ESKİŞEHİR TEKNO VADİ PROJESİ

             Ekişehir’de,  bilgi ve tekloji üretimi açısından, önemli girişimler oldu. Nitekim ESO tarafından gerçekleştirilmek istenen,  “Bilim Parkı”nın,  temeli, 12 Nisan 1997 tarihinde .zamanın Cumhurbaşkanı,...

 


            Ekişehir’de,  bilgi ve tekloji üretimi açısından, önemli girişimler oldu. Nitekim ESO tarafından gerçekleştirilmek istenen,  “Bilim Parkı”nın,  temeli, 12 Nisan 1997 tarihinde .zamanın Cumhurbaşkanı,  Rahmetli Süleyman Demirel, tarafından atılmıştı,


             1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti. Bilim Parkı’nda “TSE” “KOSGEB”, “Girişimci geliştirme Merkezi” “ İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi” , “ Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi”, “Otel”,”Yeşil Alanlar” ve “Serbest Bölge” yer alacaktı.


             Bilim Parkı, sadece Eskişehir’deki girişiciler için değil, İleri teknoloji kullanan, her sektör  ve ülkeden firmalara da kullanıma hazır işyeri sunacaktı.“Bilim Parkı”, hedeflendiği şekilde gerçekleştirilemedi.


             öte yandan, Sayın ABACI’ nın, ESİAD Başkanı olduğu dönemde, TüSİBAK da “TüGİB” çalışmalarını başlatmış ve Sayın ABACI’nın,  gayretleri sonucu da,  Eskişehir’de, bu çalışmaları içine alınmıştı. Sayın ABACI’ nın, gayretlerine rağmen, TüSİBAK’ tan kaynaklanan, sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi.


            18 Eylül 1990 tarihinde, Anadolu üniversitesi, ESO ve EOSB’ de bulunan, 16 şirket tarafından,  gerçekleştirilen, Anadolu teknoloji Araştırma Parkı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (ATAP A.Ş) hayata geçiridi.


               ATAP A.Ş, ulusal ve yerel sanayimizi, bir an önce, gelişmiş ülkeler düzeyine çıkararak, ülkemizi ve Eskişehir’ i,  global pazarlarda, rekabet edebilecek güce eriştirecek, bilgiyi, uygulamaya dönüştürecek,  teknoloji hizmetinin sunulabilmesi içi de, üniversite ile sanayi arasındaki işbirliği, etkin bir hale getirilecekti
               ATAP A.Ş’ de, hedefler büyüktü. O dönmede, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde, hedef, 50 Ar-GE çalışması yapan firma ile 5.000 nitelikli Ar-Ge elamanı ve yılda 500 milyon Dolar katma değer yaratılması hedeflenmişti.
              Ancak ATAP A.Ş’de,  beklenen ve arzu edilen hedeflere ulaşamadı.


              Bugün de ESO tarafından,  Eskişehir’in,  yatırım ve cazibe merkezi olmasına,  büyük katkı sunacak,“ESKİŞEHİR TeknoVadi KONSEPT PROJESİ” çalışmaları başlatıyor..    


             Proje hakkında bilgi veren, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Sayın Celalettin KRSİKBAŞ,”“Eskişehir “TeknoVadi” inovasyona adanmış bir ekosistemdir ve bu ekosistem Eskişehir’in bütünüdür. Eskişehir Sanayi Odası olarak, böyle bir hayali hayata geçirmek için, çalışmalara başlıyoruz. “ dedi.


           Gündeme gelen, “‘Eskişehir TeknoVadi konsept Projesi’” tüm paydaşların ve kurumların katılımıyla, şehre kazandırılabilecek bir ölçek ve kapsayıcı değere sahip.  Kentte oluştuurlmak istenen enerj,  tekil olarak değil,  topyekûn , bir vizyon etrafında birleştirilerek , geleceğin üreten Eskişehir’i için,  sonsuz olanaklar sunuyor.


             Solganı, “Bir iken, etki alanı düşük, beraber iken, daha verimli ve etkin oluyoruz.” olan projenin, düşünülmesi bile başarıdır.


             Hazırlanan, bu konsept proje,  markalaşma ve teknolojik dönüşüm projesi. Eskişehir’in,  geleceği; yenilikçilik, yaratıcılık, verimlilik temeline dayalı bir marka yaratma değeri üzerine kurgulandırılmaktadır.  


             Eskişehir,TeknoVadi Konsept Projesi, profesyonel ağların, dinamizmi ile ilişkili olağanüstü,  bir insan zenginliği olan,  Eskişehir, sinerjileri, teknolojik ve bilimsel disiplinlerin,bir araya gelmesini teşvik edecek,. çok sayıda yüksek öğrenim kurumlarının varlığı, teknoparkları ve teknoloji transfer merkezleri; teknolojik araştırmalar yoluyla üniversite araştırma kuruluşları ile şirketler arasındaki alışverişi ve sinerjiyi güçlendirecek.


           Eskişehir TeknoVadi, aslında kentin bütünüdür. İnovasyona adanmış, bir ekosistemdir. Bu proje Eskişehir’i, bir tasarım, üretim ve teknoloji merkezi haline dönüştürmek amacıyla, Eskişehir ESO tarafından önerilmektedir. Konsept proje olarak hazırlanan, bu çalışmanın amacı; Eskişehir sanayisi için, tasarım ve inovasyon odaklı bir vizyon ortaya koymaktır.


            Eskişehir TeknoVadi konsept projesi, projesi sıfırdan inşa edilmesi gereken bir yapı değildir.  Eskişehir’de, ESO, üniversitelerimiz, ve araştırma merkezleri, halihazırda kurmuş oldukları ve kurulumları devam eden teknoloji tabanlı merkezlere, ilave yatırımlar yapılarak oluşturulacak entegre bir sistemi, ihtiva etmektedir.


              Eskişehir TeknoVadi’nin içereceği alanlar, Eskişehir Tasarım, Yazılım ve Animasyon Serbest Bölgesi,  Havacılık, Raylı Sistemler ve Seramik Mükemmeliyet Merkezleri, Tasarım Merkezleri, Kümelenmeler,- Kuluçka Merkezleri ve İnovasyon Kulüpleri, AR-GE, yazılım, film, animasyon, TechShop ve oyun geliştirme stüdyoları


            Ayrıca Mesleki Eğitim, Belgelendirme ve Kariyer Merkezi (ESO-MEM), Dijital kütüphane, tasarım müzesi ve sergi alanları, Lojistik Merkez, Uçak Kargo Havaalanı, 3D yazıcı, prototipleme ve baskı merkezi ve destek birimleridir.


             ESO, tarafından önerilen,  “Eskişehir TeknoVadi Konsept Projesi, Türk üretim ve tasarımının, küresel bir marka olması vizyonu doğrultusunda, işletmelerin ve üreticilerin, her türlü bilgi, veri, araştırma ve danışmanlık ihtiyaçlarını karşılayacak yapı ve merkezlerin yer aldığı, kamu, akademi, sanayi ve sektörler arasında eğitim ve uygulama işbirliğinin sağlandığı, bir AR-GE ve inovasyon sistemi olarak planlandı.


             Vilayet, Eskişehir’ deki, Kurum/Kuruluşlar, üniversiteler, STK’ lar, Belediyeler, işletmeler, özellikle de halkımız, ESO tarafından gündeme getirilen ,”  ESKİŞEHİR TeknoVadi KONSEPT PROJESİ” nin, gerçekleşmesi için, Ekip ruhu içinde,  imkânları ölçülerinde katkıda bulunmalıdır. çünkü Proje hayta geçerse,  Eskişehir, bilim ve teknoloji kenti olurken, ulusal ve global pazarlarda da her alanda söz sahibi olacaktır.


             Sayın KESİKBAŞ ve ekibini kutluyoruz..


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Haberleri