25 Şubat 2009 tarihinde, Valimiz Sayın Mehmet KILIÇLAR' ın, katılımıyla "Engelsiz Eskişehir" adlı proje' nin tanıtımı yapıldı. Toplantıdan haberimiz olmadığı için katılamadık. Ancak bir okuyucumuz " ... Sizin, engellilere karşı ilgilinizi biliyoruz. Toplantıda gözümüz sizleri aradı. Neden katılamadınız bilmiyorum ama sizi aramızda görmek isterdik." Sözleri ile sitem etti. Elbette bu tür toplantılardan, haberimiz olsa mutlaka katılır, düşüncelerimizi de kamuoyu ile paylaşırız. Nitekim köşemdeki, e-mail adresim vasıtası ile haberdar edilen etkinliklerin, büyük bir bölümüne katıldık.
Yapılan istatistiklere göre ülkemizde, 8. 5 milyon engelli yaşamaktadır. Bu da toplumun yüzde 10'unu aşmaktadır. Engellilerin karşılaştıkları sorunların başında, "ayrımcılık, istihdam, eğitim " gelmektedir. Gerçi Türk İş Hukukunda, engellilerin istihdamında zorunlu kota rejimi söz konusudur. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 30. maddesi gereğince, işverenler elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları işyerlerinde, her yılın Ocak ayı başından itibaren yürürlüğe girecek şekilde, Bakanlar Kurulunca belirlenecek oranlarda engelli işçiyi; meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.
Yine son yıllarda, gerek ülke genelinde, gerekse Eskişehir' de, engellilerle ilgili çok olumlu gelişmeler var. "Engelsiz Eskişehir Projesi" bu çalışmalardan biridir. Proje ile engelli vatandaşlarımızın, günlük yaşantılarını rahatlatmak ve toplumla kucaklaşmasının sağlanmak veya sorunlarını çözmek açısından, önemli bir projedir. Destek verilmelidir. Ancak bu tür projeler, halkın katılımı çok önemlidir. Çünkü içinde bulunduğumuz çağda, "HALKA RAĞMEN" başarılı olmak veya sonuç almak çok zordur.
Valimiz Sayın KILIÇLAR' ın, toplantıya katılması, Projenin kendisini heyecanlandırdığını ve gerekli talimatları vereceğini söyleyerek, "...Eğitimi ciddiye alın, belki uzun süre öğrendiklerinizi uygulama fırsatı bulamayacaksınız. Ancak hiç beklemediğiniz bir anda belki bir hayat kurtaracaksınız. Bir kişinin, hayatını kurtarmak kadar önemli bu hayatta, daha başka ne olabilir." diyerek, konunun önemini vurgulaması, Vilayetin Web sayfasına, engellilerle ilgili bilgileri, özellikle de " Eskişehir Kent Konseyi Engelliler Meclisi Yönetmeliği' ne, yer vermesi, engellilere verdiği değerin bir göstergesidir.
Aslında, geçmiş yıllarda, engelli insanlarımız ve çocuklarımız için, ciddi projeler oldu. Nitekim Uluönder Eğitim Uygulama Okulu ve Eğitim Merkezi Okul Rehber öğretmeni Sayın Arife Aydın ve Yasemin Işın' ın, gündeme getirdiği " Akran Dayanışma ve Toplumsa Uyum Projesi dikkat çekmişti. Proje ile yetişkin zihin engelli bireylerin, çevreye ve yaşama uyum sağlamaları, ilişki kurduğu insanları anlamaları, kabul etmeleri, sorumluluk duygularını artırmaları, toplum kurallarına uyma bilinci ve iletişim kurma becerilerini geliştirmeleri hedefleniyordu. Projede, Bu proje ile özürlü çocuklarımız düştükleri yalnızlık, en önemlisi de unutulmuşluk girdabından kurtuluyorlar. Toplumda sorumlulukları paylaşmak için de bir fırsat yakalıyorlardı. En önemlisi de insan olmanın, hazzını yaşıyorlardı.
Türkiye' de, özürlü insanlarımızı, tüketiciden ziyade üretici yapmak, kişi/kişiler, ve kurum/ kuruluşlar için, en önemli hedef olmalıdır. Ayrıca toplum olarak, özrü ne olursa olsun, insanlarımızın, mutlaka üretici duruma getirilebileceğine inanmak zorundayız. Ayrıca engelli insanlarımız, ön yargılı davranmak, onlara yapılacak, en büyük yanlışlıktır. Nitekim siyasal Bilgiler mezunu, Santral Operatörü, doğuştan göreme özürlü Sayın Harun Ateş " Okulda, çocuklar benden kaçardı. Toplumla da bir türlü bütünleşemiyoruz. Görme özürlü, bir kulak ağrısı, mide ağrısı gibidir. Biz toplumdan, ayrı yaratıklar değiliz. Biz karşı, aşırı bir ön yargı var. Bu tapuların yıkılması gerekir." Sözleri ile hissettiklerini, en güzel şekilde ifade etmiştir. Sayın Harun Ateş, göreme özürlü olmasına rağmen, Siyasal Bilgileri, dört yılda ve dereceye girerek mezun oldu.
Sayın KILIÇLAR' ın, Eskişehir' de engellilerle ilgili meseleleri, devlet politikası olarak ele alması, vakit kaybedilmeden de harekete geçmesi, özellikle de Eskişehir' de, engellilerin, rahat yaşamı ve hizmet alımı için, "engelsiz haritası", oluşturulacağını belirtmesi, kurum/kuruluşlara ve diğer illere de örnek teşkil etmelidir.
Özürlü insanlarımız aileleri, yakınları ve toplumun, bütün bireyleri, özürlülerin de her şeyden önce bir insan olduğunu, her iş yapabileceklerini kabul etmelidir. Normal insanlardan farklı bir tavır yerine, onlara da normal insanlara davranıldığı gibi davranabilmek, çok önemlidir. Toplum, bunun bilincinde olmalıdır. Bu aynı zaman da bir insanlık görevidir.
Ayrıca sakatlık, bir kusur değildir
Sayın KILIÇLAR' ı ve projeye, katkısı olan kesimleri kutluyoruz.
ENGELSİZ ESKİŞEHİR PROJESİ
25 Şubat 2009 tarihinde, Valimiz Sayın Mehmet KILIÇLAR ın, katılımıyla "Engelsiz Eskişehir" adlı proje nin tanıtımı yapıldı. Toplantıdan haberimiz olmadığı için katılamadık. Ancak bir okuyucumuz "
Sizin, engellilere...