ESKİŞEHİR VE İHRACAT

AFYONKARAHİSAR Ticaret ve Sanayi Odası’ na ziyaretten sonra yapılan sohbetlerde, ATSO verilerine göre, 2008 yılında bir önceki yıla oranla ihracat rakamında yüzde 13 artış olduğu söyledi. 2007`de 258 milyon 368 bin dolar ihracat...

AFYONKARAHİSAR Ticaret ve Sanayi Odası' na ziyaretten sonra yapılan sohbetlerde, ATSO verilerine göre, 2008 yılında bir önceki yıla oranla ihracat rakamında yüzde 13 artış olduğu söyledi. 2007`de 258 milyon 368 bin dolar ihracat gerçekleştiren işletmeler, 2008`de tutarı 291 milyon 530 bin dolara çıkarmayı başardığı söylendi. 2009 ihracatının ise daha da başarılı olacağı belirtildi. Altıntaş Havaalanı bittiği zaman, Havalimanı ile beraber bölgede, gelecek olan diğer yatırımların, Kütahya, Afyonkarahisar. Uşak hatta Eskişehir'e, dahi canlılık getireceği söyleniyor.
Geçen ay da Eskişehir'in, ihracat rakamları da açıklandı. En büyük ihracat rakamı makine ve aksamı sektöründe görüldü. .En çok ihracat ise ABD'ye yapılıyor. Eskişehir"in 2009 yılının ilk 10 aylık dilimindeki ihracat performansı belli oldu. Buna göre, ilk 10 ayda 460 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Tarım alanında 24 milyon 406 bin dolar olan ihracat, madencilik sektöründe 36 milyon 905 dolar olarak gerçekleşti. Sanayi ihracatı ise 398 milyon 361 bin dolar.
İhracat kalemlerini, makine imalatı sektörünü sırasıyla, elektrik-elektronik ve bilişim, taşıt araçları ve yan sanayi, demir ve demir dışı metaller, hazır giyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler ve mamulleri teşkil ediyor. ABD'ye yapılan ihracat ilk 10 ayda 138 milyon dolar olarak gerçekleşti. ABD' yi Sırasıyla, Almanya, Fransa, Avusturya, İtalya, İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Romanya ve Belçika takip ediyor.
ATSO ile karşılaştırıldığında, aradaki fark hemen fark ediliyor ama Eskişehir OSB, gerek alt yapı, gerekse konum ve yetişmiş işgücü açısından, Afyon OSB' den daha iyi olanak ve imkânlara sahiptir. Ancak Eskişehir, ekonomide ve ihracatta kendisinden beklenen performansı yakalayamadı.
Öte yandan dünyada, gerek altyapı yatırımlarında verimliliğin artırılması ihtiyacı, gerekse yatırım ihtiyacının tek başına kamu kesiminin karşılayabileceği düzeyin çok üzerinde olması, son yıllarda, özellikle gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, tüm dünyada altyapı yatırım stratejisinde köklü değişikliklere neden olmuştur.
Yine içinde bulunduğumuz çağda, altyapı yatırımlarında özel sektörün giderek daha fazla yer aldığı görülmekte, birçok ülkede altyapı alanında kamu-özel kesim ortaklıkları teşvik edilmektedir. Altyapı hizmetlerinin kalitesinin yükselmesi ve kullanıcılara daha etkin ve ucuz biçimde sunumunu sağlamak üzere, rekabetin teşvik edilmesi, kullanıcıların altyapının tasarımı, işletimi ve bakım-onarımına daha etkin katılımının sağlanması, dünyada bu alanda geçerli olan yeni anlayışlardır.
Eskişehir sanayi ve ekonomisi, yüksek enflasyon etkilemiştir. Özellikle de özel sektör yatırım harcamalarını sınırlayan en büyük faktör olmuştur. Yüksek enflasyonun bir sonucu olarak ortaya çıkan yüksek faiz oranları da yatırım harcamalarının sınırlı kalmasına yol açan diğer ana faktörü oluşturmaktadır. Siyasi iktidarın makro ekonomik karaları ise kötü gidişin tuzu biberi olmuştur.
Elbette makro-ekonomik kararlar yanında, yatırım felsefesindeki yanlışlıklar, Şirketlerin ve işletmeleri ortaklık yapısındaki uyumsuzluklar, Yönetim felsefesindeki boşluklar da sanayi de durgunluk yaratmıştır. Eskişehir, ihracattaki payını artırmak istiyorsa mutlaka bu yapısal sorunları çözmek zorundadır.
Öte yandan Eskişehir' de, ihracatın, makine ve aksamı sektörü da dayandırılması yeterli değildir. Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU döneminde gündeme gelen ancak bir türlü de gerçekleştirilemeyen, "Madenleri ham yerine işlenmiş olarak ihracatı", " Tarımın sanayiye kaynak aktarırı bir yapıya kavuşturulması", "teknoloji üretim ve transferinin kurumsal yapıya kavuşturulması" ve " Üniversite- sanayi işbirliğinin kurumsal kişiliğe ulaştırılması " hedefleri mutlaka gerçekleştirilmek zorundadır.
Öte yandan Eskişehir' de, İşletmelerin uluslararası pazarlardan pay alabilmeleri için, ihtiyaç duydukları yurtdışı pazar araştırmalarının, İşletmeler, Sektörel Kuruluşlar yanının ETO ve ESO tarafından gerçekleştirilmelidir. Kentteki işletmelerin, ihracat, teknik/teknolojik ve ortak yatırım, mali ve benzeri işbirliği imkânları için araştırma, potansiyel ithalatçı işletme temsilcileri ile doğrudan ikili iş görüşmeleri yapmaları için ortam hazırlanmalıdır. Ayrıca
İşadamlarımızın, rakiplerini tanıma, yeni ürünler ve teknolojiler hakkında bilgi edinme ve ürünleri için marka imajı oluşturmalarını teminen, yurt içi "Fuar" ve "Show Room" lara veya yurtdışı fuarlara katılımları sağlanmalıdır.
ETO, ESO ve İşletmeler, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmeleri ve dünya pazarlarından pay alabilmeleri için pazar araştırma ve ihracatı geliştirme konusunda sürekli araştırma yapmalı, Ar-Ge çalışmalarına, ivme kazandırırken, bilgi üretimi ve teknoloji transferi de kurumsallaştırılmalıdır.

Haberleri