EKONOMİ, ETO VE ESO SEÇİMLERİ

ETO Başkanı ve ESO başkan adayı, Cemalettin Sarar, açıklamaları ile dikkat çekiyor. Özellikle de son beyanatındaki, "Birbirimizi kıskanmamalıyız. Birbirimize sahip çıkmalıyız" sözleri aklıselim her insanımız tarafından...

ETO Başkanı ve ESO başkan adayı, Cemalettin Sarar, açıklamaları ile dikkat çekiyor. Özellikle de son beyanatındaki, "Birbirimizi kıskanmamalıyız. Birbirimize sahip çıkmalıyız" sözleri aklıselim her insanımız tarafından takdir görmüştür.
Eskişehir'de, ekonomi ve sanayide, çok zor günlerin yaşandığı, pek çok işletmenin faaliyetlerine ara verdiği şu günlerde, bu tür açıklamalar, belki sorunların çözümü için çare olmayacak ama en azından moral olacaktır. Elbette hiç bir işveren, faaliyetlerini durdurmak, ya da son vermek, işçisini mağdur etmek istemez. Ancak tedbir alınmaz, sorunlara da çare bulunmaz ise gerekeni de yapmak zorunda kalacaklardır.
Son günlerde, firmaların kapanması ve faaliyetlerini durdurması nedeniyle işsiz kalan insanlarımızın, sayısı hızla artmaktadır. Eskişehir' de, işsiz insanlarımızın sayısı, küçümsenmeyecek boyuttadır. Nitekim Türkiye İş Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğü, 2008 yılı faaliyet raporunda, 2008 yılı içerisinde kuruma 5886 normal, 1327 özürlü,149 Eski Hükümlü ve 3 terör Mağduru olmak üzere 6395 kişinin kayıt yaptırdığı açıklandı. 01 Ocak 2008- 31 Aralık 2008 tarihleri arasında kamudan 86, özelden 1.323 işgücü istemi alındığı, bu işgücü istemlerinden, özel sektöre 2.270 normal, 589 özürlü, 118 eski hükümlü olmak üzere toplam 2.977, kamu sektörüne ise 346 kişinin işe yerleştirildiği kaydedildi. 2008 yılı sonu itibariyle; 19557 normal, 1181 özürlü, 255 Eski Hükümlü ve 121 Terör Mağduru olmak üzere toplam 21.114 kişi kayıtlı. İş isteyen kayıtlıların, 17.031'ünü açık işsizlerin, 4.083'ü de daha iyi şartlarda iş arayan işgücü kayıtları oluşturuyor.
Eskişehir'deki, arzu edilmeyen ekonomik tabloda, bugüne kadar gelmiş ve geçmiş, valilerin, milletvekilleri, belediye başkanları ve parti il teşkilatları ve ETO, ESO ve diğer meslek odalarının ve işletmelerimizin de sorumluğu var.
Peki, Eskişehir, bu tabloya layık ve mahkûm mudur?
Elbette değildir. Eskişehir, yetişmiş insan gücü, iki üniversitesi, planlı OSB,
Hassas mekanik üzerine, ülkemizin hiçbir kenti ile mukayese edilmeyecek kadar zengin altyapısı, en önemlisi de sahip olduğu tarım alanları, İl sınırları içindeki, altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin işlenmesi ile pekâlâ, bu tabloyu olumlu hale getirebilir. Yeter ki madencilik sektörü ile ilgili verimliği artırılması, ihracatının geliştirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi için gayret gösterilsin. Bu gerçekleştiği zaman, Eskişehir' deki işsizlere, hatta çevre illerdeki insanlarımıza bile istihdam sağlanacaktır.
Diğer yandan demokrasilerde, sorunların çözümü ve ilin kalkınması, halkımızın elidedir. Onun içinde önümüzdeki, ETO ve ESO seçimleri, bu tabloya çözüm bulmak için ciddi bir fırsattır. Seçimlerde, ETO ve ESO üyeleri, girişimci, yatırımcı, dinamik, değişimci, eğitimli, esnek, kararlı, aynı zamanda, enerjik, hırslı, çok boyutlu, sonuca odaklı, kararlı, risk alabilen, hata yapmaktan korkmayan ve sıcak ilişki kuran bir yapıdaki insanlarımıza görev verirse, sanayi ve ekonomideki pek çok sorun kısa sürede çözüm bulacaktır.
Ayrıca geçmişte de hükümetlerin uyguladıkları, "Sabit kur" un getirdiği sorunlar, yıllardır ESO, tarafından biliniyor. ESO' nun, bu sorunlar karşısında, sanayicimizin bilgilendirilmesi yanında, çözüm üretmesi de gerekir. Eskişehir sanayisini etkileyen, "Makro ekonomik kararlar", " Yatırım felsefesindeki yanlışlıklar", " Ortaklık yapısındaki uyumsuzluk" ," Yönetim felsefesindeki boşluklar" gibi sorunların kalkması içinde gayret gösterilmelidir. Sanayicimiz bu alanda eğitilmelidir. Eskişehir' de gelişmelerin hızını ve niteliğini doğru kavramak için, " MASTIR PLAN" gerçekleştirilmelidir. Mastır Plan, hem kendi yatırımcılarımız, hem de kent dışında gelecek yatırımcılar için rehber olacaktır.
Aslında Eskişehir ekonomisi ve sanayisi ile ilgili yıllardır, pek çok öneride bulunduk. Özellikle de Eskişehir' in, kalkınmasında önemli etken olacak olan, " ÇATI " ve " SEKTÖREL" şirketlerin kurulmasını, "GÜÇ BİRLİĞİNİN" oluşturulmasını, " Ar-Ge" çalışmalarına hız verilmesini, hep önerdik. Özellikle de "üniversite- sanayi arasında, işbirliğinin ve teknoloji transferinin kurumlaşmasını, Süper Marketlere standart getirilmesini şehrin dışında faaliyete geçmesini ve benzer onlarca öneri yaptık ama hiç biri, ilgili kurum/kuruluş, özellikle de belediyeler, ESO ve ETO tarafından, arzu edilen boyutta dikkate alınmadı. Yani cemaat ne kadar çok olsa imam bildiğini okudu.
İnşallah! ESO ve ETO seçimlerinde, mevcut sorunları ve önerileri dikkate alacak yönetimler görev alır, Eskişehir, ekonomi ve sanayisi, ulusal ve global pazarlarda, rekabet edecek güce ulaşır. Eskişehir' de, "TÜKETEN" değil, "ÜRETEN" kent olur.

Haberleri