ESO VE ESKİŞEHİR EKONOMİSİ

ESO Başkanı Sn. Özaydemir, basın toplantısında, "döviz kurlarının sabit hale gelmesi, ancak buna karşın içerde maliyetlerin sürekli artıyor olması, artık dayanılmaz bir noktaya gelmiştir… O nedenle de artık kimse yatırım...

ESO Başkanı Sn. Özaydemir, basın toplantısında, "döviz kurlarının sabit hale gelmesi, ancak buna karşın içerde maliyetlerin sürekli artıyor olması, artık dayanılmaz bir noktaya gelmiştir... O nedenle de artık kimse yatırım yapmıyor, çünkü sanayici önünü göremiyor. Eskişehir'deki sanayici için de durum aynı" diye konuşmuş.
Doğrudur. Ülke ve Eskişehir, sanayicisi zor durumdadır. Ancak Sayın Özaydemir, ESO olarak, Eskişehir ekonomisi ve sanayicisinin etkilenmemesi için, ulusal ve global alanda, ne gibi girişimlerde bulunmuş ve çalışmalar yapmış, proje üretmiş veya tedbirler almış; onları da basın toplantısında açıklanmasını beklerdik. Çünkü Eskişehir' de, ekonomi ve sanayicisinin, ulusal ve global alandaki gelişmelerden, daha az veya çok etkilenmemesi için ESO' ya da düşen görevler var.
Ayrıca geçmişte de hükümetlerin uyguladıkları, "Sabit kur" un getirdiği sorunlar, yıllardır ESO, tarafından biliniyor. ESO' nun, bu sorunlar karşısında, sanayicimizin bilgilendirilmesi yanında, çözüm üretmesi de gerekirdi. Şu bir gerçek ki, Eskişehir sanayisini etkileyen, "Makro ekonomik kararlar", " Yatırım felsefesindeki yanlışlıklar", " Ortaklık yapısındaki uyumsuzluk" ," Yönetim felsefesindeki boşluklar" gibi hususlarda, ESO tarafından, zamanında tedbir alınmadığı, en azından bu alanlarda, sanayicimiz, yeteri kadar bilgilendirilmediği için, kent sanayisi, hızla kan kaybetti.
Nitekim Afyon Belediye Başkanı Sn. Abdullah Kaplan, " 1980'li yılların sonuna gelinciye kadar Eskişehir, bölgemizin en önemli kentiydi. Hem üniversite, hem de sanayi açısından müthiş bir gelişim içinde idi. Ancak 1987-1988' den sonra, bu niteliğini hızla kaybetti ve bu özelliklerini Konya ve Bursa'ya kaptırdı." tespitleri, ESO, ETO ve diğer ilgili kuruluşlar tarafından dikkate alındı mı bilinmez ama hala sohbetlerde konuşuluyor.
Yıllardır, ulusal ve global alandaki gelişmeleri, okuyucularımızla paylaştık. Özellikle de Eskişehir' in, kalkınmasında önemli etken olacak olan, " ÇATI " ve " SEKTÖREL" şirketlerin kurulmasını, "GÜÇ BİRLİĞİNİN" " oluşturulmasını, " Ar-Ge" çalışmalarına hız verilmesini, hep önerdik. Özellikle de kentte, "Üniversite- sanayi arasında, işbirliğinin kurumlaşmasını, Süper Marketlere standart getirilmesini ve benzer onlarca öneri yaptık ama hiç biri, ilgili kurum/kuruluş, özellikle de ESO ve ETO tarafından, arzu edilen boyutta dikkate alınmadı. Yani cemaat ne kadar çok olsa imam bildiğini okudu.
Diğer yandan, "Sosyo-Politik" gelişme sonucu, Eskişehir' de kamu yatırımları düştü. Ticaret ağırlık kazandı. Finansman ve girdi maliyetleri yükseldi. Kente gerekli beceri gösterip, verimlilik artışı sağlanamadı. Sonuçta da Eskişehir, bölgedeki etkinliğini kaybetti. Afyon, Kütahya gibi çevre illere verilen teşvikler ise yatırımları azalttı. Hatta Eskişehir'deki yatırımlar bile, bu illere kaydırıldı.
Bor madeni açısından, zengin yataklara sahip Eskişehir'de, Milletvekillerinin, etkili olamayışı, sivil toplum örgütlerinin, özellikle de Üniversitelerin, ETO ve ESO' nun, yeteri kadar caba göstermemesi nedeniyle, "BOR ENSTİTÜSÜ", Ankara'ya kaptırıldı.
Ankara' ya yakın olması nedeniyle, her yıl Bakanlıklar, uygulamaları için kenti kobay olarak kullandı. Milletvekilleri, ETO ve ESO gibi örgütler, bu duruma seyirci kaldı. Bu uygulamalar, işadamlarımızı ve halkımızı, zor durumda bıraktı.
ESO' nun, yabancı yatırıcılar için, bir stratejisi ve Eskişehir' e yatırım yapacak yerli ve yabancı yatırımcıların, istifadesine sunabileceği bir "MASTER PLAN " ı var mı bilinmez. Şayet yoksa Eskişehir' de, gelişmelerin hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin ve yatımların geleceğini, doğru yönlendirmek için, sürekli geliştirilen ve kalıcı da olan bir "MASTER PLAN' a, ivedilikle ihtiyaç vardır.
Eskişehir ve ESO, geçmiş yıllarda, ESO Başkanı Rahmetli Mümtaz ZETİNOĞLU ile bölgenin ve Eskişehir' in kaderini değiştirecek hedefler belirlemişti. Hatta " ANADOLU SANAYİ" deyimi, ilk defa onun tarafından kullanılmıştı. Üniversite- sanayi işbirliğini kurumlaşması, Tarımın sanayiye kaynak aktarır bir yapıya kavuşturulması, Eskişehir' in sahip olduğu madenlerin, ham yerine işlenmiş olarak ihracatı, hedef olarak alınmıştı. Yine onun döneminde, Eskişehir' deki ekonomi ve yatırımlarla ilgili gelişmelere ve hedeflere, bölgecilik yerine, Türkiye merceğinden bakılmış ve Eskişehir' in, " ORTA VE İÇ ANADOLU 'NUN TİCARET MERKEZİ" haline gelmesi hedeflenmişti. Bu hedefler, Rahmetli Mümtaz ZEYTİOĞLU' ndan sonra gelen, ESO yönetimleri tarafından, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şeklide uygulamada tutulsa idi. Eskişehir ekonomisi ve sanayisi, bugün ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi olacak, Sn. Özaydemir' de, bugünkü arzu etmediği tablodan müşteki olmayacaktı.

Haberleri