İzmir'den Antalya'ya giderken, Akdeniz sahillerini, doğa, turizm açısından önemli bölgelerden biri olarak gördük.. O nedenle de Türkiye'ye, gelen turistler, genellikle sahil şeridini tercih ediyor. OYSA Ülkemizde, doğa turizmi alanında yapılacak çalışmalarla, çok sayıda doğal güzelliğe sahip, farklı bölgelerdeki kentler de turizm pastasından pay alabilirler.
Ayrıca tüm dünyada, turizm için, doğal çevre, tarihi ve kültürel miras, birlikte düşünülüyor. Nitekim sürdürülebilir turizm,1992'deki BM Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonra oluşturulmuş, Yerel Gündem 21'in ve 2003 ' teki BM, Johannesburg Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı'nın, temel konularından biri "Doğal Çevre" olmadan Turizmin olmayacağı temel bir gerçek olarak gündemdeki yerini almıştır.
Tüm dünyada, çevreciler turizmle ilgileniyor. Çünkü "DOĞA" turizmin hammaddesi, doğa olmadan turizm olmaz. Doğa satılabilir, bir değer de değildir. Geçmiş yıllarda, turizm adına doğaya, büyük zarar verildi. Özellikle de Türkiye'nin, kıyı şeridi, ormanlar, zeytinlikler ve tarım alanları yok edilerek, beton yığını haline dönüştürüldü.
Eskişehir' deki ilgili kurum/kuruluşlar ve halkımız, kentte sürdürülebilir turizm için vilayet sınırları içinde, yer alan doğayı, özellikle de frig Vadisi'nde doğa, tarihi ve kültürel yapıyı, birlikte düşünmek ve hayata geçirmek zorundadır.
Araştırmalar göstermiştir ki, günümüzde, turistler, temiz su ve kıyıları, yapılaşmanın, trafiğin, gürültü ve çevre kirliliğinin olmadığı, "yeşil kentleri" tercih ettiğini gösteriyor. O nedenle de çağımızdaki şehirleşme felsefesi, otoyolların kenarları çevresinde, yeşille iç içe merkezi belli olmayan kentlerdir. Doğa ve tarihi doku ve kültürel değerler ise, şehirleşmenin vazgeçilmez unsurlarıdır
Ayrıca, Eskişehir'de, doğa, kültürel ve tarihi mirası korunmak için, "EĞİTİM" şart. Bunu sağlamak, eğitim kurumlarının olduğu kadar, Eskişehir'deki kişi/kişilerin ve kurum/kuruluşların da görevidir.
Diğer bir gerçekte, Eskişehir sınırları içindeki doğal güzellikler ve zenginlikler ve de tarihi ve kültürel miras, kentte doğup büyüyenler tarafından bile, yeteri kadar bilinmiyor. Oysa Eskişehir'i, her yönü ile tanımak, her Eskişehirlinin ödevi ve görevi olduğu kadar, hakkıdır da. İlgili kurum/kuruluşlar, bu yönde çalışmalar yapmalı, özellikle de Eskişehir'in, sürdürülebilir doğa Turizm mastır planı, insanımıza tanıtmalıdır.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi, Doğa, Macera ve Sürdürülebilir Turizm Komitesi Başkanı, Sayın Sinan Haliç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çok sayıda doğal güzelliği bulunan, Türkiye'nin önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu ifade etti.
Bu potansiyelin, Antalya, İstanbul, Aydın, İzmir ve Muğla gibi sahil kentlerinde, ağırlıklı olarak değerlendiriyor. Sayın Haliç'e göre, ''Bu 5 kent Türkiye'ye gelen turistlerin yaklaşık yüzde 80'ini ağırlıyor. Geriye kalan yüzde 20'lik dilim ise 76 il arasında dağılıyor. Eskişehir'de bu iller arasındadır.
Turizmin kıyıdan içe doğru çekilebilmesi ve iç göçün durdurulabilmesi için, DOĞA TURİZMİ, biçilmiş kaftan. Bunun için de doğa turizmine, gerekli yatırımlar yapılmalı, uygun tanıtımlar sağlanmalı. Doğa turizminin getirileri konusunda bir bilinç oluşmalıdır. Çünkü doğa turizminin, maddi getirisinin de yüksektir.
Eskişehir'de, sürdürülebilir kırsal/doğa turizminin gelişmesi için, İldeki biyolojik çeşitlilik, kültürel ve tarihi miras korunmalı, Yöre halkının, refah seviyesi yükseltilmelidir. Bunu için de yerel değerler, turizme kazandırılmalıdır. Özelliklede çevrenin fiziki yapısı korunmalıdır.
Sürdürülebilir turizmin, gelişim aşamasında doğa ve çevresinin ortak çıkarları söz konusudur. Konaklama ve diğer turizm altyapıları mümkün olduğunca doğal alan dışında gerçekleştirilmelidir. Bu uygulama, doğaya ve kültüre zararı, en aza indirdiği gibi ev pansiyonculuğu gibi faaliyetleri de körükleyecektir.
Eskişehir, sürdürülebilir Doğa Turizm Mastır Planı'nda turizm doğayı koruma, kırsal kalkınma için, doğa turizmi yönetim planı olarak ele alınmalıdır. Mevcut turizm imkan ve etkinlikleri de tartışılmalı, değerlendirilmelidir. Geleneksel hayat, yerel kültür, kırsal sosyal ekonomik yapılar da aynı zamanda, turizmin temel kaynağı olması sağlanmalıdır.
Doğa turizmi, kültürel tanıtım açısından da çok önemlidir. 'Doğa turizminin farklı açılımları var. Bölge kültürünün yaşatılması açısından, çok önemlidir. Gelen turist yerel kültür ile iç içe zaman geçiriyor. Temiz havaya oksijene doyuyor. Turizm profesyonelleri ile değil samimi, içten gerçek Anadolu insanı ile tanışma fırsatı yakalıyor.Eskişehir doğası, kültürel ve tarihi mirası, özelliklede fiziki yapısı ile doğa turizmine hizmet verebilir. Yeter ki bu alanda, her kesim elini taşın altına koysun...
ESKİŞEHİR VE DOĞA TURİZM
İzmirden Antalyaya giderken, Akdeniz sahillerini, doğa, turizm açısından önemli bölgelerden biri olarak gördük.. O nedenle de Türkiye’ye, gelen turistler, genellikle sahil şeridini tercih ediyor. OYSA Ülkemizde, doğa turizmi...