ESKİŞEHİR YGS'DE BAŞARILI OLAMADI

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavın da, 200 bin kişi soruların yüzde 20’sini bile yapamadı. Şırnak, Artvin ve Hakkâri sıralamanda, son sıralarda yer alırken, Yalova, Kayseri, Aydın, ilk üç sırayı paylaştı. Eskişehir Yüksek...

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavın da, 200 bin kişi soruların yüzde 20'sini bile yapamadı. Şırnak, Artvin ve Hakkâri sıralamanda, son sıralarda yer alırken, Yalova, Kayseri, Aydın, ilk üç sırayı paylaştı. Eskişehir Yüksek Öğretime Geçiş Sınavında ilk 10 sıralamaya bile giremedi.
Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı' ın da, 1 milyon 473 bin 337 adayın sınavda puanı hesaplanırken, 14 bin 156 adayın, puanı hesaplanamadı. Sınavda 70 bin 248 aday 140 puanın altında kaldı, 169 bin 509 aday 140-180 arasında puan aldı. 180´in üzerinde puan alan aday sayısı 1 milyon 233 bin 580 oldu. Bu adaylar ikinci aşama sınav olan LYS´ye girmeye hak kazandı. Sınavda adaylardan toplam 1 milyon 403 bin 89´u ise bir yükseköğretim programına yerleşmek için tercih hakkı kazandı.
Eskişehir' in aldığı derce, ilgililer tarafından değerlendirilir mi bilinmez. Ancak yıllardır, her ÖSS'den sonra, köşemizde ve ilgilere bizzat, Eskişehir'in, ÖSS'de elde edilen sonuçları ve hazırlık çalışmalarının, artı ve eksilerinin, tartışıldığı, lise, dershane müdürleri, veli ve öğrencilerin, katıldığı geniş kapsamlı bir toplantı değerlendirilmesini önerdik. Ama bugüne kadar, AK Parti Eskişehir Milletvekili Sayın Murat Mercan' da, devreye girdiği ve hazırlıkta yapıldığı halde, neden bilinmez toplantı, bir türlü yapılamadı.
Elbette bir eğitimci olarak, altyapısı çok iyi ve pek çok dershaneye de sahip olan Eskişehir' in, YGS' de neden başarısız olduğunu, tahmin edebiliyoruz. Nedenlerin bir kısmını, köşemizde sıkça kamuoyu ile paylaşıyoruz. Ancak YGS, belli olduktan sonra, başarısızlığın nedenleri ile ilgili ilgilerden herhangi bir açıklama gelmedi.
Hiç şüphesiz ki ÖSS'deki, başarısızlığın, pek çok nedeni vardır. Ancak eğitimde, fırsat eşitliği olmaması, okullar ve bölgeler arası dengesizlik, Sınav sisteminin sık sık değiştirilmesi, Ortaöğretim, başarı puanının etkisi, ÖSS'de soru ağırlığı müfredatla uyumlu hale getirilmemesi. Maddi durumu iyi olan ailelerin çocukları dershanelere yararlanırken, yoksul ailelerin çocuklarının, bu imkândan mahrum kalması, özellikle de Öğrenci Seçme Sınavı YGS de, binlerce öğrencinin, başarısızlığının, en büyük nedeni sınav sistemi, Yaz- boz tahtasına dönüşen, ezberci müfredat, özelliklede MEB' nin ve YÖK' ün, değişken tutumudur.
Hülasa her geçen yıl, eğitimde sorunlar arttı. Kalite düştü. Oysa Türkiye, eğitim alanındaki sorunları, bir an önce çözmek ve başarılı olmak zorundadır.
Aslında bugünkü tablo, geliyorum demişti.
Hatırlıyorum da Milliyet Gazetesi' nin, 25 Ekim 1992 tarihli sayısında, "LİSELER İFLASTA" başlıklı bir yazı okumuştum. Zamanın, Milli Eğitim Bakanı Sayın Köksal Toptan' ın isteği üzerine, lise müdürlerinin hazırladıkları raporlarda özetle:
*Liseler eğitim vermiyor, gençleri bir çatı altında toplayarak sokak anarşisini önlüyor. Bu gerçeği görmek zorundayız.
* Artık lise açılmasın, bütün okullar sınavla öğrenci alırken, hiçbir yeri kazanamayan öğrencilerin toplandığı liseler, eğitim vermiyor. Sokak anarşisini önlüyoruz." MESLEK LİSELERİ" açılsın. Üniversite önlerindeki yığılmalar azaltılsın.
* Öğretmen atamaları ve öğrenci kayıtları, eğitim-öğretim yılı başlamadan önce tamamlansın. Öğretmen atamalarında ve ders araç-gereç dağıtımında, tüm okullara adil dağıtım yapılsın. Kayırmalar önlensin. Bazı öğretmelerin, ısrarla gözde okulları istemelerinin nedeni boş gün bulup ders verme isteğidir.
Yıllar önce, bizzat lise müdürleri tarafından gündeme getirilen bu sorunlara çözüm bulunmadığı gibi, artarak devam etti. Siyaset ve ideoloji, eğitim kurum/kuruluşlarına girdi. Özellikle de yönetici atamalarına, hiyerarşi, deneyim ve tecrübe değil de siyaset, ideoloji ve çeşitli akımlar hakim oldu. Hak etmeyen insanlar, yönetici olarak atandı.
Eskişehir, eğitimde sahip olduğu imkânlarla, YGS' de aldığı neticeyi hak etmiyor. Geçmiş yıllarda da ÖSS'de, arzu edilen başarıyı yakalayamadı. Başarısızlığın, nedeni olarak da meslek liselerinin sayılarının çokluğu gösterildi. Ancak sınavsız Yükseköğretime yerleştirilen, meslek liseleri ile de ilk sıralara yerleşti.Bu başarı ile de övündü.
Eskişehir, LYS' de, istenen başarıyı yakalamak istiyorsa, Öncelikle YGS' de alınan sonuçları, hazırlık çalışmalarını ve yapılan diğer tüm çalışmaları, önce liseler ve dershaneler, kendi bünyelerinde değerlendirmeli, başarısızlığın nedenlerini de bir rapor halinde, Milli Eğitim Müdürlüğüne sunmalıdır. Milli Eğitim Müdürlüğü de, Lise ve dershane Müdürleri, veli ve öğrenci temsilcilerinin de katıldığı, geniş kapsamlı bir toplantıda, YGS' de alınan sonuçları değerlendirerek artı ve eksileri tespit ederek gerekli tedbirleri de almalıdır. Çünkü YGS' deki başarısızlıkta, idareci, öğretmen, veli, öğrenci ve dershanelerin, az veya çok sorumluluğu vardır. Aksi halde, Eskişehir' i, YGS' de başarısız kılan hatalar, LYS' de de devam edecek, fatura da her zaman olduğu gibi, gençlerimize kesilecektir.

Haberleri