Eskişehir ilinde eTwinning faaliyetlerinin daha yaygın ve etkin hale getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar dâhilinde başarılı proje sahiplerine ve okul müdürlerine Bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Ulusal Destek Servisi tarafından gönderilen Ulusal ve Uluslararası Kalite Etiketleri, İl Milli Eğitim Müdürü, Sayın Necmi özen tarafından verildi.
eTwinning’in, Bilgi ve İletişim Teknolojileri kullanımıyla okullar için destek, araç ve hizmetler sağlayarak, Avrupa’daki okullararası işbirliğini teşvik etmekte, ayrıca; eTwinning’in, eğitimciler için sürekli çevrimiçi Mesleki Gelişim için ücretsiz fırsatlar da sunmakta. Proje bitiminde ise yaptıkları çalışmalarla ilgili ‘Ulusal ve Uluslararası Kalite Etiketleri’ yle ödüllendirmektedir.
2005 yılında, Avrupa Komisyonunun e-öğrenme Programının ana hareketi olarak başlatılan eTwinning, 2007 yılından bu yana Yaşam Boyu öğrenme Programına, sıkı bir şekilde entegre edilmiştir.
Merkezi Destek Servisi, Avrupa'daki okullar, öğretmenler ve öğrenciler için eğitimi geliştiren 33 Avrupa Eğitim Bakanlığının uluslararası işbirliğinden oluşan European Schoolnet tarafından yönetilmektedir. Ayrıca eTwinning, ulusal düzeyde 35 Ulusal Destek Servisi tarafından desteklenmektedir.
eTwinning okulu girişimi, yenilikçi ve istekli öğretmenlerin okullarında projelerle bir bağ kurmasını, eTwinning faaliyetinin okullarda yaygınlaşmasını ve okul idarecilerinin de süreç içerisinde yer almasını hedeflemektedir. Bu girişim ile okulların, birbiri ile yarışmasından ziyade kendilerini geliştirmesi amaçlanmıştır.
Bu süreçte uluslararası projeler yapan okullar, eTwinning okulu kapsamında değerlendirilecektir. Ayrıca bu okulların, internet güvenliği (eSafety) konusunda farkındalıklarının da olması beklenmektedir.
Avrupa eTwinning Okulu kavramının geliştirilmesine yönelik olarak, Okul idarecilerine eTwinning faaliyetini tanıtarak, projelere teşvik etme, öğretmenlerin, eTwinning faaliyeti farkındalıklarını artırma, Dijital okuryazarlık ve vatandaşlık konularında eTwinning projeleri hazırlama, Velilere yenilikçi, pedagojik yaklaşımların konusunda farkındalıklarını artırma,İnternet güvenliği ve temel becerilerde okulların gelişimlerine katkı sağlama, AB mesleki gelişim etkinliklerine ve katılımı destekleme gibi, hedefleri var.
ülkemiz eTwinning'e, 2009 yılında dahil olmuştur. eTwinning, Türkiye Ulusal Destek Servisi, Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir.
ülkemizde, 40.000'den fazla okuldan, 85.000'den fazla kullanıcı portala kayıtlıdır ve şu ana kadar 9.000'den fazla projeye katılmışlardır. eTwinning, Erasmus + sürecinde de Avrupa Komisyonu'nun, desteklemeye devam ettiği faaliyetlerden biridir ve son süreçte 2019 yılına kadar sürdürülecektir.
eTwinning, iletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek, paylaşmak; kısacası Avrupa’daki en heyecan verici öğrenme topluluğunu hissetmek ve bu topluluğun bir parçası olmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler v.b.) yönelik bir platform sunmaktadır.
eTwinning’te , yapılan çalışmalar için, tanıma kavramı, öğretmenlerin, hem ulusal düzeyde hem de Avrupa düzeyinde yaptıkları projeler için, Kalite Etiketleri verilmeye başlanmasından beri var olmuştur.
Ancak; bu etiketler, sadece öğretmenlerin projelerde bireysel olarak yaptıkları calışmalar için verilmektedir. Okul seviyesinde, yapılan çalışmaları tanımak için, şu an başvuruda bulunabilecek yeni bir etiket sunulmaktadır - eTwinning Okul Etiketi.
Bu yeni etiketin, altında yatan prensip; eTwinning’in sadece dağınık bir şekildeki eTwinner’ların değil, aynı okulda bulunan öğretmen ve okul liderlerinden, oluşan ekiplerin de katılımlarını, bağlılıklarını ve özverilerini tanımak ve değerlendirmek istemesidir.
Son 4 yılda eTwinning kapsamında, Eskişehir’ de kalite etiketlerinde artış oldu. “2015 yılında 1 okul 1 Ulusal Kalite etiketi, 2016 yılında 2 okul 3 Ulusal ve Avrupa Kalite Etiketi, 2017 yılında 3 okul 7 Ulusal ve Avrupa Kalite Etiketi, 2018 yılında ise 11 okul 30 Ulusal ve Avrupa Kalite Etiketi alarak, büyük başarıya imza atılmıştır.
2018 yılında, “Kalite Etiketi ödülü”nü kazanan, Şehit Yunus Baykal Ortaokulu öğretmenleri Fatma SöNMEZ, Emel YILDIZ ve Gülşah POLAT. Okuldaki çalışmaları ile de dikkat çekiyorlar.
Nitekim ödül kazanan öğretmenlerden, Sayın Fatuma SöNMEZ, rehberliğinde, Şehit Yunus Baykal Ortaokulu öğrencileri, "SEVİNCİ, DüŞLERİ, DRAMI, HAYALİ, DİLİ VE SEVGİYİ," çizgi ve renklerle, çok iyi ifade ediyorlar. Katıldıklar, her yarışmada da başarılı oluyorlar…
Nitekim özel çağdaş Okullarının, İlköğretim okulları arasındak, 5. Geleneksel Resim Yarışması'nda, 600 yarışmacı arasında, birinci olan, Şehit Yunus Baykal İlköğretim Okulu' dan, 5/B örencisi Berfin SAYAN, ödülünü alırken, kendisi ve velisinin, yaşadığı haz ve sevinç, hala hafızalarımızdadır.
Ayrıca Eskişehir’ de, her dereceli, okulardaki personel, özellikle de öğretmenler ve öğrencilerimiz, uluslararası alanda, kendileri ilgili, her türlü faaliyetlere, sürekli katılmalıdır. çünkü ülkemiz, özellikle de insanımızın, uluslararası her alanda başarısı, öğretim- eğitim alanında yapılacak uluslar arası ilişkilerle de eşdeğerdir.
eTwinning Ödülleri
Eskişehir ilinde eTwinning faaliyetlerinin daha yaygın ve etkin hale getirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar dâhilinde başarılı...