Bor'la ilgili, yazımızdan sonra,bir öğretim görevlimiz, Bor' dan, ürün elde etmek için, ülkemizin ve Eskişehir' in, yeterli teknolojiye sahip olmadığını ve bu alanda yeterli çalışmaların da yapılmadığını, özellikle de bu alada AR-GE çalışmaları ve teknoloji üretimi içinde, kentte çok yönlü işbirliğinin de şart olduğunu söyledi.
Aslında AR-GE ve teknoloji alanında, Eskişehir' de, ciddi girişimler oldu. Nitekim ESO' nun, gerçekleştirilmek istendiği, Bilim Parkının temeli, 12 Nisan 1997 tarihinde, Cumhurbaşkanı Rahmetli Süleyman Demirel, tarafından atılmış, 1999 yılına kadar da bitirilmesi hedeflenmişti. Bilim Parkı'nda, "simge anıt", "TSE" "KOSGEB", "Girişimci geliştirme Merkezi" " İleri teknoloji ve AR-GE Bölgesi" , " Yüksek Okul ve Teknik Okullar Bölgesi", "Otel", "Golf Alanı","Yeşil Alanlar" ve "Serbest Bölge" yer alacaktı.
Ayrıca Bilim Parkın' da, Anadolu Üniversitesi bir "Meslek Yüksek Okulu",Koç Vakfı bir" " Endüstri Meslek Lisesi" ve Türk Telekom' da bir "Meslek Lisesi" gerçekleştirecekti.
Bilim Parkı, sadece Eskişehir'deki girişimciler için değil, İleri teknoloji kullanan, her" SEKTÖR" ve "ÜLKEDEN" firmalara da kullanıma hazır işyeri sunacaktı. Ancak "Bilim Parkı", hedeflendiği ve planlandığı şekilde gerçekleştirilemedi.
Öte yandan, Sayın Gürdal ABACI' nın, ESİAD Başkanı olduğu dönemde, TÜSİBAK da, "TÜGİB" çalışmalarını başlatmış ve Sayın ABACI' nın, gayretleri sonucu da, Eskişehir'de, bu çalışmaları içine alınmıştı. Şayet gerçekleştirilmiş olsa idi; Eskişehir " KOBİ "ler açısından çok iyi imkân ve olanaklar yaratılmış olacaktı, Sayın ABACI' nın, gayretlerine rağmen, TÜSİBAK' tan kaynaklanan, sebeplerden dolayı gerçekleştirilemedi.
Bilim Parkı, niçin planlanan süre içinde ve şekilde bitirilmedi, en iyi ESO yetkilileri bilir. Ancak bitirilmiş olsa idi; Eskişehir teknoloji ve AR-GE çalışmaları açısından, ciddi bir mesafe alacaktı. Belki de teknoloji ihraç eden, kent olacaktı
Eskişehir'in, teknoloji kenti olabilmesi için,bir program ve Strateji çerçevesinde, kentteki Milli eğitim kurum/kuruluşları, Osmangazi ve Anadolu Üniversitesi, ülke genelinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin koordinasyonundan sorumlu olan, TÜBİTAK yanında kentteki, tüm KOBİ' ler ve diğer kesimlerle işbirliği şarttır. Çünkü hiçbir sektör, Ar-Ge çalışmaları ve teknolojiye sahip olmadan, arzu edilen gelişmeyi ve büyümeyi sağlayamaz.
Ayrıca günümüzde, üzerinde AR-GE çalışması yapılacak ürünler, giderek daha karmaşık yapılara yönelmekte ve daha fazla sayıda unsurlar içermektedirler. Bu nedenle, bu çalışmaları yürütecek takımlarda, hem sayıca, hem de uzmanlık dalı açısından, birçok değişik elemanın yer alması gerekmektedir. Dolayısıyla, AR-GE çalışması yapabilmek için, yeterli doğrulukta, ayrıntıda ve güncellikte bilginin yanısıra, belli sayı ve yapıda araştırmacıya da gereksinme duyulmaktadır.
Elbette Eskişehir'in, teknoloji üreten kent olabilmesi için, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip, doktoralı elemanlara ihtiyaç vardır. ESO ve işletmeler veya oluşturulacak, "SEKTÖREL" şirket/şirketler, bu elemanları, hem ülkemizdeki üniversitelerde, hem de yurt dışında yetiştirebilirler.
Nitekim Eskişehir' de Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) (büyük ölçüde MMF) , ESOGÜ Teknoloji Transfer Ofisi (ETTOM), TÜLOMSAŞ A.Ş. Genel Müdürlüğü, Eskişehir Sanayi Odası (ESO), İŞKUR İl Müdürlüğü ve Raylı Sistemler Kümelenmesi (RSC) işbirliği ile "Raylı Sistemlerde Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Projesi" temalı bir çalışma başlatıldı...
Aslında bünyesinde, iki üniversite olan Eskişehir, "üniversite- sanayi" işbirliği ile de hem doktoralı elman yetiştirebilir, hem de teknoloji üretebilir. Yeter ki her iki tarafta, üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirsin.
21.yüzyılda, bilimin doğrudan bir üretici güç haline dönüştüğü, sanayinin teknoloji içeriğinin arttığı bir gerçektir. Eskişehir'in, bu gelişmelere ayak uydurması ve global pazarlarda rekabet edebilmesi, bünyesindeki kullandığı ve ürettiği teknoloji ile de orantılı olacaktır. Bu olanağa sahip olmak için de, AR-GE çalışmaları, ivme kazanmalı, teknoloji üretim ve transferi kurumlaştırılmalıdır.
Aslında Üniversite sanayi işbirliği ile gerçekleştirilen, Ar-Ge çalışmaları, ideal bir çalışmalardır. Çünkü bugün ülkemizde, Ar.Ge çalışmalarına ayrılan pay, gelişmiş ülkelerin çok gerisindedir. Nitekim Türkiye İstatistik Kurumu tarafından gerçekleştirilen, Ar-Ge Faaliyetleri, araştırması sonuçlarına göre; Türkiye'de Ar-Ge Harcamalarının, GSYİH' ye oranı yüzde 0,73, araştırmacı sayısı ise 52.811 olarak açıklandı.
Eskişehir, ulusal ve global alanlarda, söz sahibi olmak istiyorsa, hem bilimsel araştırma, yeni teknoloji üretme ve yeni ürün geliştirme süreçlerinin entegrasyonu, hem de bu çalışmaları, toplumsal refaha, dönüştürülebilecek mekanizmaların kurulması için, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede, sabırlı bir uygulamayı, hayata geçirmek zorundadır.
ESKİŞEHİR VE TEKNOLOJİ
Borla ilgili, yazımızdan sonra,bir öğretim görevlimiz, Bor dan, ürün elde etmek için, ülkemizin ve Eskişehir in, yeterli teknolojiye sahip olmadığını ve bu alanda yeterli çalışmaların da yapılmadığını, özellikle...