BEBKA tarafından düzenlenen, Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesi'nde konuşan ESO Başkanı Sayın Savaş M. ÖZAYDEMİR, "Eskişehir'de 3 kümenin kurulmasında görev aldık. Seramik, raylı sistemler ve havacılık kümelerimiz bu gün başarılı işlere imza atıyor. Yeni kümeleri de ülkemize kazandırmak için çalışmalarımız sürüyor" demişti.
Sayın ÖZAYDEMİR' in, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA) düzenlediği 'Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesi'nde yapması ve Eskişehir'de, gerçekleştirilen kümelenmenin, büyüme ve gelişmede önemli bir yol olarak gördüğünü ifade etmesi, kentin geleceği açısından umut vericidir.
Nitekim Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şafak Ozan: "Türkiye'deki, seramik kaplama malzemeleri üretiminin yüzde 50'si, seramik sağlık gereçlerinin yüzde 38'i ve refrakter üretiminin yüzde 63'ü, küme üyesi şehirlerde yapılıyor. Türkiye'nin 2010 yılı ihracatında; seramik sağlık gereçlerinde yüzde 70'i, refrakterde yüzde 44'ü, seramik kaplama malzemelerinde yüzde 41'i ve seramik hammaddesinde yüzde 27'si küme üyeleri, tarafından gerçekleştirildi.
Dernek üyelerinin, 2010 yılında yaptığı toplam ihracat 450 milyon dolar. Yol haritasında bulunan, en önemli başlıklardan biri; ortak teknoloji ve ürün geliştirme tesisidir. Tesisin kurulmasıyla beraber, rekabet öncesi işbirliği artacak, bölge daha inovatif ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine yönlenilecektir.
Kümelenmede, inovasyon, ihracat ve rekabetin okulu olduğu hep söylenir. O nedenle bu alandaki çalışmaların, ne kadar önemli olduğunu ortadadır. Özellikle de araştırma ve geliştirme çalışmaları açısından, önemli bir imkândır. Çünkü AR-GE çalışmaları pahalı çalışmalardır. Onun için, OSB' de ESO' nun rehberliğin de, "KÜMELER", "SEKTÖREL" ve "ÇATI " şirketleri kurularak aşılabilir.
Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği, bu alandan örnek bir kuruluştur. Kümenin, müşteri odaklı seramik iş kümesi olma hedefi ile küme tabanının geliştirilmesi, üyeleri arasında kültürel, mesleki, teknik, ticari, ekonomik, hukuki ve idari konularda işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişi sağlayarak, şartların güçlendirilmesi, açısında örnek bir kuruluş olmuştur.
Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği, Ar-Ge faaliyetlerini, inovasyonu ve girişimciliği teşvik edecek. Aktörler arası, iş ağları kurmak, küme oluşturma faaliyetlerini kolaylaştırmak, imalat sanayi ve satışıyla iştigal eden gerçek ve tüzel kişileri bir çatı altında toplamayacaktır. Ortak menfaatlerini korumak, ihtiyaç duydukları makine-teçhizat ham madde temini gibi, alanlarda hizmet edecektir.
Eskişehir Raylı Sistemler Kümesi Derneği, ülke genelindeki demiryolu kabiliyetlerini kapsayacak şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Küme Derneği'nin, Demiryolu sektörünün birleşmesi, Bilgi ve teknoloji paylaşımı, Teknoloji transferi ve ortak üretim, Demiryolu endüstrisi için yenilikçi çözümler bulma, Demiryolu endüstrinde ekonominin rekabetçiliği ve yenilikçiliğini arttırma önemli hedefleridir.
Eskişehir Havacılık Kümesi Derneği' de, Ar-Ge faaliyetlerini, inovasyonu ve girişimciliği teşvik edecek. Aktörler arası işbirliği ağları kuracak, küme oluşturma faaliyetlerini kolaylaştıracak, küme tabanının geliştirilmesini, üyeleri arasında kültürel, mesleki, teknik, ticari, ekonomik, hukuki ve idari konularda işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişi sağlayacak. İmalat sanayi ve satışıyla iştigal eden gerçek ve tüzel kişileri bir çatı altında toplayacak, ihtiyaç duydukları makine-teçhizat hammadde temini gibi konularda yardımcı olacak ve pazar bulmalarını kolaylaştıracaktır.
Aslında Eskişehir ve bölgede gerçekleştirilen sektörlerdeki kümeler, geç kalmış girişimlerdir Çünkü dünyada, büyük şirketler, daha da büyüyebilmek için, birleşiyorlar veya kendilerinden daha zayıf olan şirketleri satın alıyorlar. Bu satın alma gönüllü veya zorla, tehdit ve şantajla, mafya yöntemleriyle, vb. olabiliyor. Velhasıl, çeşitli yollar ve mekanizmalarla büyükler küçükleri yutuyor. Türkçe' de, söz konusu şirket birleşmesine şirket evliliği, deniyor.
Kapitalist rekabet, sadece firmaların sürekli büyümesi ve az sayıdaki firmanın, pazara hakim olması sonucunu doğurmuyor, aynı zamanda teknolojik yenilikler yönünde de baskı yaratıyor. İleri teknolojilere sahip olan firma veya firmalar, piyasada avantajlı duruma geliyor. Dünya da az sayıda, dev şirket, dünya üretimini, tüketimini, velhasıl insanlığın kaderini belirler duruma gelmişlerdir.
Eskişehir'deki, firma veya firmalar, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olmak istiyorsa, mutlak güçlerini birleştirerek, sektörlerde, KÜMELER veya "SEKTÖREL ve ÇATI şirketleri oluşturma, AR-GE çalışmaları yapmak ve ileri teknolojiye sahip olmak zorundadır.
ESKİŞEHİR VE KÜMELER
BEBKA tarafından düzenlenen, Kümelenme ve Rekabetçilik Zirvesinde konuşan ESO Başkanı Sayın Savaş M. ÖZAYDEMİR, "Eskişehirde 3 kümenin kurulmasında görev aldık. Seramik, raylı sistemler ve havacılık kümelerimiz bu gün...