirilmesi de ancak okullaşma yanında, nitelikli yönetici ve öğretmenlerle mümkündür.
Ayrıca eğitim, toplumsal bir süreçtir. O nedenle de eğitimi, toplum yapar. Eğitimin temel işlevi toplumsal yaşamın ürünü olan kültürü, yeni kuşaklara aktarmaktır. Toplumun, kendi coğrafyasında ürettiği, sosyal, siyasal ve ekonomi değerlerinin, yani kültürünün farklılığından ileri gelmektedir. Eğitim, sadece toplumu geliştirmek ve ileri götürmekle değil, bireyin yaşamını, daha olumlu, daha kaliteli ve güzel yapması bakımından da önemlidir.
Eğitim hakkı, herkes için, aynı düzeyde karşılanması, tartışılmaz ve kaçınılmaz temel haktır. Eğitim, insan davranışlarında beklentiler yönünden, değişiklik ve gelişme sürecidir. Başka bir anlatımıyla eğitim, ekonomik büyümenin, toplumsal ve yönetimsel gelişmenin, ön koşuludur. Gerçekte eğitim, sınırsız ve en doğal ihtiyaçtır.
O nedenle de yarınların emanet edileceği, çocuklarımız için, ne yapsak azdır. Onları milli ve manevi değerlerine bağlı, bir gençliğin yetişmesinde, okullar kadar, yurtlara da önemli görevler üstlenmektedir, Yurtlarda görevli personel, çocuk ve gençlere bir aile sıcaklığında hizmet sunmaktadırlar. Çünkü gençlerin, kendilerini yetiştirmeleri çok önemlidir. Bu yurtlarda sunulan imkânlarla, milli ve manevi değerlerine bağlı, bir gençlik yetişecek ve bu çocuklarımız, yarın ülkemizin yönetiminde, söz sahibi olacaklardır.
YURTLAR, öğrencilerin, evlerinden daha uzun bir süre, zaman geçirdikleri özellikle de yoksul aile çocuklarına, okuma fırsatı sağlayan mekânlardır. Bu zaman dilimi içinde öğrencilerin, evlerindeki gibi hissedebilmeleri için, yurtlarda samimi, rahat ve sıcak bir ortam yaratılması son derece önemlidir. Bu nedenle de yurtların, karşılıklı saygı ve sevgi havasının, egemen olduğu yerler, olmasına özen gösterilir.
Mayıs Ayı içinde, Sivrihisar' a ziyarette, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan, 200 kişilik KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ - PARASIZ YATILI KIZ ÖĞRENCİ YURDU' nu, ilçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Dursun YAVUZ' la birlikte gezdik. Ülkemizin, dört tarafından gelen kız öğrencilere, çağdaş eğitim anlayışıyla, güvenli, huzurlu, temiz ve sıcak bir ortam sağlamıştır. Yurttaki imkân ve olanaklar, öğrencilere ev özlemlerini unutturacak niteliktedir. Odalar aydınlık ve havadar, yataklar rahat ve konforludur. Hijyene önem veriliyor.
YURTTA kalan kızlarla da konuşma fırsatı bulduk. Yurttan memnuniyetleri yüzlerine ve seslerine yansıdı. Aslında yurtta veya yatılı okullarda kalan öğrencilerin, ailelerinin, yanında kalan öğrencilere göre, sorunları vardır. Ancak yüzlerindeki memnuniyet bu sorunları aştıklarının da bir göstergesiydi.
Sivrihisar, yurt açısından şanslı ilçelerimizden biridir. İlçede, 300 öğrencinin kaldığı, Fahri Kesin Anadolu Öğretmen Lisesi Parasız Yatılı Karma Öğrenci Yurdu, Yüksel ATIŞKAN, Kazım ATIŞKAN ve Cahit ATIŞKAN kardeşler tarafından yaptırılan. 382 öğrencinin kaldığı, Mustafa ATIŞKAN Yatılı Karma Öğrenci Yurdu, bir dernek tarafından gerçekleştirilen, 120 öğrenci kapasiteli, Ticaret Meslek Lisesi Parasız Yatılı Erkek Öğrenci Yurdu. İslami İlimler Vakfı tarafından yaptırılan 60 kişilik İmam Hatip Lisesi Parasız Yatılı Erkek Öğrenci Yurdu mevcuttur.
Şu bir gerçek ki yurtların yapılmasında, İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Dursun YAVUZ' un, ciddi gayret ve çabası vardır. Özellikle de İlçede okullaşma da örnek performans sergiledi. Onun döneminde, hayırsever insanlarımız, okullaşmaya ciddi katkıda bulundu. DEMİR Ailesi tarafından işin %60 bedeli karşılanarak15 Derslikli 3 katlı, bir Anadolu Lisesi yapıldı.. İlçeye 3.5 milyon TL' ye ATIŞKAN ailesi tarafından yapılan, Mustafa ATIŞKAN karma Yurt binası, 6 katlı olup, 382 öğrenci kapasitelidir. Sayın Fahri KESKİN tarafından, 18 derslikli Öğretmen Anadolu Lisesi gerçekleştirildi.
Sivrihisar'daki okullaşma oranı ve eğitimdeki başarısı ile tarihi geçmişini hatırlattı. Türklerin Sivrihisar'a, yerleşmeleri ile birlikte, Anadolu'da ilk Medrese'nin ( Fakülte ) Selçuki'ye Medresesi ismi altında, Sivrihisar'da kurulduğu, daha sonra da medrese sayısının, köylerdekilerle birlikte 33'e, ulaştığı biliniyor.
Hülasa Sivrihisar, eğitim alanında, ciddi mesafe aldı. Özellikle de meslek lisesi alanındaki okullaşma oranı, örnek teşkil edecek niteliktedir. Halen ilçe de 13 mesleki okul vardır. Sayın YAVUZ ve ekibi, ilçede, Eğitim-öğretim alanındaki mevcut kaliteyi, daha da yükseltmek ve eğitimi de ilçe kalkınmasının, motoru yapmak için ciddi caba içindedir.
Sayın YAVUZ ve ekibini kutluyoruz...
EĞİTİM KALKINMANIN MOTORU
Ülkelerin, en önemli sorunu, fikir-bilgi ve teknoloji üretimi ve bunları üretecek bireylerin eğitilmesidir. Anca bu başarı, eğitim-öğretim alanında yapılacak kaliteli çalışmalarla da orantılıdır. Elbette bu tablonun gerçekleşmesi...