üniversitelerimizin, eğitim-öğretim, temel bilimsel araştırmalar ve toplum hizmetleri, yanına çeşitli alanlarda, sorunların çözümü için, proje üretme gibi önemli görevleri vardır. O nedenle de üniversiteler, yerine getirdiği işleve göre örgütlenmektedirler.
Eskişehir, üniversite açısından, en şanslı illerimizden biridir. üniversitelerimiz sayesinde, Eskişehir, aynı zamanda öğrenci kenti oldu. Kentin ekonomisine, ildeki kurum/kuruluşların, özellikle de sanayimizin çalışmalarına da ciddi katkıları vardır.
Eskişehir Osmangazi üniversitesi (ESOGü) Rektörü Prof. Dr. Kemal ŞENOCAK ‘ ı ziyarete, “üniversitelerin, en önemli işlevlerinden biri, önce şehrine ve bölgesine, sonrasında ülkesine ve nihayetinde, tüm insanlığa, fayda sağlayacak değerler üretmektir. “ demişti.
Sayın Prof. Dr. ŞENOCAK’ ın, söylediği gibi, Eskişehir Osmangazi üniversitesi de 50 yıllık bilimsel birikimi ve kurum hafızası ile birçok alanda topluma hizmet etmiş ve öncü olmuş bir üniversitedir.
2017 yılında, ulusal ve uluslar arası, hakemli dergilerde yayınlanan akademik yayın sayısının 1.049'a ulaşması, Akademik performansına göre, "2018-2019 Türkiye Genel Sıralaması" listesinde Eskişehir Osmangazi üniversitesi (ESOGü) 157 üniversite arasında 21. sıraya yükselmesi memnuniyet vericiydi.
Ortadoğu Teknik üniversitesi (ODTü) Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı tarafından hazırlanan, Türkiye’deki üniversitelerin, akademik performans sıralaması açıklandı.
Eskişehir Osmangazi üniversitesi Türkiye’de bulunan devlet ve vakıf dahil toplam 166 üniversite arasında 25. sırada yer aldı. 110 devlet üniversitesi arasında 21’inci; Tıp Fakültesi olan 81 üniversite arasında 17’nci sıraya yerleşti.
URAP 2020-2021 sıralaması Web of Science/InCites gibi uluslararası kaynaklar ile YöK’ün yayınladığı veriler; makale sayısı, atıf sayısı, bilimsel doküman sayısı, doktora öğrenci oranı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kategorilerinden oluşuyor.
URAP tarafından yapılan açıklamada üniversitelerin, gelişmeye açık yanlarını fark etmelerine yardımcı olmanın amaçlandığı belirtilerek “üniversitelerimizin dünyadaki yeri çok sayıda Avrupa üniversitesinden daha iyidir. üniversitelerimiz, tüm maddi sıkıntılara ve kadro sorunlarına karşın uluslararası sıralamalarda, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır” ifadelerine yer verildi.
Yeterli midir?
Elbette değildir. Her geçen gün, hizmetleri arttırmak, üniversitemizdeki eğitim kalitesini yükseltmek ve bilimsel bilgi üretimine, daha da ivme kazandırmak tüm standartlarını, uluslararası düzeyde rekabet edebilir, bir düzeye taşımak, için gayeret gösterecektir.
ESOGü, Bilimsel zihniyete sahip bir üniversitemizdir. Bu anlayışı yerleştirerek sürekli bilgi ve bilim üretmektedir. çağın gelişmelerini, dönüşümlerini, iyi takip ediyor,Bu sayede Eskişehir Osmangazi üniversitesi de 50 yıllık bilimsel birikimi ve kurum hafızası ile birçok konuda, topluma hizmet etmiş ve öncü olmuş, bir üniversitedir. O nedenle de bu görevini daha da ileri boyutlara taşıyacaktır.
ESOGü, üniversitedeki eğitim kalitesini yükseltecek ve bilimsel bilgi üretimine daha da ivme kazandıracak, üniversitelerin tüm standartlarını, uluslararası düzeyde rekabet edebili,r bir düzeye taşıyacak ve yeniliklerle yoluna devam edecektir.
ESOGü, üniversite-sanayi işbirliğini öncelikli tutuyor. çünkü üniversitelerin teorik bilgi ve prototip üretime dayanan çalışma sistemleri ile sanayinin, endüstriyel ve kitlesel üretime dayalı çalışma sistemleri çağımızda, en önemli arayışlarından olan kıt kaynaklar ile sınırsız ihtiyaçları karşılama çabasında, en önemli çözüm yollarından biri haline gelmiştir.
üniversiteler, tarafından, yürütülen uygulamalı araştırmalar ile sanayinin problemlerine pratik çözümler getirirken, diğer taraftan da yaptıkları, eğitim-öğretim faaliyetleri ile sanayinin, ihtiyaç duydukları, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personelini yetiştirmekte, diğer yandan da araştırma yaparak, sanayinin ihtiyaç duyacağı alanlarda bilgi üretmeye çalışmaktadırlar.
ESOGü ve TüLOMSAŞ, (TüRASAŞ, Eskisehir Bölge Müdürlüğü), bu gelişmelerin farkında oldular. O nedenle de Eskişehir Osmangazi üniversitesi Rektörlüğü ile Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi ( TüLOMSAŞ)arasında, raylı sistemleri ilgilendiren ve AR-GE ile eğitim dahil tüm konularda, işbirliğini amaçlayan bir protokol imzalanmıştı.
TüRASAŞ Eskisehir bölge müdürlüğü, bu işbirliğini devam etiyor mu bilinme ama ESOGü ve TüLOMSAŞ, birlikte, AR-GE çalışmaları yürüterek, demiryolu sektörünün, ihtiyaç duyduğu, ürün, sistem ve hizmetler için, yurt dışına bağımlılığı azaltmak, sektörün gereksinim duyduğu araştırmacı, eğitmen ve uzman personelin yetiştirilmesine olanak sağlayacak ortamlar oluşturmuştu.
Bu işbirliği ile ESOGü ile TüLOMSAŞ, mevcut imkânları birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik yönden, gelişmeleri ve raylı sistemlerle ilgili, eğitmen ve uzman yetiştirmek hedeflenmekteydi.
ESOGü, sanayi ve kurum/kuruluşlarla işbirliğini, devam ettirmelidir. çünkü bu işbirliği, iki açıdan yararlı olacaktır. İlki, İşbirliği sağlaladığı kesimler, teknik anlamda gelişme ve destek sağlamak için, üniversiteden yararlanacaklar. Diğeri ise danışmanlık alınacak ve üniversiteye, uygulamalı eğitim-öğretime olanağı sağlanmış olacak, her iki kesimde, kaliteyi, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artıracaktır.