HALKLA BİRLİKTE...

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu, yeni yılın ilk toplantısını, Dr. Vali Sayın Kadir Koçdemir başkanlığında, Anadolu Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Toplantıda,...

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu, yeni yılın ilk toplantısını, Dr. Vali Sayın Kadir Koçdemir başkanlığında, Anadolu Üniversitesi Rektörlük Toplantı Salonunda gerçekleştirdi.
Toplantıda, konuşulanlar değerlendirildiğinde, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, "RESMİ KUTLAMA" görüntüsünde kutlanacak. Oysa bu tür etkinliklerin gündemini, toplumun tüm kesimleri belirlemelidir. Çünkü büyük organizasyonlarda, "HALKA RAĞMEN" başarılı olmak, çok zordur. Etkinlikler, dar çerçevede kutlanır, getirisi de olmaz. Ayrıca meşrutiyetini halktan/ halkın iradesinden ziyade, halkın katılımıyla oluşturulmamış icraatlar ve kararlar, başarısızlığa mahkûmdur.
Resmi Kutlama Programında, Nevruz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik, Yunus Emre' yi anma ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nüve olarak alındı. Bu günlerde, ne gibi etkinlikler yapılacak bekleyip göreceğiz.
Türk Devletleri ile topluluklarının temsil edileceği, Türk Dünyası Mahallesi ve Meydanı Projesi olumlu bir gelişmedir. Ön hazırlık çalışmalarının, toplantıda ayrıntıları ile ele alınması, Proje için önerilen alternatif alanlar üzerinde, fikir alışverişinde bulunması ve teknik çalışmaları sonuçlandırması amacıyla, bir alt komisyon oluşturulması, komisyonunun çalışmasının bir hafta içinde tamamlamasını benimsemesi, etkinliğin ciddiye alındığının da bir göstergesidir.
Etkinliklerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsü gibi ilgili kurum ve kuruluşlarla, yıl boyunca ortaklaşa hayata geçirilebilecek çalışma taslaklarını da gündeme alınması önemli bir adım. Ancak TÜSİAD, TOBB, MÜSİAD gibi, kuruluşlarla da birlikte taslak çalışmalar yapılmasını beklerdik. Çünkü Türk Cumhuriyetleri ile yapılacak ekonomik ilişkiler, ülke ve Eskişehir açısından, yararlı olurken ilişkileri de kalıcı kılacaktır.
Ayrıca 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, Ekonomik ilişkileri geliştirilmesi açısından ciddi fırsattır. ETO ve ESO' nun, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin sahip oldukları ekonomik imkânlarla ilgili, ne gibi projeleri var bilinmez. Ancak Eskişehirli sanayici ve iş adamlarımız açısından da Eskişehir'in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, bir imkândır. O nedenle de ETO ve ESO, hatta TOBB, TÜSİAD gibi ulusal örgütlerimizde, Türk Cumhuriyetlerinin, işadamları ve sanayicileriyle, " EKONOMİK İLİŞKİLERİ, NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ ?" sorusuna cevap aranmalıdır.
Kazan Tatarları başta olmak üzere, Eskişehir'de yaşayan göçmen topluluklara kültür evleri tahsis edilmesi, bu evlerinde Odunpazarı Belediyesi tarafından Restorasyonunun yapılması, ilişkilere ciddi katkıda bulunacaktır.
2013 TDKB kapsamında, Yunus Emre, Nasrettin Hoca, Şeyh Şücaeddin ve Seyit Battal Gazi gibi Eskişehir' in değerlerinin tanıtılacağı bir kültür evi oluşturulması önerisi hem etkinlik, hem de insanımız açısında faydalı olacaktır.
Kültür evi ile insanlarımız, özelliklede, çocuk ve gençlerimiz, bu insanlarımızla, hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır. Çünkü mümtaz kişiler, öldüklerinde, yeniden doğarlar.
Toplantıda, bu yıl Mayıs ayında gerçekleşecek Yunus Emre Kültür ve Sanat Haftası etkinliklerinin, Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamında yapılması ve somut olmayan kültürel miras başkentliği çalışmalarının da UNESCO ile koordinasyon içinde yürütülmesinin, karara bağlanması, insanlık, Türk dünyası ve ülkemiz açısından önemli bir gelişmedir.
Kültür başkentli etkinlikleri ile Türk Cumhuriyetleri, birbirlerini, kültür paylaşımı aracılığıyla, daha iyi anlayacaklar ve daha iyi tanıyacaklardır. Bu etkinlikle, kültürün günlük yaşama katılması ve toplumun, her kesimine yayılması, giderek daha da büyük önem kazanacaktır. .
Hiç şüphesiz, Türklülük bilincinin, özlenen düzeye ulaşması ve kültürel değişimleri ile sağlanmaktadır. Türk kültürü, çok eski ve köklü bir kültürdür. Türk ahlakı yiğitlik, kahramanlık üzerine kuruludur. Bunun için, hem yönetimlerin, hem de sivil toplum kuruluşlarının, aktif olmaları; profesyonel bilgi ve deneyim kaynaklarından yararlanmaları gerekmektedir.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti, etkinlikleri, Türk dünyası kültürüne yaptığı katkıyla, dünya kültürünü de zenginleştirecektir. Ancak etkinliklerin, resmi programlarla değil, "TÜRK CUMHURİYETLERİ HALKLARI İLE BİRLİKTE" organize edilmesi ve kutlaması, ilişkileri daha sürekli ve kalıcı kılacaktır.

Haberleri