ESKİŞEHİR VE DOĞA TURİZMİ

Frig Vadisi ile ilgili yazımızda, son bir okuyucumuz "…Frig Vadisi’nde, doğa, tarihi ve kültürel miras, doğa turizmi için bulunmaz kaftandır. Ancak bu alanda, bugüne kadar bir ciddi çalışma yapılmadı. " diyerek bir gerçeği...

Frig Vadisi ile ilgili yazımızda, son bir okuyucumuz "...Frig Vadisi'nde, doğa, tarihi ve kültürel miras, doğa turizmi için bulunmaz kaftandır. Ancak bu alanda, bugüne kadar bir ciddi çalışma yapılmadı. " diyerek bir gerçeği paylaştı.
Okuyucumuz haklıdır. Tüm dünyada, turizm için doğal çevre, tarihi ve kültürel miras, birlikte düşünülüyor. Nitekim sürdürülebilir turizm,1992'deki BM Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonra oluşturulmuş, Yerel Gündem 21'in ve 2003 ' teki BM, Johannesburg Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı'nın, temel konularından biri "Doğal Çevre" olmadan Turizmin olmayacağı temel bir gerçek olarak gündemdeki yerini almıştır.
Doğa turizmi, genel olarak, doğal ortamlara yapılan seyahatleri ifade etmektedir. Manzara bütünlüğü, topoğrafya, su, vejetasyon ve yaban hayatı gibi, doğal kaynakların kullanımı ile ilgili bütün turizm şekillerini içermektedir.
Son yıllarda, sivil toplum kuruluşları ve diğer kamu kurum ve kuruluşları; statülü korunan alanlar, doğal alanlar, kırsal kalkınma ve kalkınma için işbirliği gibi konuları tamamıyla farklı bir bakış açısıyla algılamaya başlamışlardır. Sürdürülebilir doğa turizmi ve eko turizm, tabiatın korunması için, yeni bir umut olarak ortaya çıkmış ve bu doğrultuda planlar yapılmaya başlanmıştır.
Tüm dünyada, çevreciler turizmle ilgileniyor. Çünkü "DOĞA" turizmin hammaddesi. Doğa olmadan turizm olmaz. Doğa satılabilir, bir değer de değildir. Geçmiş yıllarda, turizm adına doğaya, büyük zarar verildi. Özellikle de Türkiye'nin, kıyı şeridi, ormanlar, zeytinlikler ve tarım alanları yok edilerek, beton yığını haline dönüştürüldü.
Eskişehir' deki, ilgili kurum/kuruluşlar ve halkımız, kentte sürdürülebilir turizm için elini taşın altına koymalıdır. Çünkü Eskişehir'de sürdürülebilir Turizm için, doğayı korumak, özellikle de frig Vadisi'nde doğa, tarihi ve kültürel yapıyı, birlikte düşünmek ve hayata geçirmek zorundayız.
Ayrıca eko turizm kavramı, 1983 tarihinde Hector Cebalos–Lascurain tarafından ortaya atılmıştır. Eko turizm, sürdürülebilir turizm kavramı içinde, yer alan doğa turizminin bir altkümesidir. Çevresel, ekonomik ve sosyal ilişkiler bütünü olan eko turizm sürdürülebilirlik tartışmaları ile gündeme gelip, popüler olmuştur. Zira eko turizm, güçlü bir doğa bağlantısını ve sosyal sorumluluk sağduyusunu birlikte ele almaktadır.
Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Eko turizm programınca yapılan tanıma göre ise Eko-Turizm,"nispeten daha az bozulmuş doğal alanlara doğadan zevk almak ve doğayı (ve doğaya eşlik eden kültürel öğeleri) takdir etmek amacıyla yapılan, doğayı korumayı teşvik eden,ziyaretçilerin negatif etkilerinin düşük seviyede olduğu, bölge halkına faydalı sosyo- ekonomik katılım sağlayan çevresel olarak sorumlu seyahat ve ziyarettir" şeklinde belirtilmiştir.
Avrupa Ulusal Parklar ve Doğa Parkları Federasyonu (FNNPE) ise Eko- Turizmi, "doğal ve kültürel değerlerin korunmasını amaçlayan, insanların, bu kaynak değerlerinin işlevleri ve değerleriyle tanımasını sağlayacak tanıtım ve aktivitelerdir.
Eskişehir, doğa Turizmini hayata geçirmek ve öncelikle hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, bir "MASTER PLAN" mutlaka hayata geçirilmelidir. Eskişehir için yapılan veya yapılacak olan "Doğa Turizm Planları ", hem bölge, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı için de rehber olacaktır.
Son yılarda, yayla turizmi de, Türkiye'de en çok sözü edilen turizm şekli olarak ortaya çıkmaktadır. Yaylalar, doğal güzellikleri, etnolojik ve diğer çekicilik yaratan özelikleri ile ekoturizme yönelik kulanım ve ekonomik kar olanakları sunmaktadır. Yayla Turizmi Eskişehir' de de hayata geçirilebilir.
Aslında Eskişehir'in, 2013-2023 yılları arası, "DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI" gerçekleştirildi. Ancak elle tutulur ve gözle görülür, bir doğa turizm faaliyeti yoktur. Oysa Son yıllarda, doğa turizmine merak arttı, insanlar bilinen ve kalabalık yerlere gitmek yerine, artık bakir, sessiz ve muhteşem manzaralara sahip yerler arıyor,
Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya valileri, vali yardımcıları, Kültür ve Turizm Müdürleri, İl Genel Meclisi başkanları ile diğer görevlilerin katılımları ile Frig Vadisi konulu toplantılar gerçekleşiyor. Toplantılar, Frig Vadisi'nin, turizm alanında hak ettiği yeri alabilmesi ve gerek tanıtım, gerek üç il sınırları içerisinde bulunan vadi hakkında, gerçekleştirilecek etkinliklerin koordinesi açısından, büyük önem taşıyor. Ancak bu yönde, bugüne kadar pek çok toplantı yapıldı ve öneri getirildi ama bir türlü somut gelişme olmadı.
Oysa son yıllarda, turizm-çevre ilişkisinin, önem kazanması ile alternatif turizmin bir dalı olan DOĞA TURİZMİ, ülkemizin gelecekte, başlıca turizm kaynaklarından biri olmaya adaydır. O nedenle de Eskişehir, bu alanda ciddi stratejiler belirlemeli, her beldede, özellikle de FRİG VADİSİ" nde, doğa turizmini hayata geçirmelidir.

Haberleri