Köşemizde, yansıtılması istnenen, pek çok sorun olur.. Bu sorunların, genelde büyük bir kısmına, köşemizde yer vermez, bizzat ilgili kişi/kişiler ve kurum/kuruluş, yöneticileri ile görüşür, iletilen sorunları, hatta önerilerimizi de aktarırız.
Son yıllarda, ülke ve Eskişehir’ de, ekonomik kriz ve zamlara karşı ayakta duramayan, birçok esnaf, kepenk indirirken, varlığını sürdürmeye çalışanlar ise zor durumda. O nedenle de ekonomik kriz yüzünden siftahsız, dükkanını kapatan esnafımız var.,
Nitekim Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu, verilerine göre, bu yılın ilk iki ayında 20.308 esnaf iflas bayrağını çekti. 2014’ten 2018’e, kadar iflas eden, esnaf sayısı da 430.275 oldu.
Elbette Eskişehir’deki esnafta, ekonomik krizden nasibini aldı. Nitekim Eskişehir Seyyar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Sayın Ali Sefa Şen, esnafın zor durumda olduğunu, Esnaf Kefalet Ve Kredi Kooperatifi Şube Başkanı Sayın Suat Er ise esnafın aldığı kredi tutarının, 14 ayda 200 milyon liraya yaklaştığını açıkladı.
Ekonomik kriz nedeniyle, bize akatarılan sorunlara, köşemizde yer vermeyerek, ilgillerle görüşmek istedik. Bu nedenle de bir meslek odamızı, ziyarette bulunarak, Başkan Yardımcısı ile iletilen sorunları görüştükten sonra, esnafla krizin konuşulması için bir iştişare toplantısı yapılmasını istedik. Not alındığı halde, aradan uzun zaman geçmesine rağmen, bugüne kadar, bu toplantı gerçekleştirillemedi.
Meslek odamız, esnafla, neden iştişare toplantısı, gerçekleştirmedi bilinmez ama ESO, bu alanlarda tüm kesimlere, örnek teşkil edecek istişarelerde bulunuyor. Nitekim ESO’nun, daveti ile bir araya gelen, ESO Yüksek İstişare Kurulu’nda, yer alan birinci kuşak sanayiciler, Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu’nda, yer alan üçüncü ve dördüncü kuşak sanayicilerle, istişare toplantısında bir araya geldi.
İstişare toplantısında, ESO Başkanı Sayın Celalettin Kesikbaş, ana gündem maddelerinin, aile şirketlerinin kurumsallaşma ve kuşaklar arası iletişim olduğunu belirterek, “ çok fazla başarı hikâyesi olan sektörlerin duayenleri ile belirli aralıklarla bir araya geliyoruz ve sorunlarımızı değerlendiriyoruz, yol haritaları çıkarıyoruz.”dedi.
ESO’ nun, yeni ve bir önceki nesil arasındaki işbirliğini, fikir alışverişini en iyi şekilde oluşturma hedefi, köprü görevini, görevi görmeyi, temel misyonlarından biri olarak belirlemesi, umut vericidir.
Ayrıca İştişare toplantısında, fikirlerini açıklayan farklı kuşak sanayiciler değerlendirmelerde bulunmaları, duayen sanayicilerin de genç girişimcilere, sanayi ve sektörleri hakkında tecrübelerini paylaşmaları, STK ve kurum/kuruluşlara, örnek teşkil edecek niteliktedir.
ESO’ nun, sektörlerin önemli sorunların belirledikten sonra, gerçekleştirdiği, yüksek istişare toplantısında da en önemli sorunlardan biri olan kurumsallaşma, ortak çalışma kültürü ve aile şirketlerinin, en iyi şekilde nasıl kurumsallaşabileceği, kuşaklar arası işbirliğinin, doğru şekilde sağlanması gibi, konuları yer vermesi ise Eskişehir sanayisini, her türlü sorununu çözerken, ulusal ve global pazarlarda da söz sahibi yapacaktır.
ESO, doğru yoldadır. çünkü bugün işletmelerde, patron ağırlıklı bir yönetim anlayışının yetersiz kaldığı, çağımızda, yönetimde ağırlık noktasının, ekip çalışmasına kaydığı, kişiye bağımlılığın, en aza indirgendiği, artık bir gerçektir.
Ayrıca ülkemizde ve Eskişehir’ de, hiçbir şirket, sadece aile fertleriyle, yönetilemez. Yönetilmeye çalışılırsa, yönetim zaafları doğar. . Kurumsallaşma ise belirsizliği ortadan kaldırır, verimliliği artırır, profesyonelleşmeyi ve şeffaflığı sağlar.
Eskişehir Sanayi Odası, yönetim kuruluyla, meclisiyle, komiteleri ve konseyleriyle ve işletmeleri, özelliklede Yüksek İstişare Kurulu ile birlikte, yüksek katma değer üreten, bir sanayiyi mutlaka birlikte hayata geçireceklerdir.
Atalarımız, “Başbaşa vermeyince, taş yerinden kalkmaz” derler. Bu nedenle işyerlerinde, her türlü konu ve problemlerde, fikir alma, danışma, bilgilendirme şeklinde yapıldığı takdirde, başarı her zaman yüksek olur.
İslamiyete de büyük veya küçük, her işte, istişare ile karara varmayı emretmektedir. Kuran’da, Şura suresi 38.Ayetinde “Onlar işlerini aralarında danışarak yaparlar” denilmektedir. Allah Resulü Peygamberimiz de “Kendi düşüncenize göre hareket etmeyin”, “Yapacağı işi ehliyle istişare edene, o işin en güzeli nasip olur” demektedir.
Ekonomik krizin aşılabilmesi için meslek odaları, ESO gibi üyeleri ile iştişare yaparak krizle ilgili fikir, öneri ve düşünceleri almaları şarttır. NitekimKonfüçyüs, “Bir sorunu çözmek için, en güzel yol, başkalarının da fikrini almaktır” demektedir.
ESO Başkanı Sayın KESİKBAŞ ve ekibi, bugüne kadar ki, ısrarcı, azimli, istikrarlı ve disiplinli icraatları ve geleceğe yönelik projeleri, her sektördeki kümleri, üniversitelerle işbirliği, Ar-Ge çalışmaları, Nitelikli ara eleman çalışmaları, en önemlisi de yerel, ulusal ve uluslararası, her kesimle istişarede bulunması, ÊOSB’ deki şirketleri, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi yapacaktır.
Sayın KESİKBAŞ vw ekibini kutluyoruz…
ESO ÖRNEK ALINMALIDIR.
Köşemizde, yansıtılması istnenen, pek çok sorun olur.. Bu sorunların, genelde büyük bir kısmına, köşemizde yer vermez, bizzat...