Vali Sayın Mehmet Kılıçlar' ın, ESO' ya, yaptığı ziyarette, Eskişehir' in demografik, kültür, sanayi ve konumu ile ilgili olarak, ''...Kentte yüksek kültürel ve sosyal aktivite ortamının varlığı gibi çok sayıda kriter, yeni sanayi yatırımları ve işbirliği imkanları bakımından Eskişehir'i, bir cazibe merkezi haline getirmiştir. ...Eskişehir OSB'nin, coğrafi olarak Türkiye'nin merkezinde olması, çağın gereklerine uygun, düzenli, modern ve çevreye saygılı, her türlü alt yapısı tamamlanmış bir organize sanayi alanı oluşturulması, önemli karayolu ve demiryolu güzergâhlarının kesişme noktasında olması, Eskişehir OSB'ye yeni yatırımlar anlamında da avantaj sağlayacaktır'' tespiti, aklıselim insanlarımızı umutlandırdı.
Eskişehir'in sanayisi, ulusal ve global pazarlarda rekabet edebilmesi için, elbette bugün sahip olduğu bu imkan ve olanaklar önemlidir. Ancak ulusal ve global pazarlarda, rekabetin sürekli ve kalıcı hale getirebilmek için, Ar-Ge çalışmalarına önem vermek ve teknoloji üretmek, bunun içinde, TEKNOKENT kurmak zorundadır. Hükümet, bu alanda, her türlü kolaylığı sağlıyor. Nitekim TEKNOKENT' lerde üretilen, sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı çalışmaları da, 2013 yılına kadar, katma değer vergisinden muaf tutulacaktır.
Şayet Eskişehir' de, TEKNOT KENT kurulursa, üniversite, sanayi, girişimciler ve piyasalar arasındaki işbirliğini artıracaktır. Bilgi ve teknoloji transferini kolaylaştıracak, yüksek katma değerli, AR-GE 'ye dayalı, ileri teknolojiye sahip ürün ve hizmetlerin üretilmesine uygun altyapı, üstyapı ve hizmetleri kaliteli fiziksel çevrede sunan organizasyonu da sağlayacaktır.
Eskişehir' de TENOKETLER' le, ileri teknolojiye yönelik girişimciliği teşvik edilecek ve desteklenecektir. Üniversite-sanayi işbirliğini güçlenecek, . Üniversite-sanayi arasında bilgi ve teknoloji transferini sağlanacak, AR-GE çalışmalarının ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlayacaktır. Üniversite ve sanayinin imkânlarını birleştirerek, yeni ürün, yöntem, süreç ve teknolojiler yaratılacaktır.
Eskişehir' in, sosyo-ekonomik kalkınmasına etken rol oynayacaktır. Kentte ki her iki üniversitemizin de eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini destekleyerek, üniversitelerin vereceği hizmetleri zenginleştirip etkinleştirecektir. Sanayinin rekabet gücünü artıracak, Ülke ve kent bazında katma değer yaratarak, ekonominin gelişmesine katkıda bulunacaktır. Özellikle de yenilikçi teknolojilerin ve bu teknolojilere yönelik bilginin gelişmesini sağlayacak, yerel potansiyellerden yararlanarak, katma değeri yüksek üretim yapan yenilikçi şirketlerin oluşumunu ve gelişimine de katkıda bulunacaktır.
Ayrıca nitelikli işgücünün istihdamını sağlanacak, öncelikli olarak belirlenen sektörlerde, yakın bölgede ve tüm ülkede söz sahibi olunacaktır. Sanayi-üniversite işbirliğini gelişecek ve sürekli ve kalıcı hale gelecektir. Bölgedeki teknolojik ve ekonomik altyapının gelişmesini sağlamak - Üretim sektörünün yenilikçi teknolojilere uyumuna katkı sağlamak Yenilikçiliğin ürün geliştirme ve üretimde gelişmesini sağlamak ve ürün kalitesiyle standardını yükseltmektir.
Aslında geçmiş yıllarda, bu yönde Eskişehir' de önemli gelişmeler oldu. ESO tarafından gerçekleştirilmek istenen, Bilim Parkının temeli 12 Nisan 1997 tarihinde zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, tarafından atılmış 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti. Bilim Parkı'nda "simge anıt", "TSE" "KOSGEB", "Girişimci geliştirme Merkezi" " İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi" , " Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi", "Otel", "Golf Alanı","Yeşil Alanlar" ve "Serbest Bölge" yer alacaktı. Ayrıca Bilim Parkın' da, Anadolu Üniversitesi bir "Meslek Yüksek Okulu",Koç Vakfı bir" " Endüstri Meslek Lisesi" ve Türk Telekom' da bir "Meslek Lisesi" gerçekleştirecekti.
Bilim Parkı, sadece Eskişehir'deki girişiciler için değil, ileri teknoloji kullanan her sektör ve ülkeden firmalara da kullanıma hazır işyeri sunacaktı."Bilim Parkı", hedeflendiği şekilde gerçekleştirilemedi. Bilim Parkı bitirilmiş olsa idi, Eskişehir teknoloji ve AR-GE çalışmaları açısından, ciddi bir mesafe alacaktı. Ülkemizin ve Eskişehir'in, teknolojik gelişmesine katkıda bulunurken, ulusal AR-GE faaliyetlerinde ve Türkiye'nin, uluslararası teknolojiye katkılarını artırmada da katalizör olacaktı. Ne yazık ki düşünüldüğü gibi gerçekleştirilemedi.
ESO Başkanlarından, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU' nun, döneminde, " üniversite- sanayi işbirliğinin" ve " teknoloji üretim ve transferi" nin, kurumsal yapıya kavuşturulması, "hedef olarak alınmıştı. Ancak ESO, bu hedefi kalıcı hale getiremedi.
TEKNOKENT için, Eskişehir' in, çok geciktiği söylenebilir. Ancak bu dönüşü olmayan yol değildir. Yeter ki Eskişehir' de, dünün, bugünün ve yarının " teknoloji" serüvenleri, tam idrak edilebilsin ve o idrakin ışığında kararlı adımlar atılabilsin.
ESKİŞEHİR VE TEKNOKENT
Vali Sayın Mehmet Kılıçlar ın, ESO ya, yaptığı ziyarette, Eskişehir in demografik, kültür, sanayi ve konumu ile ilgili olarak,
Kentte yüksek kültürel ve sosyal aktivite ortamının varlığı gibi çok sayıda kriter,...