ESYO VE TAKIM RUHU

Son yıllarda, Eskişehir’ de arzu edilen gelişmeler oluyor. Bu gelişmelerden biri de 2006 yılında, Eskişehir, ili sınırları içindeki sivil toplum kuruluşları ile birlikte, ortak çalışmalar yapmak üzere, sivil bir platform olan,...

Son yıllarda, Eskişehir' de arzu edilen gelişmeler oluyor. Bu gelişmelerden biri de
2006 yılında, Eskişehir, ili sınırları içindeki sivil toplum kuruluşları ile birlikte, ortak çalışmalar yapmak üzere, sivil bir platform olan, "Eskişehir Sivil Yerel Oluşum Platformu" hayata geçirildi.
ESYO, kısa sürede etkili ve verimli çalışması ile dikkat çekti. Eskişehirlilik bilincinin gelişmesine, önemli katkıda bulundu. STK' lar, yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında, iletişim ağı kurmak için, ciddi gayret gösterdi. En önemlisi de, kentin, sosyal ve ekonomik sorunlarına, çözümler üretiyor, araştırma yapıyor, yapılan araştırmaları destekliyor ve elde edilen bilgileri de kamuoyu ile paylaşıyor.
Ayrıca ESYO, yerel yönetimlerle birlikte, kente sivil örgütlenmeyi teşvik ediyor. Onlara donanım ve teknik destek sağlıyor. Sivil toplum örgütleri ile ilgili, eğitim çalışmaları düzenliyor. Özellikle de kitle iletişim olanaklarını kullanarak, sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını duyurması ve kamuoyu oluşturma faaliyetleri yürütmesi, sosyal ve sivil girişimciliği özendirmesi, kentin ve sivil toplum örgütlerini gelecek açısından, umut vericidir.
Cumartesi günü, ESYO' da, ESYO Kolaylaştırıcılar Kurulu Üyeleri, Sayın Sevim ŞAHİN ve Sayın Gürcan BANGER' le, konuşma fırsatı bulduk. Her ikisi de ESYO' nun, geleceğinden çok umutlu. Özellikle de Eskişehir' de, her kesimle oluşturulacak "TAKIM RUHU" nun, kentin sorunlarının çözümünü kolaylaştıracağı kanısındalar.
ESYO hakkındaki, kamuoyundaki bazı yanlış anlamları da konuştuk. Sayın BANGER ve Sayın ŞAHİN, ESYO' nun, hiçbir belediye ve siyasi partinin, paralelinde çalışmadıklarını, "HER KESİME DE EŞİT MESAFEDE "olduklarını ifade ettiler.
Ayrıca Cumartesi günü, TBMM Ortak Çalışma Grubu ve Yerel Forum Eskişehir Buluşma Toplantısı vardı. Toplantıya mazeretimiz nedeniyle katılamadık. Yerel Forum Eskişehir Girişimcisi ve Eskişehir Sivil Yerel Oluşumu (ESYO) tarafından desteklenen, bu buluşma kapsamında, Eskişehir Milletvekillerinin, Eskişehir, Anakent, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye Başkanları'nın ve Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisinin katılımı bekleniyordu. Ancak kent için, önemli olan bu toplantıya Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Sakallı dışında, katılan olmadı.
Elbette Anakent ve Tepebaşı Belediyeleri ve milletvekillerinin, mutlak gerekçeli bir mazeretleri vardır. Ancak Eskişehir, sorunlarını çözmek, ulusal ve uluslararası alanda, söz sahibi olmak istiyorsa, istiyor, kentteki kurum/kuruluşlar, mutlaka "TAKIM RUHU" içinde çalışmak zorundadır. Ülkemizde, İşbirliği içinde çalışan iller, her alanda büyük aşama kaydetti. İşte Kayseri, Konya, Gaziantep...
Diğer yandan çağımızda, strateji, performans, rekabet, inovasyon ve teknoloji, ülkemizin ve Eskişehir' in, kalkınması için, en önemli unsurlardır. Bu unsurların, hayata geçebilmesi için, kentte kurum/kuruluşlar arasında diyalog, işbirliği yanında, "TAKIM RUHU" içinde çalışmaları şarttır.
Eskişehir' de, milletvekilleri, belediye başkanları, kurum/kuruluşların yöneticileri ve kişi/kişiler, her zaman katılıcılıktan bahsederler ama gereğini yerine getirmezler. Oysa katılımcılık, tarafların bir birlerini alanlarına, davet etmeleri demektir ve tarafların da bu alanları paylaşmaya yanaşmaları beklenir, içten ve dürüst olarak. Aksi halde katılımcılık ve işbirliği sadece lafla kalıyor. Söz konusu katılımcılık ve işbirliğini sadece sivil örgütler arasında algılamamak da gerekir. Bu devletle, sivil örgütler arasında; sivil örgütün üyeleriyle arasında; sivil örgütün varsa çalışanları ve gönüllüleri arasında da ciddi bir sorundur.
ESYO' nun, Cumartesi günkü toplantısının amacı, ülke ölçeğinde ve Eskişehir'de yaşanan kentsel ve / veya sosyal sorunlar hakkında, STK' ların, görüş bildirmeleri ve konunun Milletvekilleri tarafından, TBMM' de, belediye başkanları tarafından da belediye meclislerinin, gündemine getirilerek, çözüm arayışları yaratılması ve çözülmesidir. İsteriz ki bu toplantılara, İl Genel Meclisi Başkanı da katılsın, toplantıda, kentle ilgili sorunlar, İl Genel Meclisi'nde de gündeme gelsin.
ESYO, gerek kuruluşunda, gerekse etkinliklerinde, dengelere, hakkaniyet ve eşitlik kavramlarına, çok dikkat etmektedir. Bu stratejide ve çalışmalarında eksikleri olabilir. ESYO, bu eksikliklerle ilgili ve hakkındaki öneri, eleştiri ve her türlü tartışamaya da açıktır. Bunu etkinliklerinde, yaptığımız sohbetlerde, net bir şekilde görebiliyoruz.
Artık her kesim, gerçekleri görmelidir. Çağımızda, toplumsal ve kişisel sorunları çözümü, toplumların bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile orantılıdır. Sivil toplum örgütlerine katılmakta, kişi/kişiler için, bir görev ve haktır.

Haberleri