ESKİŞEHİR'E KONSENSÜS YAKIŞIR

Eskişehir Türkiye’ nin, en gelişmiş kentlerinde biridir. Ayrıca demografik yapısı ise göçmen nüfustur. 1877 Osmanlı-Rus Savaşından sonra, Kırım’dan, Türkistan’dan, Arap Yarımadası’ndan, Dobruca’dan, Gümülcüne’den,...

Eskişehir Türkiye' nin, en gelişmiş kentlerinde biridir. Ayrıca demografik yapısı ise göçmen nüfustur. 1877 Osmanlı-Rus Savaşından sonra, Kırım'dan, Türkistan'dan, Arap Yarımadası'ndan, Dobruca'dan, Gümülcüne'den, Deliorman'dan ve Kafkasya dan göç aldı.
Eskişehir'de, toplanan ve çeşitli yörelerden gelen göçmenler, birbirine toleranslı, davranmayı, öğrenmiş, farklı, örf, adet, gelenek ve göreneklerin, bir arada yaşaması, kültürel yaşamı zenginleştirmiş, birbiriyle artan evlilikler nedeniyle, Eskişehir, güzel, yaratıcı, dinamik, "HOŞGÖRÜ" sahibi, atılgan ve becerikli insanlar, diyarı oldu. Aralarındaki "KON SENSÜS" sayesinde, Eskişehir, Cumhuriyet'in ilk yıllarında, gözde kentti.
Ne var ki çok partili dönemde ise siyasetçiler, bu KONSENSÜS" ü bozdu. Eskişehir, yıllarca aralarındaki düşünce veya çıkar ayrılığı olan siyasetçi ve yöneticilerden, çok zarar gördü. O nedenle de Eskişehir'deki, kişi/kişiler ve kurum/kuruluşlar, aralarındaki soruları ve anlaşmazlıkları, karşılıklı ödünlerle kaldırarak, uzlaşmak, karşılıklı anlaşmak ve mutabık kalmak, zorundadır.
Ayrıca Eskişehir'de, yıllardır, siyasi parti il teşkilatları, milletvekilleri, belediyeler arasında kısır çekişmeler, hep oldu. Fatura ise kentte kesildi. Dün olduğu gibi bugünde kısır çekişmeler, düşünce ve çıkar ayrılığı, kentin gündeminde.
Oysa sorunlar ve kutuplaşmalar, karşılıklı ödünlerle kaldırarak uyuşmak, karşılıklı anlaşmak ve mutabık kalmak, kent kadar, taraflarında menfaatinedir. İl bazında "KONSENSÜS" sağlayan iller, her alanda başarılı oldu.
İşte Kayseri, Konya, Gaziantep...
Hatırlıyorum da Kayseri' de, ilin bir sorunun görüşüldüğü toplantıya, dinleyici olarak katılmıştık. Toplantıda, tüm siyasi partiler, meslek odaları ve diğer sivil toplum örgütlerinden de temsilciler vardı. Dikkat ettik toplantı boyunca, hiç aykırı ses çıkmadığı gibi, getirilen öneriler kabul edildi, ya da diğer katılımcılar tarafında öneriler daha da geliştirildi.
Toplantı sonrası, şahsımı toplantıya götüren arkadaşımıza, "...Dikkat ettik toplantıda, her partiden ve kesimden, temsilci bulunmasına rağmen, aykırı ses çıkmadı. " dediğimde, " ...Kayseri' de partiler, seçimlerde, kıyasıya mücadele ederler ama Kayseri' nin, menfaati olan her yerde, tek bir parti vardır; o da "KAYSERİ PARTİSİ" dir" dedi. Bu tablonun, bugün KAYSERİ' yi, her alanda getirdiği yer ortadadır.
Son günlerde, Anakent Belediyesi ile Odunpazarı Belediyesi arasındaki sorunlar, kent gündemindedir. Büyükşehir Belediyesi'nin, Odunpazarı Belediyesine gönderdiği yazıyla, Alaaddin, Şelale ve Hasan Polatkan parklarındaki yapıların yıkılması için 3 ay süre verdiği söyleniyor. Odunpazarı Belediyesi de, Parklarındaki yapılaşmaların, Kentpark'ta, Sazova'da, Hayrettin Karaca parklarında, yapılan yapılaşmanın aynısını olduğunu gerekçe göstererek itiraz ediyor.
Diğer bir sorunda, Anakent belediyesi' nin, Alaaddin Park içinden, " Tramvay uzatma projesinde bulunan "aktarma hattını " geçirmek istemesidir. Odunpazarı Belediyesi, buna itiraz etti. Bu itirazını, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kuruluna da götürdü.
Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan, nasıl bir karar çıkacak, önümüzdeki günlerde görülecektir.
Elbette bizim, kim haklı veya haksız demek gibi bir lüksümüz yok. Çünkü her iki belediyemizde, aralarındaki sorunları, " UZLAŞARAK" veya "ORTAK PAYDA" kavramları aracılığıyla, anlaşarak çözmek zorundadır. Çünkü oluşacak kutuplaşma ve zıtlaşmalardan, Kent zararlı çıkar, belediyelerde, düşünülen proje ve icraatları da engeller.
Ayrıca belediyeler arasındaki sorunlara, üçüncü kişi/kişiler tarafından, yorum yapılması da yanlıştır. Bu tür yorumların, geçmişte nelere mal olduğu ortadadır. Bu yorumlar, kentte, "UZLAŞMA" kavramını ortadan kaldırdığı gibi, yeni sorunları da kentin gündemine getirir. Eskişehir' de, "TAKIM RUHU" nun, önünde engel olur.
Nitekim Eskişehir' de, politikacılar, vilayet, belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar ve kişi/kişiler arasında, "TAKIM RUHU" oluşturulamaması, Siyasetteki boşluk, ilde, proje üretiminde ve sorunların çözümünde, en önemli engeledir. O nedenle de ESKİŞEHİR , sorunlarını çözmek ve kente düşünülen projeleri gerçekleştirmek, en önemlisi de Eskişehir' in, merkezi idareye karşı güçlü olması için, tüm kesimler arasında, "KONSENSÜS" ve "TAKIM RUHU", oluşturulmak zorundadır.
Eskişehir' deki, sorunların çözümü ve proje/projelerin gerçekleştirilmesi için, kurum/kuruluşlar, hatta kişi/kişiler, sahip oldukları roller, sorumluluk ve görevleri konusunda, fikir birliği, uzlaşma, mutabakat, gibi kavramları ön planda tutmalıdır. Çünkü KONSENSÜS" (mutabakat) kavramı, Eskişehir' in, mayasında vardır.

Haberleri