ESKİŞEHİR VE KULLANMA SUYU

                                             Eskişehir’i, ziyaret eden Sağlık Bakan Sayın Recep AKDAĞ,  birinci basamakta, içme ve kullanma sularının, temiz olması, hem mikrobiyolojik, hem...

                                
            Eskişehir’i, ziyaret eden Sağlık Bakan Sayın Recep AKDAĞ,  birinci basamakta, içme ve kullanma sularının, temiz olması, hem mikrobiyolojik, hem kimyasal açıdan, temiz olması, insan sağlığı açısından, çok önemli olduğunu vurguladı.
              Ayrıca Eskişehir’de, bulunan içme ve kullanma suları hakkında da yapılan değerlendirmelerde, özellikle kimyasallar açısından, şehir suyunun, arıtma ihtiyacını, tespit ettikleri, belirttikten sonra, “ …Bir an önce, Eskişehir Belediyesi’nin, su arıtması ile ilgili gerekli çalışmaları tamamlaması ve Eskişehirli vatandaşımızın, sağlığı açısından riskleri ortadan kaldırması gerekiyor. Bunu, il müdürlüğümüz, belediyeye, gerekli uyarıları yapacak şekilde yazacak ve meseleyi takip edeceğiz” dedi.
            Sağlık Bakan, Sayın AKDAĞ’ ın, bu tespiti, hangi kıstaslara dayanıyor, bilinmez ama Eskişehir’in, kullanma suyu, her dönem, özelliklede belediye seçimlerinde, sürekli tartışma konusu oldu, hatta Kütahya ilinde, gösteriler bile yapıldı. Bugüne kadar da pek çok kaynaktan, su getirilmesi de vaat edildi.
                Şu bir gerçek ki yıllardır, Eskişehir halkını ilgilendiren, tek ortak sorun, çeşmeden akan sularımızdır.  Kütahya’nın, akla gelen, her türlü atığını taşıyan, Porsuk çayı suyunun, korunmasına yönelik verilen sürelerde, herhangi bir işlem yapılmadığı, hatta izleme ve denetleme kurulu dahi, oluşturulmadığı, her vesile söyledi.
               Halk ve çevre sağlığını, ciddi boyutta tehdit eden, bu durumun, acilen ele alınması ve ilgili Bakanlıların, kamu kurum/kuruluşlarının, sorumluluklarını yerine getirmeleri ve tüketicilerin de bilgilendirilmesi, gerektiği de sürekli gündemde oldu.
              Aslında bugüne kadar, kullanma suyu ile ilgili, pek çok öneri yapıldı. Nitekim Belediye Başkanlarımızdan, Rahmetli Aydın ARAT, döneminde, porsuk barajı dışında, pek çok alternatif gündeme geldi. Ancak ölümünde sonra,  bu alternatif kaynaklar unutuldu.
             Anakent Belediye Başkanı, Sayın Prof. Dr. BüYüKERŞEN; Sağlık Bakanının, iddiaları sonrası, yaptığı açılamada,”Şehir merkezimizde, şebeke suyunun, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan uygunluğu, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından, sürekli ve düzenli olarak takip edilmektedir.”dedi.
              Ayrıca Sayın Prof. Dr. BüYüKERŞEN, Halk Sağlığı Müdürlüğü, kimyasal açıdan, yılda, 10 kez 28 parametrenin denetimi için, sudan numuneler alarak, Afyon Akredite Halk Sağlığı Laboratuarı’na göndermektedir. Gönderilen numunelerin, analizleri yapıldıktan sonra, rapor hazırlanarak, ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bildirdiğini “ söyledi.
              öte yandan Sayın Prof. Dr. BüYüKERŞEN,” Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, her ay içerisinde, en az 20 noktadan numuneler alınarak, 9 adet kimyasal ve 3 adet mikrobiyolojik parametre analizleri yapılmaktadır.” dedi.
                 Elbette kullanma suyunun, temiz olması için, Anakent Belediyesi özen gösteriyor ama Porsuk suyu ve barajı ile ilgili önlemler alınmadığı ve kirlenmesi önlenmediği sürece, kullanma suyu ile yapılacak hiçbir işlem arzu edile boyutta olmayacaktır.
              Sağlık Bakanı Sayın AKDAĞ’ a,  Porsuk suyu ve barajı’ nın, Kütahya tarafından kirletilmesi hususundaki sorunlarda, kendisine iletilmesini ve Sayın AKDAG’ ın  bu alanda da bakanlık olarak yapacaklarını da kamuoyu ile paylaşması beklerdik çünkü Eskişehir’in,        porsuk suyu ve Barajı ile ilgili, Kütahya ile ciddi sorunları var.
            Nitekim Sayın Prof. Dr. BüYüKERŞEN, “…özel hükümler ve yasalara rağmen, Kütahya sanayisinin, Porsuk havzasına deşarjının sürdüğünü, söyledikten sonra, “Deşarj bölgelerinden, numune almak istediğimizde, sürekli engelleme ile karşılaşıyoruz. Kütahya, bu konuda denetim yapmamıza, izin vermiyor” diyerek bir gerçeği kamuoyu ile paylaştı.
          O nedenle de Eskişehir’ de kullanma suyu olarak kullanılan Porsuk suyu, Kütahya ili sınırlarında kirlenmektedir. öncelikle Kütahya ilindeki kirlenme sebepleri, ortadan kaldırılmalı veya kontrol altında alınmalıdır.
             Hal böyle olunca da ilgili bakanlıklara da suların kirletilmemesi, korunması ve bu alandaki mevzuatın uygulanması ile ilgili ciddi görevler düşüyor.  çünkü ülkemizde, insanların hataları nedeniyle, ekolojik dengenin bozulmasına bağlı olarak, ülkemizde ve Eskişehir’ de, su kaynakları giderek yok olmakta veya kirletilmektedir.
              Eskişehir, sanıldığı gibi, su zengini bir kent değildir. Aksine, gerekli önlemler alınmadığı takdirde, yakın gelecekte, su sorunları yaşamaya aday bir kent konumundadır.     
              Gelecekte tedbir alınmazsa, topografyadaki düzensizlikler nedeniyle, kaynakların, kontrol edilemeyişi,  kaynakların, dengesiz dağılımı, su kaynaklarının, bütüncül havza bazında yaklaşımlarla, uzun vadeli planlamalar yerine, bölgesel, bağımsız ve kısa vadeli projelerle, kullanıma açılması girişimleri, Eskişehir’ de su sıkıntısın neden olacaktır. 
             ülkemizde ve Eskişehir’de, sularımız, mutlaka korunmalıdır. İnsanımıza da temiz içme ve kullanma suyu sağlanmalıdır. Bu alanda, halkımıza, ilgili bakanlıklara, özellikle kurum ve kuruluşlara, ciddi görevler düşmektedir. çünkü su, yaşamdır.

Haberleri