EkMM’ nin, Mart Ayı toplantısında, kadının siyasete katılımı ve kadının siyasette karşılaştığı engeller üzerinde duruldu. özellikle de 31 Mart 2019 da yapılacak olan yerel seçimlerdeki, kadın kontenjanları tartışıldı.
EkMM’nin, mart ayı konuğu, çYDD Eskişehir Şube Başkanı, S<ayın Sevgi AKMEN’ di, Konulara hakimiyeti ile Türk tarihinde, yer alan, Nene Hatun, Kara Fatma, Halide Edip, Ayşe Hanım, Asker Saime, Nezahat Hanım, Süreyya Hanım… gibi pek çok Türk kadınlarını ve çYDD Onursal Başkanı, Rahmetli Prof. Dr. Türkan Saylan’ ı hatırlattı.
Ayrıca Sayın EKMEN, EkMM’ de, kadınlara karşı, sömürü, ırkçılık, cins ayrımcılığı, erkek egemen ortamı, kadına şiddet, tecavüz, gasp, taciz, baskı ve aşağılanma üzerinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Sayın EKMEN, Atatürk’ün, kadınına, 3. Nisan 1930’ da, belediye seçimlerine katılma, 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkını verdiğini, Böylece Türk kadını, siyasi haklarını, Batılı ülke kadınlarından, çok daha kolay elde ettiğini vurguladı.
Ayrıca ülkemizde, 2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunun, bazı maddelerinin değiştirilmesi, hakkında, kanun tasarısı, teklifi yapılmıştı. Tasarının ilgili bir maddesine göre de, " Siyasi partilerin, her derecedeki teşkilatı ile grupları, her bir cinsiyetin en az %30 temsili ve katılımı esaslarına, uygun olarak oluşturulur. “İfadeleri, yer almıştı. Ancak neden bilinmez, bir türlü hayata geçirilemedi.
Avrupalı kadınlar, siyasal haklarını çok daha geç elde etmelerine rağmen, kendi meclislerinde, daha fazla sayıda temsil ediliyor. örneğin İsveç’ de, bu oran yüzde 40.4, Norveç’te %36.6, Danimarka’ da %33.71 milletvekili var.
Oysa Türk kadınını, Batılı ve doğulu hemcinslerinden de hiç hiçbir farkı yok. Kadınlar, iş yaşamının, her kademesinde, aktif olarak çalışıyorlar. Pek çoğu da başarılı kariyer çizgisine sahiptir.
Kadın hakları savunucu olan, CHP’ nin, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in koordinasyonunda hazırlanan, "öteki Türkiye" başlıklı raporda, Türkiye'nin, kadın erkek fırsat eşitliği bağlamında, ideal seviyeye hiçbir zaman ulaşamadığı, son 10 yılda ise ilerleme kaydedilemediği ifade edildi.
Ayrıca Atatürk’ ün partisi olduğunu iddia eden, CHP lideri, Sayın KILIçDAROGLU, son CHP kurultaya sırasında yaptığı açıklamada ise yerel seçimlerde, kadınlar için, öngördükleri, yüzde 33 kotayı uygulayacakları sözü vermişti.
Bugüne kadar, 902 belediye başkan adayını açıklayan CHP'de, kadın adayların sayısı yok denecek kadar azdır. Parti tüzüğüne göre de, kadın kontenjan sayısı yüzde 33 olan CHP, kadın adaylarda, yüzde, 4.9 gibi bir oranı zor yakaladı.
Eskişehir’de de tablo, ülke genelinde farklı değildir. Kadın, Belediye Başkan adayı ve Belediye meclis üyeleri arasında, kadın sayısı da yok denecek kadar azdır. Diğer partilerinde, CHP’ den, farklı bir tarafı yoktur
. Ayrıca gazetecilerin, sorularını yanıtlayan, Sayın Kılıçdaroğlu'nun, "Kadın belediye başkan sayımız, fazla olmalı. Kadınlar, siyasette aktör olarak ortaya çıkmalı." şeklindeki sözlerine rağmen, aday listelerinde, kadın adaylara yer verilmemesi ya da CHP’ nin, illerde kadın aday tercihinde bulunulmaması, dikkat çekti.
Aslından bu durum, yadırganmamalıdır, çünkü ülkemizde, yıllardır, il, ilçe ve belde belediyelerindeki, başkan ve meclis üyelerinin belirlenmesinde, kesinlikle belirli kriter’ler ve nitelik aranmamış, tamamen rastgele veya aday adayı ile kişisel ilişkiler, politik ve elit güçlerin, kişi/kişilerle olan, iyi ilişkileri, aday göstermede belirleyici oldu.
Erkek egemen ülkemizde, Türk kadını, oldukça donanımlı, hazırlıklı; bilinçli ve kadın olarak her göreve taliptir. Yaşadıklarını ve yaşananları sorgulayarak ve bunlardan ders çıkartarak, kendi çocuklarının da bu bilinçte yetiştirerek, her alanda, özellikle de siyasette her görevi yapabilecek, bilgi, deneyim ve meziyetlere de sahiptir.
EkMM' DE KADIN SORUNLARI KONUŞULDU
EkMM’ nin, Mart Ayı toplantısında, kadının siyasete katılımı ve kadının siyasette karşılaştığı engeller üzerinde duruldu. Özellikle de 31 Mart 2019...