GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ

Pazartesi günü, "Gıda Sektöründe İzlenebilirliğe Uyum ve KOBİ’lerin Farkındalığının Artırılması" başlıklı projenin anıtımı yapıldı. İnsan sağlığı açısından Hayati önem taşıyan proje, ne kadar başarılı...

Pazartesi günü, "Gıda Sektöründe İzlenebilirliğe Uyum ve KOBİ'lerin Farkındalığının Artırılması" başlıklı projenin anıtımı yapıldı. İnsan sağlığı açısından Hayati önem taşıyan proje, ne kadar başarılı olacak zaman içinde görülecektir. Ancak düşünülmesi ve gündeme getirilmesi bile başlı başına bir başarıdır.
396 proje arasından seçilen, 23 projeden biri olan proje ile Eskişehir Ticaret Odası 113.004,11 EURO hibe alacak. Ancak proje insan sağlığı güvenilir gıda açısından önem taşıyan bir projedir. Ayrıca Ticaret Odasının, şehrimizin ve ülkemizin, AB standartlarını yakalamasına yaptığı katkı, her türlü takdirin üstündedir.
Tarım İl Müdürlüğü de, Türkiye ve Avrupa Birliği Sivil Toplum Diyaloğu-II programı çerçevesinde "Gıda Sektöründe İzlenebilirliğe Uyum ve KOBİ' lerin Farkındalığının Arttırılması" konulu Avrupa Birliği Projesinin oluşturulması, hayata geçirilmesi aşamalarında, ciddi gayret sarf ediyor. Eskişehir ilinde Gıda Güvenliğinin temininde yetkili kurum bilinci ile bu projenin katkıların farkında olarak çalışmalarını da sürdürmekte kararlı olduklarını gördük.
Projenin, hayata geçmesi ile ülke ve Eskişehir' deki üretici ve tüketici önemli kazanımlar elde edilecektir. Çünkü dünya da olduğu gibi, ülkemizde de hızla değişen ve gelişen şartları altında, "TARIM" geçmişte olduğundan daha büyük, daha stratejik bir önem kazanmış durumdadır. Hiç Şüphesiz. Dünya ve ülkemizdeki nüfusundaki hızlı artışa bağlı olarak artan gıda ihtiyacının nasıl karşılanacağına ve verimliliği arttırmaya dönük proje uygulamaları ve arayışları, gelişen bilimsel ve teknolojik imkanlara paralel olarak bugün ve gelecekte de daha çeşitli ve kapsamlı olarak devam edecek ve Tarımsal üretimde gelişme, arayış ve çabaları önemini yitirmeden gelecekte de devam edecektir.
Proje tanıtımında bir konuşma yapan, Tarım İl Müdür Vekili Sayın Salih ÇİLDEM, Eskişehir Tarımı ile ilgi çeken açıklamalarda bulundu. Konulara hakimiyeti ve rakamsal donelerle de dikkat çekti.
Açıklamalarına göre, İlimizde toplam 669 adet Gıda Üretim Yeri ile 2766 adet Satış ve Toplu Tüketim Yeri'nde gıda güvenliğini sağlamak amacı ile 2011 yılı Mayıs ayı sonu itibarı ile 364 adet Üretim Yeri, 1.047 adet Satış ve Toplu Tüketim Yeri denetimini gerçekleştirilmiş.. Yapılan denetimlerde şüphe, şikayet, program amaçlı Üretim Yerlerinden 78 Adet, Satış ve Toplu Tüketim Yerlerinden ise 169 adet numune alınmış ve sonuçlarına göre olumsuzluk söz konusu olanlarda gerekli yasal işlemler yürütülmektedir.
Ülkemiz topraklarının %1,8'lik kısmını kaplayan İlimiz, 1.363.330 dekar sulu, 4.461.720 dekar kıraç tarım arazisine sahiptir. Sulu araziler toplam tarım arazisinin % 23,4 lik kısmını oluşturmaktadır. Tarım arazilerimizin 3.667.220 dekarlık kısmında tarla ziraatı, 56.820 dekarında sebze tarımı, 35.850 dekarlık bölümünde ise meyvecilik yapılmaktadır. İlimizde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı yaklaşık 30.630 çiftçi mevcuttur.
Eskişehir' de, ağırlıklı olarak hububat tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 2.239.542 dekar buğday ve arpa alanlarında süne sürveyi yapılmış, ilaçlamaya karar verilen 150.500 dekar alanda süne zararlısına karşı ilaçlı mücadele gerçekleştirilmiştir.
Dış Karantina Çalışmalarında ise, 592.581 Kg. Bitkisel Ürün, 690.872 Kg. Orman Ürünü ve 34.600 Kg. Tohum İhracatı ile22.000 Kg. ve 18.727 adet Orman Ürünü İthalatının kontrolleri yapılmış olup 205 adet bitki sağlık sertifikası düzenlenmiştir.
Tarım İl Müdürü Kontrol Şube Müdürlüğü'nden Gıda Mühendisi Fatma ERDOĞAN, HACCP, hijyen ve tüketici sağlığı açısından güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla, düzgün işleyen bir sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı gıda güvenliği hakkındaki açıklamaları ile projenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.
HACCP, bir gıda zincirinde, hammadde temininden başlayarak, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda zincirinin her aşamasında ve noktada tehlike analizleri yapıyor. Gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları izleyen herhangi bir problemi henüz oluşmadan önleyen sistemin korunmasını sağlayarak, belirli normlara uygun güvenilir gıdaların üretilmesini sağlayan, her ölçekteki kuruluşa uygulanabilen, bir gıda güvenliği sistem olarak tanıttı.
HACCP Yönetim Sistemini kuran ve uygulayan kuruluşlar, olası tehlikeleri önleyerek güvenilir gıda üretiyorlar, Müşteri güveliği artıyor. Firma imajını güçlendiriyor Etkin bir oto-kontrol sistemini uygulayabiliyorlar. Ürün kayıplarını ve maliyetleri azaltabiliyorlar. Ürünün pazarlama gücünü arttırarak, ticaret kolaylığı sağlıyorlar. Yasal mevzuatın gerekliliklerini yerine getiriyorlar. Sorun ve çözümleri sistematik olarak ele alma fırsatı yakalıyorlar. İnsan sağlığına da ciddi katkıda bulunuyorlar.
Tarım İl Müdürlüğü ve ETO yetkililerini kutluyoruz.

Haberleri