HARAM-GÜNAH VE İSM
Kur’an’da açıkça yapılması yasaklanan davranışlar haramlar olarak tanımlanmış ve bunlara uymayıp çiğneyenlere azap şeklinde ceza verileceğine değinilmiştir. Dindar diye tanımladığımız inançlı herhangi bir kişiye...
Kur'an'da açıkça yapılması yasaklanan davranışlar haramlar olarak tanımlanmış ve bunlara uymayıp çiğneyenlere azap şeklinde ceza verileceğine değinilmiştir. Dindar diye tanımladığımız inançlı herhangi bir kişiye "Haramları sayar mısın?" diye sorsak, sadece 7 veya 10 haram sayacaktır. Halbuki Kur'an'da haramların neler olduğuna ciddî bir şekilde yaklaştığımızda oldukça kabarık bir liste karşımıza çıkmaktadır.
Benim belirlemiş olduğum başlıca HARAMLAR oldukça kabarık bir liste olarak şunlardır; Allah'a şirk koşmak, kasden adam öldürmek, Allah hakkında konuşmak, imanın 5 şartını red etmek, kız çocuklarını mağdur ve mahrum etmek (canlıyken öldürmüş gibi), Zina suçunu işlemek, hak gasp etmek, Allah'a karşı kibirlenip şımarmak, Riba kazancı elde etmek, leş, akıtılmış kan, domuzun eti -ki onun eti pistir-, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilmiş hayvan etlerini yemek, geleceğe yönelik fal bakmak, Haram aylara riayet etmemek, din temelli düşman gruplar oluşturmak, adaletli davranmamak, olumsuz nefslerde (kin, hırs, oburluk vs) ısrarcı olmak ve öldürmemek, şekilsel dini uygulamaları menfaate kullanmak, diğer bir ifade ile Allah ve din ile aldatmak, cinsel sapkınlıkta bulunmak, zekât vermemek, verdiği nimetler için sadece Allah'a şükretmek, Kur'an ve ayetlerini red etmek, bunlardaki gerçekleri gizlemek veya değiştirerek aktarmak, duayı ve ilahî bir yardımı doğrudan Allah'tan istememek ve aracı kullanmak, Kur'an dışı ek dini kural koymak veya kabul etmek, Kur'an dışı ek haramlaştırmalar yapmak, nimetlere bağlanıp imanından vazgeçmek, bir geleneği veya rivayeti dinselleştirip insanları zora sokmak, başkalarının imanlarını değerlendirmek, iman ve ilahî konulardaki görüşleri nedeniyle insanları suçlamak ve cezalandırmak, inancı bir şekle veya eşyaya bağlamak, Peygamber veya kitabına iftira etmek, bir olumsuzlukta suçu Allah'a atmak, takvaya önem vermemek, Allah'ın tek dini İslâm olduğuna ve tek insan nesli görüşüne karşı olmak, devlet malı çalmak, rüşvet yemek, yetimle malı için evlenmek, bir işi liyakate göre ve ehline vermemek, başkasına suç iftirasında bulunmak, boşanmayı eziyetle yapmak, zina iftirasında bulunmak, başkasını meşru olmayan bir işe zorlamak, Kâbe ziyaretini şirk koşmadığı halde insanlara yasaklamak, peygamber de olsa, birini ilahlaştırmak, bir başkasının ilahî yaratılış özellikleri nedeniyle alay etmek, "İSM" diye tanımlanan ve uygulandığında zarar verici riski taşıyanı yapmak ve herhangi bir konuda ifrata sapmak.
İsm, yani zarar vericiye örnek, fidye vermenin zarar verebileceği Bakara-85, yenmesi yasaklananların mecbur kalınca yenmesi, zarar verici olmadığı Bakara-173, rüşvet şeklinde zarar verici bir uygulama olduğu Bakara-185, Allah'ın gücünü küçümsemenin, zarar verici bir davranış olacağı Bakara-206, bilinci bulandırıcı madde kullanmanın bir ism, yani zarar verici, haram oluşturma riskli olduğu, fakat az miktarının fayda sağlayabileceği Bakara-219 ve zarar verici olarak da iftiranın olacağı Nur-11 nci ayette belirtilmiştir.
Ayetler ışığında belirlemiş olduğum bu yasakları çiğnemek "Haramı, yani bir yasağı çiğnemek" oluyor. Ayrıntılı baktığımızda haramlar, Allah ve ilahî yaratılış ve Dünya Okulu Eğitim projesine doğrudan zarar verecek durumlardır ve bunları çiğnemeye "AĞIR BİR GÜNAH İŞLEME" ifadesini de kullanabiliriz. Böylesi bir günahı işleyenden de sadece Allah'ın hesap soracağı, gerekirse de henüz Dünya'da iken veya Ahret'te cezasının verileceği birçok ayette belirtilmiştir (Zumer-26. Çünkü Allah, uygun olan karşılık azabın bir kısmını Dünya hayatında bir rezillik olarak tattırır. Ahret cezası ise daha büyüktür. İnsanlar bu gerçeği bir bilseler keşke). Yine böylesi bir cezanın, biz insanların beklediği gibi acele verilmeyeceği ve meyvenin olgunlaşmasının beklenmekte olduğu gibi, uygun bir zamanın bekleneceği Fatır-45 ve Zariyat-59 ncu ayetlerde vurgulanmıştır (Fatır-45. Eğer Allah insanları amelleri nedeniyle Dünyada iken hemen cezalandırsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı varlık /dabbe kalmazdı. Bu nedenle Allah vereceği tam karşılığı, ecellerinin (ilk taslak olan ecel-i müsemma'nın) sonuna kadar ertelemektedir. Ecelleri kesinleşince de, işte o zaman, Allah kullarının amellerinin karşılığının son durumunu görür ve ahrette azap karşılığını vermek üzere kesin değerlendirmesini yapar.
Yine Kur'an ayetleri ışığında, yapılması istenen ve yapılmaması "GÜNAH İŞLEME" demek olacak durumlar da söz konusudur. Genellikle bunlar, insanın bedenine, iradesini güçlendirmeye veya başka insanların yaşamlarına, insanlar arası ilişkilere fayda sağlayacak "tavsiye özellikli", azap cezası değil de olumsuz puan almamıza yol açacak öneriler olmaktadırlar. Kur'an'ın genelinde 400'ün üzerinde sayıda belirlemiş ve "İslâm'ın Şartı Sadece 5 Değil" isimli kitapta bir araya toplamış olduğum "Muhkem /Evrensel kesin hükümler" arasında olarak yukarıda saydığım haramlar dışındaki hükümler birer öneri olmaktadır. Yapmamız istenen ve yapmadığımız takdirde günaha gireceğimiz birkaç örnek vereyim: Her işe Allah'ın ismini ve rızasını anarak başlamak, Evren'i araştırmak, Kur'an'ı anlayarak okumak ve düşünmek üzere öğrenmek, öğrenileni öğretmek, sadece Allah'a ibad etmek, olumlu nefsleri orta düzeyde /sıratan müstakiym üzere uygulamak, kibirlenmemek, hoşgörülü olmak, merhamet göstermek, çalışmak, üretmek, yaratılanlara fayda sağlamak, doğru olmak, güvenilir olmak vs.
İster haramlar ismi altında belirtilen ve yukarıda saymış olduğum yasakları çiğnemekle "Ağır günah" suçunu, isterse günahlar dediğimiz ve yapılması istenip yapmamak ile işlenen ve "Günah" dediğimiz durumların af edilmesi, bağışlanması konusu, asırlardır gündemde olan önemli bir konudur.
Ağır bir günah'ın af edilmesi için ancak tevbe ve dua etmekle, diğer günah için ise ya yine tevbe ile birlikte dua veya sadece dua etmekle işe başlanması gerekmektedir diye düşünüyorum. Ancak tevbe etme yanında, dua etmenin de usul ve şartları bulunduğu gibi, günahın bağışlanması dediğimiz şefaat edilmesinin de kural ve şartları da Kur'an'da açıkça belirtilmiştir. Önümüzdeki haftalardaki köşe yazılarında inşallah bu konulara değineceğim.
NOT-1: Ayrıntılı bilgiyi NÖVAK Vakfının "SON DAVET KUR'AN (Kısa tefsirli tercümesi)", "İSLÂM'IN ŞARTI SADECE 5 DEĞİL" ve "OKU! KONULARINA GÖRE KUR'AN AYETLERİ" kitaplarında bulabilirsiniz.
NOT-2: 8 Şubat 2017 Çarşamba günü saat 17.30-19.00 da ise Özdilek Sanat Merkezinde Halka açık "KUR'AN SOHBETLERİ"ne inşallah devam edeceğim.