ESOGÜ VE KIRAÇ AİLESİ

Ziraat Fakültemizde katıldığımız etkinliklerde, KIRAÇ Ailesinin, Ziraat Fakülteye ciddi katkıda bulunduğu gördük. Eskişehir ve ESOGÜ olarak, KIRAÇ AİLESİNE çok şey borçluyuz. Ayrıca Eskişehir’in, tarım alanında önemli...


Ziraat Fakültemizde katıldığımız etkinliklerde, KIRAÇ Ailesinin, Ziraat Fakülteye ciddi katkıda bulunduğu gördük. Eskişehir ve ESOGÜ olarak, KIRAÇ AİLESİNE çok şey borçluyuz. Ayrıca Eskişehir'in, tarım alanında önemli bir yer alması ve Ziraat Fakültesinin, bugünkü imkânlara sahip olmasında, KIRAÇ AİLESİNİN, ciddi katkısı var.
Ziraat Fakültesinin düzenlediği etkinliğe katılan, bir Profesör, "Kıraç Ailesini, takdir ettikten sonra, ", Bu ailelerin sayısının çoğalması, en büyük arzumuzdur. Çünkü Kıraç Ailesi, bu icraatı ile ESOGÜ ailesinin bir ferdi olmuştur. Darısı diğer üniversitelerimizin başına" diyerek, bir gerçeği dile getirdi.
Türk tarımının duayeni, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, Türk tarımının gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, ömrü boyunca sürdürmüş, Türk tarımında kullanılan, pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir.
Rahmetli ALİ NUMAN KIRAÇ, tarımında gösterdiği başarıdan dolayı da KIRAÇ" soyadı, kendisine ATATÜRK tarafından verilmiştir. Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı ve Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü'nden emekli olmuş ve 30 Haziran 1954 günü hayata veda etmiştir.
ESOGÜ tarafından, Ziraat Fakültesinin yerleşkesinin adı, 2011 yılı içinde, "ALİ NUMAN KIRAÇ YERLEŞKESİ " olarak, oybirliğiyle değiştirilerek, Ali Numan KIRACI yaşattılar. Aslında mümtaz kişiler, öldüklerinde, yeniden doğarlar.
KIRAÇ AİLESİ tarafından, Ziraat Fakültesi içinde yer alan, 1926 yılında yapılan üç katlı bina, aslına uygun olarak restore edilerek, "Ali Numan Kıraç Araştırma ve Kültür Merkezi" Ziraat Fakültesi'nin, kullanımına sunuldu.
Restorasyonu yapılan binada, yapılan birkaç etkiliğe katıldım. Örnek teşkil edecek şekildedir. Restorasyon yapılmış ilgili yapıda, bir konferans salonu, iki sınıf, iki laboratuar, personel odaları bulunmaktadır. Bu yapı, çok amaçlı olarak tasarlanmış olup, sergi salonu, kabul salonu gibi de kullanılabilecektir.
Geçmiş yıllarda, lojman olarak kullanılan İnan KIRAÇ' ın da doğduğu
bina, aslına uygun olarak ve daha fonksiyonel olacak şekilde yeniden inşa edildi. Bu binada, ESOGÜ' nün, en gelişmiş bilişim laboratuarı bulunmakta ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile diğer araştırmacıların kullanabileceği bir kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphanede, dünyadaki tarımla ilgili, tüm çevrimiçi dergilere ulaşılacaktır.
Önceki yıllarda, lojman olarak kullanılan 6 ayrı yapı, yeniden düzenlenerek akademik birimlerin hizmetine sunulmuştur. 3 adet büyük laboratuar binası oluşturulmuştur. Depolar yeniden düzenlenerek, büyük bir anfi ve büyük bir sınıf ve bir büyük laboratuar alanı gerçekleştirildi.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi'ne, ciddi katkıda bulunan KIRAÇ AİLESİNi", yalnız ESOGÜ değil, Vilayet, BÜYÜKŞEHİR' de, onura edecek girişimde bulunmalıdır. Özellikle de BÜYÜKŞEHİR, şehrimizde, bir caddeye, Ali Numan Kıraç isimi vermelidir. Çünkü caddede isimleri yaşadıkça, Ali NUMAN KIRAÇLARIN sayısı, daha da artacaktır.
Acaba dedik ESOGÜ' de, KIRAÇ AİLESİNE" Fahri doktora verilerek, onura edilebilir mi diye düşündük? Çünkü ESOGÜ, bu alanda örnek alınacak bir üniversitedir. Bugüne kadar da pek çok kişiye, fahri doktora verdi. ESOGÜ, doktora alan insanlarımızı, onura ederken, Üniversiteye, kamuoyu nazarında itibar kazandırdı.
Aslında üniversitemizde, Bilim, Teknoloji, Sanat, Kültür ve Sosyal Hayatın Gelişmesi Yolunda ve Üniversitenin Temel Değerleri Doğrultusunda, Seçkin Hizmet ve Katkıda Bulunan Kişilere fahri doktora verilir. Bu güzel gelenek, hem üniversitelerimiz, hem de ülke ve kişiler için, önemli bir uygulamadır.
Şu bir gerçek ki ESOGÜ Ziraat Fakültesi, Sayın Hasan TOSUN' un, dekan olmasından sonra, "EĞİTİM", "AR-GE" ve "UYGULAMA" alanlarında, örnek olacak çalışmalar yaparken, diğer tarafından da, Türk tarımının duayenlerinden Rahmetli, "ALİ NUMAN KIRAÇ" adına kongre, düzenleyerek, kent ve ülke gündemine getirdi.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi. her ay yaptığı etkili ve verimli toplantılarla, ilgililerle, değerli öğretim üyelerini buluşturarak, Türk tarımına da ciddi katkıda bulunuyor. O nedenle de üniversite- toplum" ve "öğrenci- üniversite" ilişkisi, arzu edilen boyutlara ulaştı. Sonuçta da ülke sorunlarının çözümüne ciddi katkıda bulunan fakülte haline geldi.
ESOGÜ, Türk tarımının duayenlerinden olan, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ' ın ismini Ziraat Fakültesi yerleşkesine vererek, ailesini onurlandırdı. KIRAÇ AİLESİ' de yerleşke için, her türlü fedakârlığı yapıyor. Gönül ister ki Vilayet, Büyükşehir ve ESOGÜ, bu fedakârlığı karşılıksız bırakmamalıdır. Çünkü ülke, Eskişehir, ESOGÜ ve Ziraat Fakültesi olarak, "KIRAÇ AİLESİNE" çok şey borçluyuz.

Haberleri