EKMM VE ÇOCUK İSTİSMARI

Eskişehir, Küçük Millet Meclisi toplantısında, yerel gündem: ’Çocuk İstismarı’ Konuk ise  Avukat  Sayın Heval Yıldız Karasu’ ydu,Sayın KARASU, çocuk istismarı, üzerinde durdu. Özellikle de cinsel istismar üzerinde,...

Eskişehir, Küçük Millet Meclisi toplantısında, yerel gündem: 'çocuk İstismarı' Konuk ise  Avukat  Sayın Heval Yıldız Karasu’ ydu,
Sayın KARASU, çocuk istismarı, üzerinde durdu. özellikle de cinsel istismar üzerinde, dikkat çeken açıklamlarda bulundu.. çocuk istismarında, çözümün ceza değil eğitim olduğunu da sıkça vurguladı. çocuğa yönelik, cinsel istismarın cezalandırılmasında,  ilk kez 12 yaş öncesi ve sonrasının birbirinden, ayrı değerlendirilmesinin, öngörülmesini eleştirdi.
Basit cinsel saldırı ile cinsel taciz dışındaki cinsel suçlarda, cinsel isteğin, ilaçla baskılanmasına, hadım yapılmasına  yönelik tıbbı müdahalede bulunulması düzenlenmsinin de kabul edilemez olduğunu söyledi.
çocuk istismarında, cinsel istisamarın ön plandadır. Oysa çocukların, duygusal gereksinimlerinin karşılanmaması, bakımının yapılmaması, çalıştırılması, tıbbi gereksinimlerinin karşılanmaması, korumasız bırakılması,  sözel olarak hırpalanması, cinsel olarak taciz ve tecavüzde bulunulması, fiziksel şiddette  bulunulması, en önemli sorunlardır.
Nitekim  Dünya Sağlık örgütü’nce, “çocuğun sağlığını, fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyen, bir yetişkin, toplum veya ülkesi tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan davranışlar” çocuk istismarı olarak kabul edilmektedir. çocukların, ana-babalarının ya da başkalarının bakımında iken “bedensel ve zihinsel şiddetin her türünden” korunmaları gerektiği, ülkemizin de taraf olduğu çocuk Haklarına dair Sözleşme’de de yer almaktadır.
çocuk İstismarı, yalnız ükemizin değil, dünyanın da sorunudur. Dünyada yapılan istatistiklere göre,  günde 5 ten fazla çocuk, çocuk istismarı sebebiyle ölmektedir.  Cinsel istismara, maruz kalan çocukların, %90’ı, faili tanımaktadır     
Ayrıca  cinsel istismarda,sosyoekonomik düzeyler, kültürel, eğitim düzeyleri etkili oluyor. İstismara uğrayan çocukların %30,  ileri yaşlarında, başkalarını istismar etmektedir. 21 yaşında olan  gençler, çocukluğunda, istismara uğramış bireylerin, %80’ninde psikolojik bir bozukluk tespit edilmektedir.
ülkemizde, istismara uğramış çocuk oranını, yüzde 33 olarak tespit edildi.. Bu rakam ülkemizde, her 3 çocuktan 1’i demektir. Dünyada, son 10 yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı ise 250 bin civarındadır.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TüİK)  açıkladığı verilerine göre de ülkemizde, 2014’te 1377’si erkek, 9 bin 718’i kız çocuk olmak üzere, 11 bin 95 çocuk cinsel istismara maruz bırakıldı.
çocuklardan, yüzde 57,6’sı 15-17, yüzde 23,9’u da 12-14 yaş grubunda. İstismar mağduru çocukların, yüzde 18,5’ini ise 11 yaş ve altındakiler oluşturdu. Yine TüİK’e göre son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi.
Adalet Bakanlığı’na göre ise  2015’te 16 bin 957 istismar davası açıldı, bunlardan 13 bin 968’inde mahkumiyet, 4 bin 751’inde de beraat kararı çıktı. Geri kalanı ise ‘diğer kararlar’ başlığında toplandı.
Türkiye’de, 2005’te açılan istismar davası, 5 bin 730. Buna göre 2005-2015 yıllarında açılan dava sayısı, üç kat arttı.
 çocuklara yönelik istismar vakalarının, öne çıktığı alanlardan biride, internet içerikleridir. İnternette, özellikle çocuklara yönelik şiddet ve cinsel içerikli yayınları, azaltma hedefiyle İngiltere'de kurulan “İnternet İzleme Vakfı” (IWF), 2016 yılında, çocuk istismarına dair içeriklerin, yer aldığı 57 bin 335 internet sitesi tespit etti.
ülkemizde, çocuğa,  bağırma, etiketleme, alay etme, suçlama, ilgi göstermeme, çocuk yokmuş gibi davranma, tehdit etme, küsme, isim takma, utandırma gibi davranışlar Duygusal istismardır Bu istimarlar,, diğer istismar türleri ile birlikte de görülebilmektedir.
Toplumumuzda, çocuklara, vurma, ısırma, tokat atma, tekme atma, boğma, fırlatma, dövme, çocuğun üzerinde sigara söndürme gibi, fiziksel istismarlarda sıkca görülmektedir.
Son yıllarda,. yetişkinin, çocuk ile ilişkiye girmesi veya cinsel herhangi bir davranış için kullanılması,.pornografiye maruz bırakma, çocuk pazarlama, teşhir, çocuğu çıplak olarak izleme, oral temas, dokunma gibi cinsel istismarlar ise kaygı vericidir. .
 çocuğun, fiziksel ihtiyaçlarını karşılamama, gözetimsiz bırakmak, güvenli ortam  yemek-su ihtiyaçlarını sağlamamak, mevsime uygun kıyafet giydirmemek, terk etme, temizliğinin sağlanmaması, ihmal etme gibi  davranışlarının, her biri çocuk istismarıdır.
Yapılan araştırmalar, çocuklara cinsel ,istismar’ durumuna çoğunlukla çocuğun çevresinde bulunan, ya da aile tarafından tanınan, bir yetişkinin sebep olduğundan,. Bunun için aileler, çevrelerinde bulunan insanlara, dikkat etmeli. çok güvendikleri insanlar bile olsa, çocuğun vücut sınırlarını, ihlal edecek hareketlerde bulunulmasına, fırsat verilmemelidir..
Cinsel istismarın önlenebilmesi için de çocukların, söylediğine inanılmaz düşüncesinden vazgeçilmeli, her söylediği de ciddiye alınmalıdır. çocuklar, her türlü istimarlarla ilgili olarak,sürekli bilgilendirilmelidir.
Ayrıca çocukların, çevresindeki insanlara, dikkat edilmeli, çocuk ve yetişkinler arasındaki fiziksel temasta kuralları belirlenmelidir. çocuğa, ne söylendiğine ve ne şekilde konuşulduğuna, dikkat edilmeli, çocuklardaki belirtiler, sürekli izlenmeli ve incelenmelidir.

Haberleri