ESKİŞEHİR VE TEKNOPARK

Eskişehir Valimiz, Sayın Mehmet KILIÇLAR’ ın taziye ziyaretinde, Eskişehir’ in sorunlarını ve gündemde olan projeleri de konuşma fırsatı bulduk. Açıklamaları ile de umutlandık. Özellikle de "SİLİKON VADİSİ" ile ilgili,...

Eskişehir Valimiz, Sayın Mehmet KILIÇLAR' ın taziye ziyaretinde, Eskişehir' in sorunlarını ve gündemde olan projeleri de konuşma fırsatı bulduk. Açıklamaları ile de umutlandık. Özellikle de "SİLİKON VADİSİ" ile ilgili, Anemon Otel' deki "konuşması hala hafızalarımızdadır.
Sayın KILIÇLAR, Anemon Otel' de, "Bilişim Vadisi Projesi"nin, hayata geçirilememe nedeni olarak, Osmangazi Üniversitesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası'nın, söz konusu projenin ortağı olmasına rağmen, iş şirketleşme aşamasını gelince, katkıda bulunmadıklarını, bu nedenle de projeyi iptal etmek zorunda kaldıklarını söylemişti. Oysa Silikon vadisi gerçekleştirilmiş olsa idi. Eskişehir, her alanda söz sahibi olacaktı.
Nitekim 1950'li yıllarda, ABD'de, kurulan Silikon Vadisi ile ortaya çıkan teknoparklar, dünyada üniversite sanayi işbirliğini sağlama konusundaki, en başarılı model olarak öne çıkmıştı. Çağımızda, birçok sanayileşmiş ülke, teknoparkları, teknolojik ve ekonomik gelişmenin, en önemli aracı olarak görmektedir. ABD, Fransa, Japonya, Çin, Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya gibi, birçok ülkede, üretim ve hizmet sektörleri ürettikleri katma değerin önemli bölümü teknoparklar bünyesinde yürütülen, AR-GE çalışmalarına borçludur.
Yıllardır, Eskişehir' de "BİLİM PARKI" ve "TEKNOPARK " gibi kavramlar, hep gündemde oldu ama bir türlü istenen boyutlarda gerçekleştirilemedi. Oysa bu tür merkezlerde üretilen, sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı çalışmaları da 2013 yılına kadar katma değer vergisinden muaf tutulacaktı.
4691 sayılı "Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu" gereğince bölgelerde faaliyet gösteren yönetici şirketlere, girişimcilere ve öğretim üyelerine, büyük ölçüde destek vergi ayrıcalıkları tanındı. Yönetici şirketleri ilgili işlemlerde, her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulur. Yönetici şirketin bu kanunun uygulanması kapsamında elde ettiği kazanç 31 Aralık 2013 tarihine kadar vergiden müstesnadır. Atık su arıtma tesisi işleten bölgelerden atık su bedeli alınmaz. Kanun girişimcilere sayısız avantajlar sağlıyor. Bölgede faaliyet gösteren girişimcilerin, bölgedeki yazılım ve AR-GE' ye dayalı üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları aynı tarihe kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesnadır. Yine aynı şekilde bu süre içerisinde girişimcilerin bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki hizmetleri de katma değer vergisinden müstesnadır" şeklinde konuştu.
Eskişehir, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olmak, mevcut ve oluşacak sorunlarına çözüm bulmak istiyorsa, mutlaka Ar-GE çalışmalarına önem vermek ve TEKNOPARK projesini de gerçekleştirmek zorundadır. O nedenle de öncelikle, üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirerek, üniversite ve sanayinin imkânlarını birleştirerek, yeni ürün, yöntem, süreç ve teknoloji yaratmak yanında, üniversitelerin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini destekleyerek, üniversitelerin vereceği hizmetleri zenginleştirip, etkinleştirmek, Sanayinin rekabet gücünü artırmak mecburiyetindedir.
Ayrıca TEKNOKENT sayesinde, kentteki işletmeler, ulusal ve global alanda söz sahibi olacak, yenilikçi teknolojilerin ve bu teknolojilere yönelik bilginin gelişmesi sağlanacaktır. Özellikle de teknolojik ve ekonomik altyapının gelişmesi, en önemlisi de üretim artacak, Şirketlerin, yenilikçi teknolojilere uyumu sağlanacaktır. Özellikle de ürün kalitesiyle standardı yükselecektir.
TEKNOKENT veya TEKNOPARKLAR, AR-GE faaliyeti yürüten, sanayi ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren kuruşlarının, AR-GE birimleri olabileceği gibi, bu kuruluşların kurduğu müstakil AR-GE şirketleri, bilgi tabanlı şirketler, öğretim üyeleri ve genç girişimcilerin kurduğu bilgiye dayalı çalışmaya odaklanmış AR-GE şirketleri olabiliyor.
Eskişehir, üretim ve hizmet sektörlerde, katma değeri artırmak istiyorsa, mutlaka TEKNOPARK veya TEKNOKENT birimlerini, gerçekleştirmek zorundadır. Bunların gerçekleştirilmesi için, ESOGÜ ve Anadolu Üniversitelerine önemli görevler düşmektedir. O nedenle Eskişehir' de, üniversite-sanayi işbirliği yanında, "SEKTÖREL" veya "ÇATI" şirketleri mutlaka gerçekleştirilmelidir. Çünkü Teknoparklarda, ağırlıklı olarak, ileri ve yeni teknoloji alanında, AR-GE çalışmaları yapılarak, yeni ürünler ve yeni teknolojiler, üretilmesi amaçlanıyor. Nitekim ABD, bilgisayar teknolojisi alanındaki üstünlüğünü, dünyada kurulmuş ilk teknopark olan Silikon Vadisinde, geliştirilen ürünler ve teknolojiye borçludur.
Ülkemiz ve Eskişehir' de, TEKNOKENT veya TEKNO PARK" kuruluşunda ve işletilmesinde, insan gücü ve kaynak yetersizliği, en ciddi sorunlardır. Ancak bu sorunlar, kentte, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede, sabırlı bir uygulama ile pekâlâ aşılabilir.

Haberleri