ESKİŞEHİR VE İMAR PLANLARI

Odunpazarı Belediyesi meclis üyesi, DSP Grubundan İbrahim ARSLAN, kat sınırlaması nedeniyle, Büyükdere ve çevresindeki mahallelerin, geride kaldığını belirterek, kat sınırlamalarının kaldırılması gerektiğini savunmuş....

Odunpazarı Belediyesi meclis üyesi, DSP Grubundan İbrahim ARSLAN, kat sınırlaması nedeniyle, Büyükdere ve çevresindeki mahallelerin, geride kaldığını belirterek, kat sınırlamalarının kaldırılması gerektiğini savunmuş. Sayın ARSLAN, Eskişehir' in, deprem bölgesi, park ve trafik sorununu olduğunu, sağlıklı kentleşenin, katla eşdeğer olmadığını, ya bilmiyor, ya da bilmezlikten geliyor. Ayrıca Kat artırımı, bazı kişi/kişilere rant sağlamaktan başka hiçbir işe yaramaz. Hatta şehircilik, sorunlarına da ciddi katkı sağlar.
Odunpazarı Belediye Başkanı, Burhan Sakallı da, " Birçok mahallenin, imar planlarında tutarsızlık görülüyor. Bu planların bilimselsellikten uzak olduğu için mahalleler çöküntü bölgesine dönüştü... Sadece Büyükdere ve çevresi değil, Emek, 71 Evler, Çankaya ve civarında da kat adetleri artırılmalı" diye konuşmuş. Ancak bugün, Odunpazarı Belediyesi, ruhsat verdiği binalara, garaj zorunluluğu getirmediği veya göstermelik garajlarla ruhsat verdiği için, yaya yollar bile park mahalli olarak kullanılıyor. Hatta bazı yerlerde, park yapılacak yer de bulunamıyor. Ayrıca kat artırımı, altyapı sorunları yarattığı gibi, Eskişehir' in, tek merkezli kent olmasını kalıcı hale getirir.
Elbette Sayın SAKALLI' nın, imar planlarının, bilimsellikten uzak olduğu görüşüne katılmamak mümkün değildir. Ancak imar planları, bilimselde olsa da Eskişehir' de var olan zihniyet, kalıcı olduğu sürece de hiçbir yararı yoktur. Çünkü Eskişehir'de imar planları, bilimsel gerçek ve yasalara göre değil de, "POLİTİK" ve "ELİT" güçlerin ve "arsa sahipleri" nin, istek ve arzusuna ve de belediye yönetimlerin keyfine göre yapıldı. Yapılan imar planlarında da, aynı güçlerin, isteği üzerine değişiklikler gerçekleştirildi. Bu değişikliklerden, en çok zararı, yeşil ve kamuya ait alanlar gördü. Sonuçta da yeşil alan yoksulu, bir Eskişehir ortaya çıktı.
Ayrıca imar planlarındaki, sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri, zorunlu olmadıkça yapılamaz. Zorunlu hallerde ise böyle bir değişikliğin yapılabilmesi de belli şartlara ve kurallara bağlıdır. Ancak bu kuralın da Eskişehir'de uygulandığını söylemek çok zor
Öte yandan Eskişehir' de, geçmiş yıllarda da, mücavir alanların dar tutulması nedeniyle, kenar mahallerin büyük bir bölümü, kendi halinde gelişti. Bu ihmal, bugün belediyeleri sıkıntıya soktu. Oysa mücavir alanlar geniş tutulup, bu mahallerin imar planları da gerçekleştirilmiş olsa idi. kent daha sağlıklı gelişecek, Bu gün arzu edilmeyen tablo ve görüntü, daha çağdaş olacak, belediyelere de sorun yaratmayacaktı.
Ayrıca imar planlarında temel amaç, insan, aile ve toplum hayatını yakından etkileyen, fiziki çevreyi, sağlıklı bir yapıya kavuşturmak ve bu yönde gelişmesini sağlamaktır. Bununla ilişki olarak, yatırımların yer seçimlerini belirleyip; gelişme eğilimini yönlendirmek yanında, toprağın korunmasını ve en rasyonel biçimde kullanılmasını sağlamaktır.
Eskişehir' de, kat sınırlandırılması yapmak, bilime ve mühendislik mesleğini hiçe saymaktır. Ancak mevcut cadde ve sokaklara da kat sınırlandırılması şarttır. Çünkü İNŞAAT ALANI KAT SAYISI, İNŞAAT ALANININ İMAR PARSELİ ALANINA ORANTILIDIR." kat sınırlaması, yalnız jeolojik yapıya göre de tespit edilmez. Bir değil birkaç bilimsel kural vardır. 5 metre olan sokağa veya 100 metrekarelik arsaya, 10 katlı bina yapmanın, bilimsel olduğunu söylemek mümkün müdür?
Aslında kentteki imarla ilgili gelişmelerden, halkta şikâyetçidir. Nitekim 2006 yılında, ESKENT Porsuk Konut Yapı Kooperatifi Birliği Başkanı Sayın Vedat Çeliker' le yaptığımız bir sohbette, çevre mahalleler de imar planının olmayışından, müşteki olması dikkat çekmişti. Eskişehir yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı Vedat Çeliker, son yaptığı açıklamada ise, 1/25.000'lik imar planlarını uygulamaya koyamadığını belirterek, "Mücavir alanların genişletildiği, 2004 yılından beri neden bu konu çözülmedi? Bu plan onaylanmaması nedeniyle mevzi imar planı yapmak isteyen kooperatiflerimiz, on yıldır bekletilmektedir. Acaba planın onaylanmaması, iki taraf içinde pazarlık unsurumudur? Bu sorulara 10 yıldır cevap alamadık." demişti
Oysa Eskişehir'in, planlamada vakit kaybedecek lüksü yoktur. İmar planı ile ilgili ne yapılacaksa bir an önce yapılmalıdır. İmar planlarını gerçekleştirirken de "TAKBİS" projesi yanında, coğrafi bilgi sistemlerini, mutlaka dikkate almalı, en önemlisi de Eskişehir' in çok merkezli ve kesimli kent olması hususunda ne yapılacaksa bir an önce yapılmalıdır. .
Belediyelere, Eskişehir' in sağlık bir kent olmak istiyorsa, mutlaka tek merkezli kent stratejisinden ve kat artırımından vazgeçerek, çok merkezli ve kesimli kente yönelmeli, Belediyeler de kenar semtlerde, imar planlarını gerçekleştirerek, hayata geçirmeli ve yapılan imar planlarını da, sürekli ve kalıcı bir şekilde uygulamada tutmalıdır.

Haberleri