Eskişehir' de, Kent Konseyi var. Hedefi ise kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmeye çalışan Eskişehir kent konseyinin çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Hedefler, çok güzel. Ancak bu hedefler doğrultusunda, beklenen çalışmaların yapıldığını söylemek çok zor. Çünkü yerel düzeyde, demokratik katılım yeteri kadar sağlanmadığı gibi, hemşerilik hukuku ve ortak yaşam bilincinin geliştirilmesini, çok ortaklı ve çok aktörlü yönetişim anlayışının, kent genelinde benimsenmediği de ortada.
Ayrıca Kayseri, Gaziantep ve Konya gibi, Eskişehir' e, ilişkin temel stratejiler ve faaliyet planlarının belirlenmesinde, uygulama ve izleme süreçlerinde, tüm kenti kapsayan ortak bir aklın oluşturması sağlanamadı. Kentin kimliğine, ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere yeteri kadar sahip çıkmadığı gibi, geliştirmek içinde, gayret gösterilmediği gibi, Eskişehir' de, takım ruhu da geliştirilmedi.
Kayseri' de, ilin bir sorunun görüşüldüğü toplantıya, dinleyici olarak katılmıştık. Toplantıda tüm siyasi partiler, meslek odaları ve diğer sivil toplum örgütlerinden de temsilciler vardı. Dikkat ettik toplantı boyunca, hiç aykırı ses çıkmadığı gibi, getirilen önerile kabul edildi, ya da diğer katılımcılar tarafında öneriler daha geliştirildi.
Toplantı sonrası, şahsımı toplantıya götüren arkadaşımıza, "...Dikkat ettik toplantıda, her partiden ve kesimden temsilci bulunmasına rağmen, aykırı ses çıkmadı. " dediğimde, " ...Kayseri de partiler seçimlerde, kıyasıya mücadele ederler ama Kayseri' nin, menfaati olan her yerde, tek bir parti vardır; o da "KAYSERİ PARTİSİ" dir" dedi. Bu tablonun, bugün Kayseri' yi, her alanda getirdiği yer ortadadır.
Kent Konseyi' nin, kentin kimliğine ilişkin tarihi, kültürel, doğal ve benzeri değerlere sahip çıkmak ve geliştirmekte hedefleri arasındadır. Ancak bugüne kadar, kentin kimli hakkında, arzu edilen boyutta bir çalışma yapılmadı. Ayrıca Eskişehir'in geleceğini, "ÜRETEN" veya "TÜKETEN" kente mi görüyorlar, bu alanda bir çalışmaları olmadı.
Kent konseyi' nin, görevleri arasında, Eskişehir' de, Sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmakta var. Ancak bu alanda da Eskişehir' de, somut bir çalışma olmadı. Oysa Eskişehir' de, gerek bireysel, gerekse toplumsal, hatta evrensel sorunların çözümü, toplumların bünyelerindeki sivil örgütleri eşdeğerdir. Ancak Sivil Toplum Örgütlerinin güçlenmesi, yapacağı icraatla orantılıdır. Özellikle de üyelerine yönelik hizmetler, hem örgüte güveni artıracak, hem de yeni üyelerin katılımını hızlandıracaktır.
KENT KONSEYİ' nin, hedefleri arasında, çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamakta var. Bugüne kadar da Kent konseyi tarafından, bu alanlarda arzu edilen boyutta somut bir çalışma göremedik.
KENT KONSEYİ' nin, görevleri arasında, sürdürülebilir kalkınma anlayışına dayalı kentin yaşam kalitesini geliştiren, çevreye duyarlı ve yoksulluğu giderici programları desteklemekte de yer alıyor. Bu alanlarda da arzu elden boyutlarda, bir çalışma göremedik.
Eskişehir' de, sivil toplum örgütlerinin, kente sorunları karşısında birlikte hareket etmesinin gereğini ve yararlarını, sürekli gündeme getirdik. Hatta kentteki bireysel ve genel sorunların çözümünü de, sivil toplum örgütlerinin, proje, etkinlik ve çalışmaları ile eşdeğer tuttuk. Ancak Eskişehir' de, istenen birlik ve beraberlik bir türlü sağlanamadı,
KENT KONSEYİ', en önemli felsefesi, örgütlenmeye, geniş bir perspektiften ve kapsamlı bir şekilde bakmalı, zaman, şart ve mekâna göre hedef, etkinlik ve her türlü icraatına, yerel, ulusal ve evrensel mercekten bakarak gerçekleştirmeli, değerlendirmeyi de buna göre yapmalıdır. .
Eskişehir' de Kent Konseyi ve diğer sivil toplum örgütlerinin büyük çoğunluğu, , etkinlik ve çalışmalarında, "ORTAK PAYDA" , "ORTAK AKIL" , "TAKIM RUHU", en önemlisi de "TOPLUM KATILIMI" gibi kavramları, sürekli ve kalıcı bir şekilde ön planda tutmuyor. Oysa halka rağmen, başarılı olmak mümkün değildir.
KENT KONSEYİ' nin 24 Eylül 1911 tarihinde gerçekleşecek olan toplantısında, seçilecek insanların nitelikli olması gerekir. Çünkü Sivil toplum örgütleri, iyi bir ekiple çok iyi işler başarabilir. Ancak ekipte görev alacak kişi/kişilerin, özellikle de Kent Konseyi Başkanının, LİDERLİK VASFI TAŞIMASI, üretken olması, mutlaka dürüst, inandırıcı, ikna kabiliyeti olan, toplum tarafından tanınan sevilen meziyetlere, sahip olması gerekir. Aksi tablo, hem Kent konsey çalışmalarına, hem de Eskişehir'deki sivil örgütlenmeye, zarar verir.
ESKİŞEHİR KENT KONSEYİ!
Eskişehir de, Kent Konseyi var. Hedefi ise kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma,...