AKP, İstanbul Milletvekili ve Parlamentolar arası Birlik Türk Grubu Başkanı Ravza Kavakçı başkanlığındaki, AKP heyeti, Almanya temaslarında “federal yapı”yı inceledi
Ravza Kavakçı, Almanya’da gerçekleştirdikleri ‘federal yapı’ ziyareti ile ilgili olarak “AK Parti Genel Merkez heyetimizle, gerçekleştirdiğimiz Almanya temasları kapsamında Alman Federal Konseyi Bundesrat’ı ziyaret ettik ve ayrıca Federal Sistem hakkında bilgi alışverişinde bulunduk” dedi
Oysa. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)’nin, yeni anayasa sürecinde özerklik talep edebileceğini belirttikten sonra,“özerk bir yapı anlayışı, federal bir yapılanma ülkeyi böler.” dedi.
12 Eylül 1980’de Kenan Evren de Türkiye’ nin, jeopolitik konumunu ve etnik yapısını düşünmeden, Türkiye’yi 8 eyalete bölmek için, kararname bile yayınlamıştı. "ABD de böyle yönetiliyor, Pakistan da... Türkiye de mutlaka eyalet sistemine geçecek" demişti. bu eyaletleri de, "Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Erzurum, Diyarbakır, Eskişehir, Trabzon" olarak sıralamıştı. Ancak kamuoyudan, gelen tepki üzerine, hayata geçirilemedi.
O günlerde, BBP lideri, Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu, Kenan evrenin, Eyalet önerisine karşı çıktıktan sora,“Eyalet federasyona, federasyon bölünmeye kapı açmaktır” Sen Genelkurmay Başkanlığı, yapmış bir adamsın. Bunu nasıl bilmezsin?” demişti.
Yine Rahmetli Alparslan Türkeş ise 1993 yılında İzmir'de yaptığı açıklamada dönemin hükümetini eleştirdikten sonra “” ülkeyi yönetenler; Kürtçe eğitim, eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi sözler ederek, Türk milletini iğfal etmektedir." demişti.
AKP’ nin,,Savunma Bakanlarından, Vecdi Gönül, Tekirdağ’da katıldığı bir açılış töreninde, eyalet sistemine ve Amerika’ya övgüler dizmişti. AKP’li Bakan, ABD’nin, eyalet sistemi uygulamasında, Osmanlı Devleti’nden esinlendiğini de söylemişti.
Oysa Osmanlı devletini, çökerten de eyalet sistemi oldu. Nitekim Avrupa ülkeleri, Balkan toplumlarının, milliyetçilik hislerini kamçılamış, önce ayaklanmaları, sonrada savaşlarla, istenilen sonuca ulaşmışlardır.
Sadrazam Sait Halim Paşa tarafından yayınlanan, “Geçici Vilayet Kanunu " ile devam eden parçalanma ve çöküş süreci, daha da hız kazanmış, sonuçta Osmanlı imparatorluğu emperyalist ülkeler tarafından, işgal edilmişti.
DTP, , Anayasa’da dil ve eğitim özgürlüğünün güvence altına alınmasını isterken, bu konuda Irak Anayasası’na, atıfta bulunuyor. İspanya’daki "Bask Modeli" nin uygulanmasını ve bu kapsamda genel af getirilmesi, "İskoç Modeli" nin incelenmesi ve İmralı ile dolaylı görüşmeler yapılması da önerileri arasında yer alıyordu.
öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, sözde Kürt sorununun çözümü konusunda "iyi şeyler olacak" açıklamasını samimi bulan, DTP, hazırladığı raporda, Bask modeli istedi. Bu rapora göre, demokratik özerklik projesi hayata geçirilmesini öneriyor. Bu, eyalet sistemine geçilmesi, Türkiye’nin 7 bölgeye ayrılması önerisi olarak da dile getirilmişti.
Elbette dünyada, "EYALET “ ve “FEDERAL “ " sistem ile yönetilen ülkeler var. Ancak o ülkelerde, halkın ayrıcığa yönelik, bir hedef yok. Hatta düşmanları da yok. Türkiye’ nin ise düşmanları ve ayrılmak isteyen, etnik gruplar var.
Nitekim geçmişte, Avrupa Parlamentosu’na sunulan "Kürt Raporu"nun mimarı Lord Russel, "ülkede, üniter yönetim, yerini, etnik ayrılığa dayalı federasyona bırakmalıdır. " önerisinde bulunuyordu. Yine Almanya’nın eski Başbakanı Helmuth Schmidt ise ""1919’da bir Kürdistan kuramayışımız bir hatâ idi." diyebiliyordu.
öte yandan AB ülkelerinin elçileri, özellikle de ABD Büyük Elçileri yıllardır, başta Güneydoğu olmak üzere, Türkiye’ nin, hassas bölgelerini ziyaret ederek, "ETNİK " akımlarını körüklüyorlar. Hedefleri, açık ve nettir. Etnik milliyetçiliği körükleyerek, yıllardır gündemde tuttukları “Böl, Parçala ve yönet “ hedeflerini de hayata geçirmektir.
Şu bir gerçek ki "Eyalet sistemi" ve “federal yapı” Türkiye yi, böler. Federal yapı ile ilgili gelişmeler, Osmanlı İmparatorluğu’nun, son dönemlerin de Avrupa tarafından dayatılan genelgeyi hatırlatıyor. Bu genelge ile merkezi iradenin, etkisini zayıflatıp, yerel yönetimleri kısmen, bağımsız kılmıştır,
Eyalet sistemi ve Federal yapı, ülkemizi böldüğü gibi, ABD’ nin, gündemde olan, BOP’a, hizmet eder. çünkü ABD’ nin, Büyük Ortadoğu Projesi’ nin, iki temel hedefi vardı. İlki, ABD, Ortadoğu’ da kendisine rakip olacak, ülkeleri bölerek etkisi yok etmek, diğeri ise, ABD askeri-teknolojik gücüne dayanarak, Geniş Ortadoğu Bölgesindeki, petrol ve doğal gaz kaynakları üzerinde denetim kurmaktır.
O nedenle de Tük halkının hedefi, her bakımdan birlik ve bütünlük içinde, birbiriyle kaynaşmış bir Türkiye' olmalıdır. Türk halkı, Farklılıkları ve ayrılıkları büyütmeye değil, demokratik hürriyetler çerçevesinde, ortadan kaldırmaya gayret göstermelidir.. çünkü etnik ve dinsel akımlar, federal yapı, federasyon ve eyalet sistemi, Türkiye^yi böler.