Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Hollanda'nın Ankara Büyükelçiliği ve Türkiye'nin Hollanda Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen ve BEBKA kalkınma ajansının desteklediği; Hollandalı Arkeolog Emilie Haspels'in "Frig Vadisi Yolculuğu" fotoğraf sergisi, Eskişehir Arkeoloji Müzesi' nde, devam ediyor.
Frig uygarlığının, dünya kültürüne kazandırılması için, 1937-1958 yıllarında çalışan Hollandalı arkeolog Emilie Haspels'in, kazı çalışmaları sırasında, çektiği fotoğraflardan oluşan, "Frig Vadisi Yolculuğu' sergisi" frig vadisi ve cumhuriyetimizin ilk yılları hakkında da bilgi sahibi yapacak niteliktedir.
Anadolu' nun, her köşesi farklı kültürel değerler barındıran ülkemizin gizli kalmış hikayelerini yaşatmak için, "Frig Vadisi Yolculuğu" fotoğraf sergisi" bir örnektir. Tarihimize ve tarihi değerlerimize karşı, toplumsal bilinç ve duyarlılığı arttırmak amacıyla, açılan bu tür sergiler tarihle ilgilenen, bilgisini geliştirmek isteyen herkes için önemli bir olanaktır.
Hollandalı tanınmış arkeolog Emilie Haspels'in Frig uygarlığının, dünya kültürüne kazandırılması amacıyla, 1930-1960 döneminde Eskişehir'in Yazılıkaya köyündeki kazı çalışmaları sırasında, çektiği fotoğraflardan oluşan "Frig Vadisi Yolculuğu" adlı sergi Hollanda'da açıldı..
Aslında sergiden alınacak çok ders var. Emilie Haspels'in, büyük zorluklar ve fedakârlıklarla yaptığı kazı çalışmaları, ülkemizdeki, arkeologlara örnek teşkil edecek niteliktedir.
Öte yandan ilgililer yılladır,"Frigya turizm bölgesi önemli bir doğa ve kültür turizmi potansiyeline sahiptir. Kültür turizmine yönelik bu potansiyel, kazı, restorasyon, alan düzenlemeleri ve benzeri çalışmalarla turizme kazandırılacaktır" vadinde bulunmalarına rağmen arzu elden gelişme bir türlü sağlanamadı.
Oysa yıllar önce, Yazılıkaya' yı gezerken, bir uzman, "FRİG Vadisi, Kapadokya dan daha güzel, bu güzellikleri niçin turizme kazandırılmıyor, anlamak çok güç" demişti.
Gerçi, Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliğinin (FRİGKÜM), yıllardır yaptığı toplantılar, Frig Vadisi açısından umut vericidir. Ancak Frig Vadisi'nde yaşayan, "HALKA RAĞMEN", alınan kararların ve düşünülen projelerin, turizme kazandırılmasında, başarılı olmak mümkün değildir.
Eskişehir, Kütahya ve Afyon ilerlideki ilgililer, kendi aralarında, "Frig Vadisi" ile ilgili toplantılar yapıyorlar. Ancak bu toplantılarda, ne gibi kararlar alıyorlar veya nasıl bir strateji izleyecekler halkın haberi yok. Oysa halka rağmen, Frig Vadisi'nin, turizme açılması veya bölgenin turizm merkezi, olması mümkün değildir..
Bugüne kadar da frig Vadisi ile ilgili, onlarca toplantı yapıldı, karar alındı. Ancak gelinen nokta ortadır. Çünkü yapılan bu toplantılarda, halk yoktu. Frig Vadisi turizme kazandırılmak isteniyorsa, isteniyor. Mutlaka Frig Vadisi ile ilgili, tüm gelişmelerde halk ön planda olmalıdır. Alınan kararlarda, her üç il kamuoyun da tartışmaya açılmalıdır
Frig Vadisi' deki gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, geleceğini de doğru yönlendirmek için, öncelikle de bir "MASTIR PLAN" a, ihtiyaç vardır. Bölge için yapılacak, bir "Mastır Plan", hem bölge halkı, hem de yerel ve bölge dışından gelecek olan yatırımcı ve turistler için, rehber olacaktır.
Ayrıca bölgeler arasında, işbirliğinin, kalıcı ve sürekli olabilmesi ve her üç bölge insanın da Frig Vadisine sahiplenebilmesi gerekir. Bu nedenle de, dinlenme, ulaşım ve konaklama hizmetlerinin, her bölgeye, adil olarak dağıtılmasına da özen gösterilmelidir. Frig Vadisi ile ilgili çalışmalar, bölgelerin, kültür değerlerine göre hazırlanacak olan kültür projeleri ile desteklenmelidir.
FRİG Vadisinde gerçekleştirilecek, doğa turizm için, sürdürülebilir kalkınma, ekolojik, ekonomik ve sosyo-kültürel kaynakların, sürdürülebilir kullanımına dayanmaktadır.
Bu bölgede, sürdürülebilir turizmin gelişiminde, turistlerin ve ziyaret edilen yerlerin bugünkü ihtiyaçlarının, gelecekteki fırsatları koruyup geliştirerek ve genişleterek karşılanması amaçlanmaktadır. Bu yaklaşım, ekonomik, sosyal ve estetik ihtiyaçların, kültürel bütünlüğün, gerekli ekolojik süreçlerin, biyolojik çeşitliliğin ve kırsal hayatı destekleyen süreçlerin devamını içermektedir.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün, tanımına göre sürdürülebilir bir turizm gelişimi; Çevresel kaynakların, en iyi şekilde kullanılmasını sağlamalı, Ziyaret edilen toplulukların, sosyo-kültürel yapısına ve gelenekselliğine saygı göstermeli, Bütün ilgi gruplarına adil bir şekilde dağıtılan sosyo-ekonomik faydalar ile tutarlı ve uzun vadeli ekonomik faaliyetler ortaya koymalıdır.
FRİG Vadisi' de, sürdürülebilir bir turizm için de bölgedeki Biyolojik çeşitlilik,
Kültürel zenginlik, Yöre halkının refahı, Ziyaretçi memnuniyeti, Kaynakların etkin kullanım, Çevre temizliği, Sosyal eşitlik, İstihdam kalitesi, Fiziki bütünlük, özellikle de Frig Vadisinde yaşayan halka ekonomik getirisi etkilidir.. O nedenle de bu unsurla korunmalı, daha da geliştirilmesi içinde desteklenmelidir.
Frig Vadisini, "DOĞA TURİZM" açısında da ideal bölgedir. Doğa Turizminin hayata geçmesi için de her kesim elini taşın altına koymalı, üzerlerine düşen görevleri de imkânları ölçüsünde, yerine getirmelidir. Çünkü Turizm, bacasız fabrikadır.
EMİLİE HASPELS VE FRİG VADİSİ
Eskişehir Valiliği, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Hollandanın Ankara Büyükelçiliği ve Türkiyenin Hollanda Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa düzenlenen ve BEBKA kalkınma ajansının desteklediği; Hollandalı Arkeolog...