FAHRİ KESKİN ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ

Erzincan, Adana, Marmara ve Düzce depremlerinden sonra, İzmir Seferihisar ve Bingöl depremlerinde, çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Kaybettiğimiz insanlarımız yanında yıkılan binalar, hasar gören kent ve kasabalar...

Erzincan, Adana, Marmara ve Düzce depremlerinden sonra, İzmir Seferihisar ve Bingöl depremlerinde, çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Kaybettiğimiz insanlarımız yanında yıkılan binalar, hasar gören kent ve kasabalar kentsel yapısı ve özellikle "KAMU BİNLARI" yerle bir olmakta, resmi binalarımız günlerce yazılı, sözlü ve görsel medyada, gündeme geldi, halk arasında aylarca konuşuldu.
Marmara depremin ve sonra yaşanan depremlerde, ülke genelindeki 1780 okul ve 1475 cami çeşitli oranlarda hasar gördü. Hasarlı binaların onarılmamasındaki sebebin ödenek yetersizliği olduğu kaydedildi. Milli Eğitim Bakanlığı, 12 ilde bin 780 okul hasar gördüğünü açıkladı. Bunlardan 1368`inde onarım ve güçlendirme çalışması yapıldı. Hasarlı olan 96 okul binası yıkıldı. 42 okul binasında halen eğitim ve öğretim yapılamıyor. Hal böyle olunca da ülkemizdeki okulların, yeterli şekilde sağlam yapılmadığı gibi, çocuklarımızın can güvenliği de yoktur.
17 ve 12 Kasım 1999 deprem felaketleri, fiziki ve psikolojik yıkım yanında İstanbul'da 758, Kocaeli'nde 210, Bolu'da 185, Sakarya'da 177 Bursa'da 95, Yalova'da 46 ve Eskişehir'de 32 olmak üzere toplam 1.503 kurum çeşitli derecelerde hasar görmüştü.
Bugün, bu tablodan ders alındı, okulların yapımında ve hasarlı okul binaları için, gerekli özen gösteriliyor. veya depremle ilgili önlemler dikkate alınıyor mu bilemeyiz ama Pazartesi günü Sivrihisar' da, yapımı devam eden, "Fahri Keskin Öğretmen Anadolu Lisesi" inşaatını gezerken umutlandık.
22. Dönem AK Parti Eskişehir Milletvekili Sayın Fahri Keskin, milletvekilliği yaptığı dönemde tek kuruşuna dokunmadan biriktirdiği maaşlarının yer aldığı 22 adet banka defterini Bakan Çelik'e sunmuştu. Bu durumun, bir ilk olduğunu söyleyen Çelik, Keskin'in davranışının örnek alınması gerektiğini de vurgulamıştı.
Sayın Fahri Keskin, milletvekili maaşını, hayra ayırması yanında, ülkemizde ilk defa bir vatandaş olarak, " Öğretmen Anadolu Lisesi" yaptırmakla da bir ilki başardı. Hiç şüphesiz ki bu kararı, verme de en büyük etken, kendisinin de bir öğretmen olması yanında, öğretmenlik mesleğinin, ülke içine ne kadar önemli olduğunun bilincinde olması idi.
İsteriz ki ilgililer, inşaatın her aşamasında binayı yakından izlesinler. Sivrihisar depremde, 3 derecede deprem bölge olmasına rağmen, zemin etüdü yapılmış, malzemeden kesinlikle kısılmamış inşaatta, hazır beton (C-35) ve nervürlü demir kullanılmış, statik açıdan hesaplamalar, inşaat teknolojisine ve deprem yönetmeliklere uygun olarak yapılmış.
Proje, örnek teşkil edecek niteliktedir. 24 derslik olan binada, dershanelerin yüksekliği 3.85 m. olarak düşünülmüştür, Bodrum da aynı yüksekliktedir. Merdivenler rahat ve kullanışlıdır. Okulun, sağlam ve son derece modern bir bina olması için de hiçbir fedakârlıktan kaçınılmıyor.
Dikkat ettik, binanın zemin kat kolonları, üst ve alt başları, kirişlerle bağlantılar,
Kolonlar arası mesafeler, inşaat teknolojisine uygun olarak yapılmıştır. Binanın temelinin ve bodrumunun sürekli ıslak/rutubetli kalması içinde, her türlü önlem alınmıştır, Bodrum beton perde duvar/kolonlar duvarlar ile çevrilmiştir.
Dikkatimizi çeken başka bir uygulamada, sınıflar ve diğer kısımların Ergonomi bilimine uygun olarak düşünülmesidir. Bu, okul açıldığında çalışma ve yaşam ortamlarının fiziksel ve psikolojik koşullarını, daha iyi hale getirecektir. Sınıfların fiziki ve biyolojik şartlarının düşünülmesi ise, öğrencilerin kapasitelerini ve çalışma isteğini artıracaktır.
Özellikle de, sınıfların boyutlarının, öğrenci sayısına göre düşünülmesi, Aydınlık olması, renk ve ışık dağılımının iyi organize edilmesi ve okulun yakınından geçen karayolundan, gelecek gürültünün önlenmesi ve ses yankılanmasının ortadan kaldırılması için gerekli önlemlerin alınması, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Ayrıca Okulun bitişiğine, 300 öğrencinin kalabileceği bir yurt binası da yapılacaktır. Bunun içinde gerekli ödenek tahsis edilmiştir.
17 Ağustos Marmara Deprem' nde, üç gün enkaz kaldırma çalışmalarına, bizzat katıldık. Enkaz altından inleyen,"Ne olur bizi kurtarın" diye yalvaran ve yıkık binaları hiç unutamadık. Yeni yapılan binalara baktıkça da o günleri anımsarın. Belki de ilk defa "Fahri Keskin Öğretmen Anadolu Lisesi " inşaatını gördükten sonra rahatladım. Gönül ister ki tüm okul binaları, depreme dayanıklı olarak yapılsın. Çocuk ve gençlerimiz de gönül rahatlığı içinde, eğitim öğretim çalışmalarını sürdürsünler.
Hayırsever insanımız, Fahri KESKİN' i kutluyoruz.

Haberleri