Ülkemizde, hayvancılık, insanların beslenmesi yanında, dokuma ve deri sanayisine hammadde sağlayan, ekonomik bir faaliyettir. Ülkemiz, özellikle de Eskişehir, doğal koşullar itibariyle hayvancılık elverişli olup, büyük potansiyele, sahip bulunmaktadır.
Eskişehir, konumu ve değişik ekolojik yöreleri ile hayvancık yapılabilecek iller arasındadır. Hayvancılık alanında, sayı bakımından zengin çeşitli hayvan varlığımız bulunmaktadır ama bunların içinde, soyları iyileştirilememiş düşük verimli yerli ırklar çoğunluktadır,
Ülkemiz ve Eskişehir'de, hayvancılığı etkileyen faktörler var. Bu olumsuz faktörlerin önlenmesi için, Erken kesim önlenmeli, yem üretimi artırılmalı, Besi ve ahır hayvancılığı yaygınlaştırılmalı, hayvan soyları, meralar, ıslah edilmeli, hayvan hastalıkları ile mücadele edilmeli, üreticilere krediler sağlanmalı ve pazarlama imkânları artırılmalıdır.
Cumartesi günü, Tepebaşı Belediyesi Veteriner Müdürü, Sayın Yusuf SELEK ile birlikte MEGA HAYVANCILIK ÇİFTLİĞİ' ne, ziyarette bulunduk. Tesis, 2008 yılında, İşadamlarımızdan, Sayın Murat ÖZKAN tarafında, süt sığırları için, bölge iklim koşulları da göz önünde bulundurularak, en uygun çevre koşullarına cevap verecek şekilde tasarlanmış ve inşa edilerek, hizmete açılmıştır.
Tesisin kurulmasında ve bugünde icraatında, görev alan, veteriner Sayın Yücel EKİÇİ 'yi, işini ehli ve tecrübeli, bilgili, konulara yatkınlığı ve yakınlığı ile örnek bir veteriner olarak gördük. Eskişehir' i, hayvancılığa, en elverişli bir il olarak görüyor. Yine O' na göre hayvancılıkta, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde, koordine edildiği takdirde, bu alanda başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur.
Ahırların tamamı, uluslararası ve ulusal hayvancılık yönetmeliklerine uygun şekilde, kapalı ve açık alanlarda, hayvan başına öngörülen metrekare ile karşılamaktadır. Ahırların içinde, yaz ve kış şartlarına uygun ısı muhafazalı hayvan sulukları, ineklerin, rahat yem almalarını sağlayan yemlikler, hayvan müdahalelerini kolaylaştıran kafa kilitleri, temizlik amaçlı modern sifon tesisatı ve güvenliği, ön planda zemin sistemleri mevcuttur.
MEGA HAYVAN ÇİFLİĞİ' de, Doğum, doğum sonrası, anne ve buzağı bakımı, tırnak bakımı, tedavi, sağlık kontrolleri ve özel uygulamaların yapıldığı, barınaklar tüm ihtiyaçlara, cevap verebilecek şekilde tasarlanmıştır. Pedikür işlem makinesi, tıbbi ve medikal cihazlar ile geliştirilerek, sağlıklı ve verimli bir sürünün, sürekli kontrolü sağlanmaktadır.
Tesiste, buzağılar doğumlarından sonra, belli bir gün özel tasarlanmış buzağı kulübelerinde büyütülmekte ve ihtiyaçları karşılanmaktadır. Biberon ile süt içerek beslenmeye başlayan buzağılar, yem maddelerine ve yem yeme alışkanlıklarına, yine bu kulübelerde alıştırılmaktadır.
Mega Hayvancılık Çiftliğinde, günümüzün, teknolojiden faydalanarak yapılan sağım üniteleri, temiz, kaliteli ve hijyenik süt sağımı yapılabilmektedir. El değmeden ve tamamen otomatik olan sağım üniteleri, mevcut hayvanı sağabilecek kapasitededir. Kullanılan üstün teknoloji ve bilgisayar programları sayesinde, hangi hayvanın, ne zaman, ne kadar süt verdiği, günlük süt üretimi, toplam süt üretimi, süt kalitesindeki olumsuzluklar, meme hastalığı olan hayvanlar ve diğer tüm bilgiler izlenebilmekte ve kayıt altına alınmaktadır.
Tesiste, hayvansal gübreler gerek hijyen açısından, gerekse bitkisel üretim amaçlı olarak tarlalarda kullanılmak üzere, özel ekipmanlar ve sistemler yardımıyla gübre havuzlarında toplanmakta, sıvı kısmı ayrıştırılarak, katı kısım bitkisel üretim alanlarına sevk edilmektedir. Ahır zemini temizliğine özen gösteriliyor.
İşletmede, günlük 5.5 ton süt üretimi planlanmaktadır. Gerek üretim, yem hammaddeleri, gerekse testlerden geçirilmiş ve kalite standartlarına uygun olarak dışarıdan temin edilmiş yem maddeleri, yem hazırlama biriminde yapılmaktadır. Hayvanların fonksiyonuna, ihtiyacına ve yaşlarına göre, hazırlanan özel rasyonlara uygun, yem karışımları günlük olarak, hayvanlara servis edilmektedir.
İşletmedeki tüm hayvanların sağlık bilgileri, tedavi geçmişleri, üreme durumları, gebelik zamanları, verim kayıtları, anne baba bilgileri, aşılama kayıtları ve kimlik kartları gibi bilgileri kayıt ediliyor.
Türkiye'de, süt ve kırmızı et tüketimi, dünya ülkeleriyle kıyaslandığında, oldukça düşük. Toplam üretim ve ithalat miktarları, göz önüne alındığında, ülkemizde, kişi başı, yıllık kırmızı et tüketimi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 12 kilogramdır. Türkiye'de, süt tüketimi ise diğer ülkelere göre oldukça geridedir. Ülkemizde, yıllık kişi başına düşen süt miktarları, 24 litredir. Oysa İngiltere' de 100 Lt.
Mega Hayvancılık Çiftliği, alanında örnek bir tesistir. Ülkemiz genelinde ve Eskişehir' de sayıları artmalıdır. Bu alanda, kişi/kişilere ve kurum/kuruluşlara, özelikle de belediyelere ve Tarım il müdürlüğüne, ciddi görevler düşüyor.
ESKİŞEHİR VE HAYVANCILIK
Ülkemizde, hayvancılık, insanların beslenmesi yanında, dokuma ve deri sanayisine hammadde sağlayan, ekonomik bir faaliyettir. Ülkemiz, özellikle de Eskişehir, doğal koşullar itibariyle hayvancılık elverişli olup, büyük potansiyele,...