GÜRLEYİK SU FESTİVALİ

Türkiye’nin, tarihi zenginliğinde olduğu gibi, doğal güzellikte de dünyadaki nadir ülkelerden biri olduğu, bir gerçektir, ülkemizin, dört bir yanında birbirinden güzel oluşumlar ve doğal güzellikler var. Türkiye, eko-turizm...

Türkiye'nin, tarihi zenginliğinde olduğu gibi, doğal güzellikte de dünyadaki nadir ülkelerden biri olduğu, bir gerçektir, ülkemizin, dört bir yanında birbirinden güzel oluşumlar ve doğal güzellikler var. Türkiye, eko-turizm konusunda potansiyel bir cennettir,
Bu güzellikler, doğa turizmi ile pekâlâ değerlendirilebilir. Çünkü tüm dünyada, çevreciler, turizmle ilgileniyor. Çünkü "DOĞA" turizmin sloganı, doğa olmadan turizm olmaz. Doğa satılabilir, bir değer de değildir. Geçmiş yıllarda, turizm adına doğaya, büyük zarar verildi. Özellikle de Türkiye'nin, kıyı şeridi, ormanlar, zeytinlikler ve tarım alanları yok edilerek, beton yığını haline dönüştürüldü.
Elbette ülkemizde, doğasını koruma için, mücadele eden halkımız ve sivil toplum örgütlerimiz var. Bu köylerden biri de Mihallıçık ilçesine bağlı, Gürleyik köyüdür. 2008 yılı ve sonra hükümetin, birçok yerde aldığı karalardan birisi olan Gürleyik Köyü, Hidro elektrik santralı projesini hayat geçirmek için, doğa harikası, yer içinde karar alındı. Bu karar sonrası, Gürleyik halkı, köylerinin simgesi olan Gürleyik Şelalesini, yok ettirmemek adına, Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği ile birlikte, hukuksal ve lobi mücadelesinin, en iyi örneğini gösterdi. Mücadele sonun da Yargının, verdiği kararla, proje durduruldu.
Bu mücadelede, Eskişehir Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, özellikle de Başkanı Sayın Halit Gürsoy, 27 Aralık 2008 yılından, itibaren köyün doğasını ve tarihini korumak ve yaşatmak için, ciddi mücadele verirken, her yıl düzenlediği "SU FESTİVALİ"" büyük ilgi görüyor. Bu yıl ki "Su Festivali" halk ve ilgilerin katılımı ile 22 Haziran 2014 tarihinde yapılacaktır.
Elbette HES' in, durdurulmasında ve su festivalinin düzenlenmesinde, köyün tanıtılmasında, Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği, Başkanı Sayın Halit Gürsoy' un, payı büyüktür. Kendisini, bu mücadelede tanıdık.
Sayın GÜRSOY, bir dernek başkanının sahip olması gereken, bilgi, deneyim, önsezi, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme gibi, meziyetlere de sahiptir. Faktörler, ne kadar değişse de, değişen koşullara uyan, özelliklede, insanlarla iyi ilişki kurabilen, imkânları elverdiği sürece de, her etkinlik ve faaliyetin içinde olmak isteyen, bir yapıya sahiptir.
Aslında Eskişehir il sınırları içinde de tarihi, doğal, kültürel ve sosyal alanda pek çok değere sahip köylerimiz var. Ancak bunları, çok az kişi bilir. Bu köylerimizin, eşsiz tarihi, kültürel ve doğa güzellikleri, Mihallıçık ilçesine bağlı Gürleyik köyünün yaptığı gibi, ilgililer ve bu zenginliğe sahip köyler, doğal zenginliklerin tanıtılması için, gayret göstermelidir.
Gürleyik köyü, Eskişehir'e yaklaşık 120 kilometre mesafede, çam ormanlarıyla kaplı, nefis manzaralarıyla, tabiatın bütün güzelliklerini cömertçe gözler önüne seren, gerçek güzellikler beldesidir. Yöre yapısı itibariyle, doğa turizmi için, her türlü doğa imkânlarına sahiptir. İlkbaharda yeşilliğine doyum olmadığı gibi, sonbaharda renk cümbüşüne boğulan tabiat, adeta insanı büyülemektedir.
Gürleyik Köyün' de, sürdürülebilir kırsal/doğa turizminin gelişmesi için, köydeki biyolojik çeşitlilik, kültürel ve tarihi miras korunmalı, Yöre halkının, refah seviyesi yükseltilmelidir. Bunu için de yerel değerler, turizme kazandırılmalıdır. Özelliklede çevrenin fiziki yapısı korunmalıdır.
Gürleyik Köyünde, sürdürülebilir turizmin, gelişim aşamasında doğa ve çevresinin, ortak çıkarları söz konusudur. Konaklama ve diğer turizm altyapıları mümkün olduğunca doğal alan dışında gerçekleştirilmelidir. Bu uygulama, doğaya ve kültüre zararı, en aza indirdiği gibi ev pansiyonculuğu gibi, faaliyetleri de körükleyecektir.
Ülkemizde, doğayla ilgili turizme olan talep artmış ve turizm ürünleri ile destinasyonlar çeşitlenmiştir. Turistlerin, talepleri de değişmiş ve çeşitlenmiştir. Gürleyik Köyü eko-turizm için, her türlü imkâna sahiptir. Bölgenin, flora ve faunası, özel ekosistemler, doğal hayat ve bunların korunması da köy halkı, özellikle de Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Derneği ciddi çalışma içindedir.
Elbette Gürleyik Köyü' de, hayata geçirilecek olan eko-turizm vasıtasıyla, köy halkı, bu faaliyetten maddi bir pay alacaktır. Bunun sağlanabilmesi içinde, ülke hatta bölge çapındaki daha küçük acentelerin, eko-turizm faaliyetinde yer alması gerekecektir. Bu alanda tur programları yapılırken, olabildiğince tur gereksinimlerinin, bölgeden sağlamaları, bölgeye maddi yarar sağlanması, önkoşul olmalıdır.
Su Festivali, sularımızın korunması açısından, önemli bir etkinliktir. Çünkü Su; tarımda, enerji üretiminde ve evlerde kullanılan önemli bir maddedir. Aşırı, su kirlenmesi sonucu, bu çok önemli tabiî kaynak, yararsız hale gelmekte ve ekonomik kayıplara yol açmaktadır. O nedenle de Gürleyik Köyü, "SU FESTİVALİ" su kaynaklarının korunması ve kullanılması, özellikle de doğanın korunması açısından da bir eğitimdir. Kutluyoruz.

Haberleri