ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ

ESOGÜ Ziraat Fakültesi’ ni ziyaretlerde, üniversiteler ve Türk tarımı açısından umutlanırız. Pazartesi günü ziyaretimizde, fakültede, çok önemi proje ve gelişmelere tanık olduk. Özellikle de Ar-Ge çalışmalarının, alt...

ESOGÜ Ziraat Fakültesi' ni ziyaretlerde, üniversiteler ve Türk tarımı açısından umutlanırız. Pazartesi günü ziyaretimizde, fakültede, çok önemi proje ve gelişmelere tanık olduk. Özellikle de Ar-Ge çalışmalarının, alt yapısına yönelik, diğer üniversiteler örnek teşkil edecek birimler gerçekleştiriliyor. Bu birimlerin gerçekleştirilmesinde, "KIRAÇ AİLESİ" nin büyük katkısı var.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi, tarımımızın duayeni, Rahmetli ALİ NUMAN KIRAÇ' ı örnek almış. Ali Numan Kıraç, Türk tarımının gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, 31 yıl sürdürmüştür. Türk tarımında, kullanılan pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir.
ALİ NUMAN KIRAÇ, 1897'de Bursa'da doğmuş, Afyon İdadisi ve Bursa Ziraat Mektebi'nden mezun olmuştur. Bursa Ziraat Mektebi'nde öğretmen olarak başlayan ziraatçılık serüveni, Ankara'da Gazi Çiftliğinde devam etmiş ve eğitimini geliştirmek için Atatürk tarafından Amerika Birleşik Devletlerine gönderilen ilk ziraatçı olmuştur. 1927-1931 yılları arasında, Kansas Ziraat Koleji sonra Nebraska Üniversitesi'nden mezun olarak Türkiye'de dönmüş ve çalışmalarına, Eskişehir'de devam etmiştir. 30 Haziran 1954 günü hayata veda etmiştir
ESOGÜ Ziraat Fakültesi' nin Koordinatörlüğünde, Rahmetli Ali Numan KIRAÇ' ın anısına, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Uluslararası Kuru Tarım Araştırma Enstitüsü ve Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu tarafından, ESOGÜ, Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Uluslararası Katılımlı I.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi, geniş bir katılımla ve büyük bir ilgiliyle gerçekleştirildi. Bu kongrede, üretici birliklerinden üniversitelere, özel tarım kurumlarından bakanlık üst yönetimine kadar geniş bir katılım sağlandı. Sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturuldu. Kongre sonucunda özgün problemler tespit edilerek kongre sonuç bildirgesinde yer aldı.
Her alanda küreselleşmenin kızıştığı, rekabet ve teknoloji üretmenin ve Ar-Ge çalışmalarının ön plana çıktığı dünyamızda, ESOGÜ Ziraat Fakültesi' nin, yeniden yapılandığını ve kurum/kuruluşlarla, işbirliği, sağlamayı hedef olarak seçtiğini görmek, Türk tarımı açısından umut vericidir. Ayrıca bu gelişmeler, tarım alanında, teknolojiyi, geliştirmek ve nitelikli üniversite öğrencisi yetiştirmek açısından önemli bir gelişmedir.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi' ndeki çalışmalar, Amerikan üniversite modeli "Market Model University" = "Pazar Temelli Üniversite" olarak kavramsallaştırılmasını hatırlattı. ABD üniversitelerinde bu kavram, Çağdaş şirket modeline göre tasarlanan modelin, amacı "karı maksimize etme" kuralına uygun işlemektedir. Bu kapsamda "öğrenci-üniversite", "üniversite-toplum" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılmıştır. Bu modelin hedef olarak alınması, fakülteyi üretken hale getirirken, diğer üniversitelere örnek teşkil edecektir.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi, üretken üniversite olmada kararlı gördük. Gerçi eğitim ve bilimsel araştırma, dünyanın en pahalı yatırımı. Sürdürülebilir bir başarı için de sürekli desteklenmesi gerekiyor. Ziraat Fakültesini, bu zorlukları da aşmada kararlı gördük. Fakültenin, hedefi yalnızca bilimsel araştırma ve tartışma değil, ziraat camiasındaki değişik sektörler arasında sosyal diyalogun artırılması ve yeniliklerin tanıtılması da hedefleri arasındadır.
Ebette ESOGÜ Ziraat Fakültesi'ndeki, mükemmel performans tesadüfen ortaya çıkmadı. En önemli unsur, Ziraat Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN ve ekibinin, yönlendirme, liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, fakülte hizmetlerinde kaliteyi hedefliyor.
Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN, Fakültenin, tarım teknolojilerini geliştirmekte ve nitelikli öğrenci yetiştirmekte, özelikle de tarım ürünlerinin teknolojisini yaratmak çabasında olan, özel kuruluşlarla da işbirliği yapacağını söyledi. Özelliklede, Sayın Prof. Dr TOSUN' u, İldeki tarım sorunlarını çözmekte, eğitimde kaliteyi artırmada, öğrencileri ilgi alanlarına yönlendirmede, Tarım alanın da proje üretmekte, ulusal ve uluslar arası düzeyde aranan ve tercih edilen bir fakülte yapmak da kararlı gördük.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi'nde, tarım alanında üretkenliğin teşvik edilmesi, özelliklede Tük tarında, tekelciliğin ortadan kaldırılması, çalışmak isteyen kişilerin önü açılması, özellikle de Araştırma ve geliştirme çalışmaları, "eğitim-öğretim" ve diğer hizmetlerde, kalitenin hedef alınması, ek kaynaklar yaratılması, KIRAÇ ailesi ile işbirliği, ESOGÜ Ziraat Fakültesi' ni, ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi yapacaktır.
Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN ve ekibini kutluyoruz.

Haberleri