Eskişehir' de, ETO, ESO ve ESİAD, önemli sivil toplum örgütleridir. Bu örgütlerimiz, sadece mesleki sorunlarıyla ilgilenen bir meslek örgütleri değildir. Meslek odalarının, kamusal sorumluluğu doğrultusunda, kendi alanlarında olduğu gibi, diğer alanlarda da Türkiye ve Eskişehir' in, aydınlığı için, görüş ve öneri üretirler.
Ayrıca demokratik toplumlar, sivil toplum örgütleriyle sorunlarını, daha bilinçli ve sağlıklı bir şekilde çözer ve sorunlarının çözümü için, kamuoyu oluştururlar.
Öte yandan, küreselleşme sürecinde, ileri teknoloji uygulamalarına geçiş çabaları, yoğun bir şekilde, ulusal sanayi ve ekonomimizi, her boyutu ile etkilemektedir. O nedenle de küreselleşme sürecindeki, pazar şartları, bu ortamda gelişen, sürekli değişim gösteren, müşteri talepleri, üretime, satıştan kullanıma gelişkin ilişki ve iletişim ortamında, esnek, doğru, çok yönlü hareket edebilme zorunluluğu ile karşı karşıya bırakmıştır. İş adamlarımızın, bu süreçten yaralanabilmeleri için, ESİAD, ESO ve ETO gibi, meslek odalarımıza, önemli görevler düşmektedir.
ESİAD, bu amaçla ve Eskişehir' in, A.B.D. 'ye daha fazla ihracat yapabilmesi, ihracat ve ithalat yaparken yaşamış oldukları problemlerin, minimize edilmesi, A.B.D. li yatırımcıların ve işadamlarının, Eskişehir'e yatırımlarının artırılması ve özellikle ileri teknoloji gerektiren yatırımların, Eskişehir'e, yapılmasının sağlanması, Eskişehirli işadamlarının yapacakları yatırımlara, sermaye ve yatırımcı partner bulması için, ESİAD Yönetim Kurulu, Şubat ayı içinde A.B.D. Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone'yi konutunda ziyaret etmişti,
Büyükelçi Francis J. Ricciardone, ESİAD tarafından düzenlenen ve Abacı Konak Otel'in toplantı salonunda, gerçekleştirilen Türkiye-ABD İş Birliği Günleri doğrultusunda, yapılan toplantıya katıldı. Toplantıda, ABD Ankara Büyükelçisi, Francis J. Ricciardone, Türkiye ve ABD ilişkilerinin, oldukça karlı olduğunu belirtti. Eskişehir 'de, sanayi ve ticarette yaşanan gelişimden bahsederek, "ESİAD üyeleri ile birlikte, iki ülkenin baş başa vermesi ile Türkiye'de, nitelikli iş gücünden faydalanacaklarını söylemesi ve ESİAD ve ODTÜ'yü, kutlaması, ETO ve ESO' ya, teşekkür etmesi dikkat çekti.
ABD Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone, " Türkiye ve ABD arasındaki yatırım iş birliğini nasıl artırabiliriz ve ABD ve Eskişehir arasındaki iş birliğini, nasıl artırabiliriz diye konuştuk. Burada daha büyük bir konuşmanın, belli noktalarının altını çizmek istiyoruz. Türkiye ve ABD arasında, ticaret yatırımı anlamında çok ciddi bir potansiyel görüyoruz. Eskişehir de buna dahil." sözleri, kent açısından olumlu bir gelişmedir.
ABD' nin, yatırım ve ticaret ilişkilerinin sürdürmek istemesi. Barack Obama 'nın ziyareti ile birlikte, son 2-3 yılda, Türkiye' nin, ABD' ye, 20 milyar dolarlık bir ihracat yapması, ABD'ye olan ihracatın, yüzde 75 oranında, artış göstermesi, memnuniyet vericidir.
Büyükelçi, Türkiye'nin, dünyadaki ilk 10 ekonominin arasına girmesini istediklerini, İki taraflı yatırım konusunda, ilerlenmesi gerektiğini belirterek, " Burada bin 200 tane Amerikalı şirket var ve 2007'den itibaren yüzde 7'lik bir artış görüyoruz, fakat bu yeterli değil. Amerikan şirketlerinin, buraya gelmesini istiyoruz'' sözleri dikkate alınacak nitelikte.
Elbette ETO, ESİAD ve ESO' nun, uluslararası ilişkileri, kent açısından olumlu gelişmelerdir. Ancak ekonomiyi, politikadan ayırmak artık zordur. Uluslararası alanda gücün kulla-nılmasında, ekonomik şartlar bakımından da güçlü olmak, büyük önem arz etmektedir.
Nitekim günümüzde, bu güçten yararlan-mak, sadece ABD ile Rusya'nın değil, diğer ülkelerin de temel amaçlarından biri haline gelmiştir. Uluslararası iktisadi ilişkiler, bu-nun en çarpıcı örnekleriyle doludur. Al-manya'nın, güçlü bir ülke olarak ortaya çık-ması 1971'de gümrük birliğini sağlamasıy-la mümkün olmuştur. ABD'nin, 20. yüzyıla büyük bir ekonomik güç olarak girmesi, Ku-zey ile Güneyin birleşmesi sayesindedir.
ESİAD, bu girişimleri ile geçmişteki başarılarını da hatırlattı. Sayın Gürdal ABACI' nın, ESİAD Başkanı olduğu dönemde, TÜSİBAK da "TÜGİB" çalışmalarını başlatmış ve Sayın ABACI 'nın gayretleri sonucu da, Eskişehir'de bu çalışmaları içine alınmıştı. Şayet gerçekleştirilmiş olsa idi; Eskişehir'deki, " KOBİ "ler açısından, çok iyi imkân ve olanaklar yaratılmış olacaktı, Sayın Abacı' nın, gayretlerine rağmen, TÜSİBAK' tan kaynaklanan sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi.
Yine Sayın ABACI döneminde, ESİAD, kentin sorunlarını, merkezi idareye taşımış, başarılı sonuçlarda almıştı. ESİAD' ın, o günlerdeki başarılarına yenilerini eklemek için, caba ve gayret göstermesi, umut vericidir. ESİAD, bu gayretleri ile ülkemiz ve Eskişehir' in, ekonomik ve sosyal kalkınmasına, katkıda bulunurken, sanayici ve işadamlarının sorunlarına sahip çıkacak, uluslararası ilişkilerler sayesinde, Eskişehir ve işadamlarımızı, ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi yapacaktır. Kutluyoruz.
ESİAD VE ABD İŞBİRLİĞİ
Eskişehir de, ETO, ESO ve ESİAD, önemli sivil toplum örgütleridir. Bu örgütlerimiz, sadece mesleki sorunlarıyla ilgilenen bir meslek örgütleri değildir. Meslek odalarının, kamusal sorumluluğu doğrultusunda, kendi alanlarında...