Doğadaki tüm canlıların, hayata tutunabilmesi için, içinde yaşadıkları, bu doğanın dengesinin bozulmamış olması gerekir. İnsanların, bu konuda üzerine düşen en büyük görev doğanın tahrip edilmemesi ve edilmesinin önlenmesidir. Yaşanmaz hale gelen, bir doğada canlılar bir bir yok olur ve besin zinciri sebebiyle, tüm canlılık bundan etkilenir.
Ayrıca canlıların, nesillerinin tükenmemesi için, doğanın dengesinin bozulmamasına özen gösterilmeli, bilinçli davranılmalıdır. çünkü canlıların, neslinin tükenmesini önlemek için doğa korunmalı ve çevre kirliliği oluşmaması için de elimizden gelen yapılmalıdır.
Doğayı ve çevreyi, koruyan, sivil toplum örgütleri, çok önemli sorumluluklara sahiptir.. Küresel ısınmanın, hızla arttığı, ormanların ve canlıların katledildiği, bir dönemde, toplumsal farkındalık yaratmak, çeşitli organizasyonlarla toplum bilinçlendirmek şarttır.
özel veya devlet destekli olarak, görev yapan, bu sivil toplum kuruluşları, aynı zamanda çeşitli bağış kampanyalarıyla, sosyal sorumluluk projelerine de imza atıyor. Bazı örgütler, sadece, tek bir alana odaklanırken, bazıları da bütün doğa sorunlarıyla ilgileniyor.
Elbette günümüzde, doğayı koruyan, meçhul kahramanlar da var. Bu Kahramanlardan biri de Gürleyik Köyü Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı, Sayın Halit GüRSOY’ dur.
Kendisini, Gürleyik Köyü doğası için, yaptığı mücadelesinde tanıdık. O gönüllü isimsiz bir doğa kahramanıdır.. Onun için de gönüllülük, bir yaşam biçimidir.. İnandığı dava için de her türlü fedakârlığı yapıyor.
Gürleyik Mahallesi, Eskişehir’e, 123 kilometre uzaklıktadır. Doğası, özellikle de Subaşı Şelalesi, bir doğa harikasıdır. Subaşı Şelalesi, adeta doğal bir havuz konumundadır. Derinliği 1-7 metre arasında değişen, bu havuz, doğal kaynak suyuyla dolmakta ve sürekli akış nedeniyle temizlenmektedir
ESOGü Hidrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Sayın Prof Dr. Naime ASLAN, " Gürleyik, doğal güzellikleriyle ve Gürleyik çayı ile erderrik bitki ve hayvanlarıyla, Cennetten bir köşedir. " demiştir.
Geçen hafta Dernek Başkanı, Sayın Halit GüRSOY, Gürleyik köyü doğası ve yaptığı çalışmalarla ilgili. bilgi verdikten sonra, “çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğün, verdiğimiz dilekçenin, sonucunu bekliyoruz “ dedi.
Dilekçelerinde , “Eskişehir ili, Mihalıççık ilçesi, Gürleyik çağlayanı ve çevresine
gelen piknikçiler tarafından çadır kurularak, çadırın içinde ve çevresinde, küçük büyük abdest yapılmaktadır… Aynı zamanda, fasulye ve sebze saplarını yakmaktadırlar… Fasulye sırıklarını da yakarak yangın çıkarmaktadırlar…” gerekçesi ile Müdürlükten, tedbir ve önleyici kuralların, müdürlükçe alınarak, gereğinin yapılmasını istiyor
Sayın GüRSOY, Gürleyik’ e, kamp çadırı kurulabileceğini Ancak Kamp çadırı kurulması için, uygun bir alt yapının yapıldıktan sonra, kontrollü olarak turizme açılmasını, ancak Gürleyik çayı’ nda, trekking, yapılamamasını da istiyor
Ayrıca Eskişehir çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü/Eskişehir Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonun, 25.09.2018 tarih ve 371 sayılı kararı ile 23.06.2010 gün ve 4301 sayılı kararı ile tescil edilmiş olan Kaklık Tepesi 1. Derecede doğal sit içerisinde trekking yapılmamasına ilişkin, Mihalıççık Kaymakamlığına önleyici tedbirlerin alınması hususunda karar yazısının da gönderilmiştir.
Gürleyik çayı içinde, düzenli olarak sık sık trekking /dağ yürüyüşü yapılması sonucu, taban çamurunun suya karışmasına, oksijenin azalmasına, Küçük tırnaksı havanların, (salyangoz, midye sucul solucanlar Tatlısu karidesleri, yengeçler ve sayısız böcek grubu ve gözle görülmeyen plakton) ölmesine sebep oluyor…
Dernek Başkanı Sayın GüRSOY, doğanın korunması için, Mihalıççık Belediyesi, Gürleyik, çay yatağınd, görevlilerin sayılarının, özelikle de Mayıs-Eylül arası artırılmasını, Jandarma karakolu kurulmasını ve Gürrleyik çayı başında, piknik yapılmamasını da istiyor.
Gürleyik Köyünde, sürdürülebilir turizmin, gelişim aşamasında doğa ve çevresinin, ortak çıkarları söz konusudur. Konaklama ve diğer turizm, altyapıları mümkün olduğunca doğal alan dışında gerçekleştirilmelidir. Bu uygulama, doğaya ve kültüre zararı, en aza indirdiği gib, ev pansiyonculuğu gibi, faaliyetleri de körükleyecektir
Diğer yandan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, mücavir alanı içerisinde, kaldığından dolayı, Gürleyik çayı trekking, mangal ve bunun gibi önem arz eden durumların, yapılmaması husussunun resmi sitelerinde ve sosyal ağlarında, yer almasını da isteniyor.
Gürleyik doğasını korumak için, Dernek Başkanı, Sayın Halit GüRSOY’ un, gayretleri, yeterli değildir. O nedenle de Vilayet, Büyükşehir Belediyesi, Mihalıççık Kaymakamlığı ve Belediyesi, özellikle de Eskişehir çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Gürleyik doğasını korumalı ve bu hususlarda, üzerlerine düşen görevleri, eksiz yapmalıdır. çünkü insan ve diğer canlılar için, doğa yaşamdır.
GÜRLEYİK'DE DOĞA KORUNMALI
Doğadaki tüm canlıların, hayata tutunabilmesi için, içinde yaşadıkları, bu doğanın dengesinin bozulmamış olması gerekir. İnsanların, bu konuda üzerine düşen en büyük...