Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Bakanlık tarafından, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Performans Endeksi'nde, ODTÜ TGB 57,39 puanla birinci, İTÜ TGB 54,56 puanla ikinci, oldu.
Bakanlığı açıklamasında, 2002 yılında, ülkemizde sadece 2 tane teknoloji geliştirme bölgesi mevcut iken Bugün 34'ü faal olmak üzere 49 teknoloji geliştirme bölgesi mevcuttur. Bu bölgelerde, faaliyet gösteren 2 binden fazla firmada, 16 binden fazla Ar-Ge personeli ile 3 bin 500'e yakın destek personeli istihdam edilmektedir. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi'ne göre, 33,24 puan alan Eskişehir ise listede kendisine 21nci sırada yer buldu.
26.6.2001 tarihinde, kabul edilen 4691 sayılı Kanun gereği, üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliği sağlanarak, ülke sanayisinin uluslararası rekabet edebilir ve ihracata yönelik bir yapıya kavuşturulması maksadıyla teknolojik, bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik geliştirmek. Ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek için Teknoloji Bölgeleri kuruldu.
Ayrıca Teknoloji Bölgelerinde, teknolojik bilgiyi ticarileştirilecek, teknoloji, üretimi ve girişimciliği desteklenecek, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlanacaktır. Teknolojik Bölgelerle, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunun kararları, dikkate alınarak, teknoloji yoğun alanlarda, yatırım olanakları yaratmak, araştırmacı ve vasıflı kişilere iş imkânı yaratmak, teknoloji transferine yardımcı olmak ve yüksek/ileri teknoloji sağlayacak, yabancı sermayenin, ülkeye girişini hızlandıracak, teknolojik, alt yapıyı sağlanacaktı.
Eskişehir'de, teknoloji üretmek, ürün kalitesini veya standardını yükseltmek, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek gibi, birçok proje gündeme geldi. Nitekim 12 Nisan 1977 tarihinde, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından temeli atılan, "BİLİM PARKI", Eskişehir ve bölge sanayi ile bilim hayatına, önemli katkı sağlayacaktı. Bilim parkı' nın, 1999 yılı sonunda, tamamlanması hedeflenmişti.
Bilim parkı' nda, Otel, Golf alanı, Spor alanı, Yeşil alan, Serbest Bölge, Simge anıtı, TSE, KOSGEB, Girişimci, Geliştirme merkezi, İleri Teknoloji ve Ar-Ge Bölgesi ve Teknik Okullar Bölgesi yer alacaktı.
Aslında Eskişehir' de, Bilim parkı gibi, çok verimli ve gerekli proje/projeler düşünüldü. Ama hiçbiri, düşünüldüğü gibi gerçekleştirilemedi. Ya atıl kaldı, ya da başka illere kaydırıldı. Ve nihayet! 18 Eylül 1990 tarihinde, Anadolu Üniversitesi, ESO ve EOSB' de bulunan 16 şirket tarafından, ATAP A.Ş (Anadolu teknoloji Araştırma Parkı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) kuruldu.
Şirket, ulusal ve yerel sanayimizi, bir an önce gelişmiş ülkeler düzeyine çıkararak, ülkemizi ve Eskişehir' i global pazarlarda rekabet edebilecek güce eriştirecek, bilgiyi, uygulamaya dönüştürecek, teknoloji hizmetinin sunulabilmesi içi de, üniversite ile sanayi arasındaki işbirliği, etkin bir hale getirilecekti.
ATAP A.Ş, istenen performansa ulaşamadı. Ancak emekli Tümgeneral Sayın AYDINMAKİNE' nin, Genel Müdür olarak göreve başlaması ile birlikte, ATAP A.Ş' de, somut gelişmeler oldu. Hedefler büyüdü. Ancak Eskişehir'de, Teknoloji üretimi, ATAP A.Ş' ye, bırakılmayacak kadar önemlidir. O nedenle üniversiteler, OSB' deki şirketlerde, bu alanda imkânları ölçüsünde üzerlerine düşeni yapmalıdır.
Eskişehir' de, Teknoloji üretmek için, AR-GE çalışmalarına hız vermek gerekir. AR-GE çalışmaları pahalı çalışmalardır. Onun için OSB' de ESO' nun rehberliğin de, "SEKTÖREL" ve "ÇATI " şirketleri kurularak ve önümüzdeki dönemde, ESO' da oluşturulacak, yeni bir ekiple, bu sorun pekala aşılabilir.
Eskişehir' de de, AR-GE çalışmalarında, finansman yanında, en önemli sorun, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Ancak bu elamanlar, ESO ve ETO, tarafından, burs verilerek, pekâlâ hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir.
Eskişehir, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksinde üst sıralarda yerini almak istiyorsa, Üniversite-sanayi işbirliğini yanında, bu alanda gerekli olan finansmanı ve evrensel düzeyde elamanı sağlamak, bu alanda kentteki, kurum/kuruluşlar, özellikle de Üniversiteler ve ESO, üzerlerine düşen görevleri yapmalıdır. Ayrıca TÜBİTAK tarafından, yıllık 1 milyon liraya kadar destek sağlanabilecek. Gösterdiği performansa göre 1 milyon liralık destek, 10 yıl boyunca devam edecektir.
ESKİŞEHİR VE TEKNOLOJİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, Bakanlık tarafından, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarını açıkladı. Açıklamaya göre, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB)...