ESKİŞEHİR OVASINA YAZIK OLDU

İstikbal Gazetesi’ nde, "Eskişehir’in, sebze deposu haline gelen Yeşiltepe bahçelikler bölgesinden yetiştirilen sebzeler, Ege ve Akdeniz sofralarna gönderiliyor. " Haberi, yllar önce İzmir’de, Şemikler pazarn gezerken,...

İstikbal Gazetesi' nde, "Eskişehir'in, sebze deposu haline gelen Yeşiltepe bahçelikler bölgesinden yetiştirilen sebzeler, Ege ve Akdeniz sofralarna gönderiliyor. " Haberi, yllar önce İzmir'de, Şemikler pazarn gezerken, yaşl bir satcnn tezgâhnda, gördüğümüz domateslerle ilgili anlarmz hatrlatt. Tezgâhtaki, farkl bir görüneme sahip domateslerin, nereden geldiğini sormuştuk. Satcnn, "Eskişehir' den geldi" sözleri karşsnda, durakladk ve "Sarcakaya'dan m?" diye sorduk. Güldü ve "Hayr Yldrm Çiftliği'nden " diye cevap verdi. Eskişehir' in, daha nesi meşhur diye sorduğumuzda, marul lahana, prasa gibi sebzeleri de sayd.
O anda, Eskişehir ovasn, beton yğn haline getirmekle neleri kaybettiğimizi bir kez daha hatrladk. Şayet korunmuş olsa idi, Eskişehir ovas, istihdam yaratr. Pek çok kişinin de ekmek kaps olurdu, Nitekim haberde üreticiler, "Yağşlar sayesinde üretim artt. Bölgede yetiştirdiğimiz marul, maydanoz, soğan, lahana gibi sebzeleri Ege ve Akdeniz bölgelerine gönderiyoruz. Bahçelerde, onlarca kişide çalşarak para kazanyor" sözleri bu görüşümüzü teyit emektedir.
Maalesef Eskişehir' de, yanlş kentleşme ve rant nedeniyle, verimli tarm alanlarn, beton yğn haline getirdik. Oysa Anayasamz, 45.maddesinde, tarm arazileri, çayr ve meralarn amaç dş kullanlmasn önlemeyi, devletin asli görevleri arasnda saymştr. İmar ve çevre kanunlar ve yönetmelikleri tarm topraklarnn, özellikle de sulanan tarm alanlarnn, tarm dş gayelerle kullanlmasn yasaklamştr. Ne var ki anayasa, kanun ve yönetmeliklerimizin, açk ve emredici hükümlerine rağmen, "ELİT" ve "POLİTİK" güçler sayesinde, Türkiye ve Eskişehir'de, tarm topraklarn hzla kaybediliyor.
Hülasa Eskişehir' de devlet kuruluşlar, valilik ve belediyeler, tarm alanlarn iskâna açarak, hem sulama tesislerini, hem de tarm alanlarn ortadan kaldryor. En üzücü taraf ise, bu alanlar korumakla görevli üst dereceli kamu yetkilileri ve medya, tarm alanlarna yaplan tesislerin, temel atma törenlerine ve açlşlarna katlyor, hamasi nutuklar atyorlar...
Ülkemizde ve Eskişehir' de, bir yandan ovalarn sulamas için baraj, gölet ve sulama kanallar inşa edilirken, diğer yandan sulamas öngörülen, tarm alanlar, üzerine konut ve sanayi tesisi inşaatna izin veriliyor. Belediyeler ise, yaplmş olan sulama tesislerinin yol geçişlerine mani olduklar gerekçesi ile kaldrlmalarn talep edebiliyorlar. Tesisleri yklp kaldrlmas için de milyarlarca lira harcamak durumda kalyorlar.
Ülkemiz ve Eskişehir'de, sanayide görülen gelişmeler ve krsal kesimden kentlere göç, büyük yerleşim merkezlerinin çevresindeki tarm topraklarn, yağmalama derecesine hzla yok etmektedir. Son 20 yl içine, ülkemiz de bu şekilde yok olan tarm alanlar, 500.000.000 hektar civarndadr. Bu alan Eskişehir ovasnn 30 katdr.
Ülkemizde, Devlet Su İşleri tarafndan inşa edilerek, işletmeye açlmş tarm alan, 2.072.571 hektardr. Bu alann, 169.737 hektarlk ksm, imar ve imarsz yaplaşmalarla, tarm dş braklmştr. Hâlbuki bu topraklar 1.snf tarm toprağ vasfnda, sulama ve drenaj tesisleri yaplmş, ksmen de ylda iki ürün alnan tarm alanlardr. Bu şekilde yok olan tarm alan, Bursa, Manisa, Tokat, Bolu, Söke, Mersin ve Eskişehir ovalar sulama alanlarna eşittir.
Oysa tarm alanlar, torunlarmzn bize emanetidir. Dünyada yaşananlar ise ortada. Yükselen gda fiyatlar, yoksul halklar vuruyor. Hatrlyorum da, Msr'da açlkla yüz yüze kalan halk, polisle çatşmaya girdi. Tahln önemli bölümünü ithal eden ve ekmek tüketiminin çok yüksek olduğu Msr'da, frn kuyruklarnda çkan kargaşalarda 11 kişi öldü. Msr'da olduğu gibi, Bangladeş, Tunus ve Haiti'de milyonlarca insan, sokaklara döküldü_halk, günlerce güvenlik güçleriyle çatşt.
Dünya Bankas Başkan Zoellick, gda fiyatlarnn son 3 ylda, ikiye katlanmasnn yoksul ülkelerde geliri düşük 100 milyon insan açlk tehlikesi ile karş karşya braktğn söyledi. The Food and Agricultural Organization (FAO) araştrmasna göre ise bu yl 36 ülkede toplam tam 1.1 milyar kişi gda yardmna muhtaç olacak._Şu bir gerçek ki önümüzdeki yllarda dünyada, en büyük tehlike, açlk ve susuzluktur. Dünya' da, açlk ve susuzlukla ilgili tedbir alnmaz ise, bu iki unsurla ilgili savaşlarda, kaçnlmaz olacaktr. O nedenle de Türkiye ve Eskişehir, mevcut tarm alanlarn her türlü fedakârlğ yaparak mutlaka korumaldr. Çünkü kaybedilen tarm alanlarn, geri kazanmak çok zordur. Ayrca gerekçe ne olursa olsun, tarm alanlarn yok etmek torunlarmzn emanetine ihanet olup, onlar gelecekte ölüme terk etmektir.

Haberleri