ESİP RESMİLEŞTİ

Teknolojinin, hızlı bir şekilde geliştiği, her şeyin gün geçtikçe farklılaştığı çağımızda, toplumda, özellikle de kentlerde, çok hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Bu değişim, kültürel, sosyal, fiziki ve teknolojik...

Teknolojinin, hızlı bir şekilde geliştiği, her şeyin gün geçtikçe farklılaştığı çağımızda, toplumda, özellikle de kentlerde, çok hızlı bir değişim yaşanmaktadır. Bu değişim, kültürel, sosyal, fiziki ve teknolojik boyutuyla, daha belirginlik arz etmektedir. Bu değerler arasında göç alan şehirlerde, sanayinin yoğun olduğu kentlerde, sosyal değişime etki eden faktörlerden biri de yöresel kültürlerdir.
Çağımızda, kentlerin varoşlarında sokaklar, caddeler derken kocaman hemşeri mahalleleri oluştu. Bu hızlı göç dalgası, toplumda, büyük bir alt üst kimlik yaratırken, diğer yandan sosyal devletin yetersizliğinden, kaynaklanan zor hayat şartları insanımızın mücadele etmeyi zorunlu kıldı. Ve bu durum çeşitli sivil toplum örgütlerinin kurulmasına sebep oldu. Hemşeri dernekleri de bunlardan biridir.
İnsanlarımızı bölgesinin, yöresel yemekleri, davranış ve anlayış kalıpları, giyim tarzı, lehçesi ve kültürel değerleri vardır. Şehre göç eden insanların büyük bir çoğunluğunun köyden gelmesi, şehre ve yeni bir çevreye uyum sağlaması açısından tehlikeli ve zor bir durumdur. Özellikle de toprağından bir anda kopup, yeni bir hayata, beton yığınlarının bulunduğu dar alanlara, apartman kültürüne geçiş yapmanın ne kadar zor olduğu bir gerçektir.
Hemşehri dernekleri, kendi yöresel kültürlerini, örf ve adetlerini, geleneklerini yaşamak ve gelecek nesillere aktarmak yanında, bölgelerinin ve üyelerinin sorunlarını çözmek için de gayret gösterirler. Kendi kültür değerlerinden uzaklaşan bir toplum başka kültürlerin etkisinde kalarak erir ve asimile olur, ya da hem kendi kültürüne, hem de içinde yaşadığı toplumun kültürüne uyum sağlayamaz. Ayrıca kendi kültür değerlerinden uzaklaşan bir toplum, kent, ile ve köyler, başka kültürlerin etkisinde kalarak erir ve asimile olur,
Dernekler, aynı yöre insanının toplanma noktası olmak ve her türlü sosyal, kültürel, ekonomik ve sportif faaliyetlerini gerçekleştirmek için vardır; onları daha özgül ve yerel bir sorundan, daha büyük ve kapsamlı, bir mücadeleye akıtabilmenin aracıdır ve her şeyiyle buna uygun bir yapılanma içerisinde olmalıdır.
Eskişehir' de, kurulun İlçe dernekleri, birer hemşehri dernekleridir. Ancak bu dernekler, Eskişehir, özellikle de mensup olduğu ilçenin sorunları ve çözümleri ile yakında ilgilenir, küçümsenmeyecekte katkıda bulunurlar.
Ayrıca Dernekler Kanunu'nun, 25. maddesine göre dernekler; amaçları ile ilgisi bulunan ve kanunlarla yasaklanmayan alanlarda, kendi aralarında veya vakıf, sendika ve benzeri sivil toplum kuruluşlarıyla, ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere ve yetkili organlarının kararı ile platformlar oluşturabilirler.
Mevzuat uygun olarak, Eskişehir' de, kurulan İlçe dernek ve vakıflar, il ve ilçelerinin sorunlarının çözümüne ve il bazında yapılacak etkinliklere, katkıda bulunmak, özellikle de ortak amaçlarını gerçekleştirmek üzere, Nisan ayı içinde , "ESKİŞEHİR İLÇELERİ PLATFORMU" kurulmasına karar vermişlerdi.
Bu amaçla, Eskişehir İlçeleri Sivil Toplum Platformu (ESİP) oluşturuldu. Eskişehir İlçeleri, platformu," MUTABAKAT METNİ", hazırlandı ve Cumartesi günü Mutabakat metni, basın mensupları ile paylaşılarak resmileşti. ESİP, Eskişehir İlçeleri Sivil Toplum Platformu (ESİP) , Eskişehir merkezinde faaliyet gösteren, ilçe derneklerinden oluşmaktadır. Amaç ilçe dernek ve vakıflarıyla, ortak çalışmalar yapmak, birlikte sorunları, tespit etmek, çözümlerine katkıda bulunmaktır.
ESİP' ın, hedefi, Eskişehir ve ilçelerinin kalkınmasına katkıda sağlamak. Bu amaçla da sosyal, ekonomik, kültürel problemlerini belirlemek ve çözümler üretmek maksatlı, faaliyetleri özendirmek, kolaylaştırmak ve koordine etmektir.
Ayrıca Eskişehir' deki, kurum/kuruluşlar, özellikle de meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, özel kuruluşlar arasında iletişim ağı kurmak, bilgi paylaşımını sağlamak, kentlilik bilincini geliştirirken, ilçe ve köylerindeki yaşayanlarla merkezde yaşayanlar arasında var olan, sosyokültürel bağların güçlendirilmesini sağlamak, yapılan çalışmaların destek vermektir. En önemlisi de Eskişehir' de mevcut dernekler arasındaki diyalogu artırmak, birlik, beraberlik ve dayanışmayı özendirmek için ortaklaşa faaliyetler düzenlemektir.
ESİP, amaçlarını gerçekleştirmek ve her türlü sorunun çözümü için işbirliği, kampanya, kamuoyu oluşturma, eğitim, seminer gibi faaliyetler yanında, panel, kongre sempozyum ve konferanslar gibi etkinlikler düzenleyecektir. Yapılacak ortak çalışmaların koordinasyonunu sağlayacak, ulusal ve uluslararası alanda, çalışmalar yapacak, toplantılar ve etkinlikler düzenleyecek, izleme ve raporlama çalışmaları yapacaktır.
Eskişehir İlçeleri, Sivil Toplum Platformunu, karşılık beklemeden, amacına uygun şekilde resmileştiren, İlçe derneklerimizi kutluyoruz.

Haberleri