Geçen hafta, Odunpazarı Belediyesi tarafından hayata geçirilen, "Geri Kazınım Projesi" ile ilgili olarak, Yenikent Mahallesi' nde, bilgilendirme toplantısı yapıldı
Katı atık maddelerin, çevre ve kent için, büyük bir sorun olduğunu düşünen Odunpazarı Belediyesi, "GERİ KAZANIM PROJESİ" " ile bu alanda, ciddi bir çalışma başlattı. Ayrıca ÇEVKO ve Lisans sahibi Yüklenici Firmalarla, ambalaj, atıklarının kaynağında ayrı toplanması taşınması ve ayrıştırılması, sözleşmesi imzalanmış, 5 mahalle ve 18.270 hane de proje hayata geçirildi.
Yeterli midir?
Elbette değildir. Anakent, Tepebaşı, Odunpazarı belediyeleri, " Geri Kazanım Bertaraf" tesislerini, birlikte gerçekleştirmeli, çalışmalarda müşterek hareket etmelidir. Çünkü bu tür projelerin sürekli; kalıcı olması için, her kesimle, özellikle Anakent, Odunpazarı ve Tepebaşı belediye arasında işbirliği şarttır.
Sivrihisar'da, ABERSAN Çevre Hizmetleri ve Tic. A.Ş tarafından gerçekleştirilmek istenen, Sanayi Atıkları Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi Projesi ile mücadelemizde gördük ki, evsel ve sanayi atıkların, çevre kirlenmesini önlemek amacıyla, katı atıkların, çevre ortamlarında izole edilmesi için, "düzenli depolanması" yanında , "yakma ve küllerini düzenli depolama" ve "atık azaltma/tekrar kazanma/geri kazanım" gibi işlemlerle yok edilmesi, hem çevre, hem de insan sağlığı açısından, olmazsa olmaz konumdadır Ancak bu alanda yapılacak tesisi/tesislerin, mutlaka standardına göre yapılması da şarttır. Bugün Eskişehir'de, katı atıkların, toplanması ve bertaraf edilmesi, istenen düzeyde değildir. Oysa halan uygulamada olan çevre kanunu,1991 yılında çıkartılan Katı Atıklar Yönetmeliği ve bundan evvelki mevzuat, evsel katı atıkların, belediyelerce toplanmasını ve bertaraf edilmesini öngörmektedir. Yasa ve yönetmeliklerde, çöp toplama işinin, kimler tarafından yapılacağı da bellidir. Özellikle de, 3030 sayılı kanuna göre, Anakent statüsünde olan kentlerde, çöp toplama işi ilçe belediyelerine, (Şehrin ana caddeleri hariç)Ana caddeler ve çöpün tümünün bertarafı Anakent Belediyesine aittir. Gel gör ki, bu alanda yapılması gerekenler, yıllardır hep söylem ve vaatler de kaldı.
Eskişehir'de, belediyelerin çöp toplama sahası, tehlikeli atıkların bertaraf için uygun olmayan alandır. Dolayısıyla halen belediyelerin, çöp toplama sahasına kabul edilen atıklar, yakın ve gelecekte, büyük boyutta çevre sorunu yaratacaktır.
Eskişehir' de vakit varken, sanayi ve evsel atıklarla ilgili, çağdaş tedbirlerin alınması gerekir. Gelecekte makro boyutlara ulaşacak, evsel ve sanayi atıklarının çözümü, hem zor olacak, hem de çevre felaketi yaratabilecektir.
Toplama ve taşıma işlerinde, Anakent, Odunpazarı ve Tepebaşı belediyelerine, ciddi görevler düşmektedir. Evsel ve sanayi atıklarının toplanması ve taşınması ile ilgili, ana unsurlar tespit edilmeli, uygulamada süreklilik kazandırılmalıdır. Bunun için de:
Atıkların biriktirildiği kapların, atığın cinsine göre belirlenmesi ve standartlaştırılırken tehlikeli atıkların biriktirildiği kapların etiketlenmesi yanında, nakliye için kullanılan araçların, belirli teknik özelliklere sahip olması gerekir. Ancak Geri kazanım Projesinde kağıt, karton, plastik, cam, metal ambalaj atıkları aynı torbaya birlikte konacak, atıklar daha sonra atık toplama merkezlerinde ayrışacaktır.
Hiç şüphesiz ki, Anakent ve alt belediyelerin, öncelikli görevleri arasında olan," GERİ KAZANIM VE BERTARAF" tesis veya tesislerinin bir an önce yapılması, bir zorunluluk haline gelmiştir. Çünkü "Geri kazanım Projesi" Eskişehir için yeterli olmadığı gibi, sürekli ve kalıcı da olmayabilir. Anakent Belediyesi, ya kendisi bu tesis veya tesisleri yapmalı, ya da özel sektör tarafından kurulup işletilmesine zemin hazırlamalıdır veya Avrupa Çevre Fonlarından istifade ederek bu tesisleri gerçekleştirmelidir. Bu aynı zamanda, tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmenliği'nin de bir hükmüdür.
Ülkemizde bulunan 3215 belediyeden, sadece 11 'inde düzenli depolama yapılmaktadır. Ülkemizde faaliyette olan, bir kompost tesisi bulunmaktadır
Evsel ve sanayi atıkların, çevre ve insan sağlığı açısından, taşıdığı risk karşısında, kimsenin "bana ne" deme gibi bir lüksü de yoktur. Çünkü Eskişehir'de, evsel ve sanayi atıklarla ilgili sorunların, durumu ve insan ve çevre açısından, ne ifade ettiği de ortada.
Bu alanda gayret ve çaba göstererek, "Geri Kazanım Projesi" ni hayata geçirmek için adım atan, Odunpazarı Belediye Başkanı Sayın Sakallı ve ekibini kutluyoruz.
GERİ KAZANIM PROJESİ VE BELEDİYELER
Geçen hafta, Odunpazarı Belediyesi tarafından hayata geçirilen, "Geri Kazınım Projesi" ile ilgili olarak, Yenikent Mahallesi nde, bilgilendirme toplantısı yapıldıKatı atık maddelerin, çevre ve kent için, büyük bir sorun olduğunu...